Dodaj do ulubionych

suszi mnie, suszi...

26.04.10, 11:19
Mam problem ze wszechogarniającą suchością: w ustach brakuje mi śliny, w oczach łez, śluzówka w nosie też wyschnięta. Skóra też sucha ale to akurat norma u mnie. Nie wiem co jest grane... Początkowo myślałam (gdy tylko w ustach miałam sucho), że nasiliło mi się pragnienie związane z karmieniem. Córka 1,5 roczna w nocy je często więc i ja całą noc popijam. Zimą zganiałam to na grzejniki, mimo że przy głowie nawilżacz. :P Teraz już nie wiem co o tym myśleć. Rano budzę się "z piaskiem" pod powiekami i bez soli fizjologicznej się nie obędzie. Do nosa woda morska. Ciągle piję i piję bo w ustach susza. W ciąży miałam podwyższony cukier ale 2m temu robiłam krzywą cukrową i wszytko ok.
Co to może być? Jakieś pomysły? Do lekarki jeszcze nie poszłam bo ostatnio miałyśmy intensywną dyskusję nt karmienia piersią "tak dużego dziecka".
Obserwuj wątek
    • monika_staszewska Re: suszi mnie, suszi... 26.04.10, 17:18
      A ta susza w sumie stale taka sama od początku karmienia się
      utrzymuje, czy jakoś się nasiliła ostatnimi czasy?
      • bracialwieserce Reumatolog 26.04.10, 18:09
        Warto spr co następuje
        cukier
        krzywą cukrową
        TSH i ft 4 i ft3 oraz koniecznie pogadać z dr czy nie warto zrobić diagnostyki w
        kierunku zespołu Sjogrena{zwłaszcza jeśli problem nie będzie przechodził i
        wyjdzie TSH nie takie jak trzeba -dorzuciłabym tu także przeciwciała tarczycowe
        TG i TPO} - przeciwciała przeciwjądrowe Ana i Ena.
        Ktoś w pani rodzinie miał/ma
        zespół sjogrena
        problemy z tarczyca
        sklerodermię
        bielactwo
        cukrzycę 1 stopnia?
        Jeśli cukier i TSH będzie dobre - TSH powyżej 3 świadczy o problemach z tarczycy
        praca mimo norm do 4-5 normy są zawyżane dlatego warto zrobić wolne hormony -
        ft4 i ft3 oraz przeciwciała tarczycowe - jak reumatolog orzeknie, że warto
        zrobić ANA i ENA -wykonać!
        • bracialwieserce Re: Reumatolog 26.04.10, 18:14
          Przeciwciała przeciwjądrowe można zrobić na własną rękę w Wawie to koszt 120-140
          zł -czeka się 2 tyg na wyniki- z krwi/ nie trzeba być na czczo!
          Dodatkowo dr powinien zlecić pani usg ślinianek i na pewno spr pracę tarczycy.
          Co zaś tyczy się oczu - żadnych tam okładów z herbaty/ze świetlika - to wysusza
          - proszę kupić sobie krople bez konserwantów
          np. Hyabak
          Biolan
          Vismed
          TEARS naturalle free{minimsy}
          koniecznie z wynikami przeciwciał przeciwjądrowych Ana i ENA odwiedzić dobrego
          REUMATOLOGA bo to on zajmuje się schorzeniami tkanki łącznej a to może być
          niestety to! Radzę sprawy nie ignorować!
          • eszkal Re: Reumatolog 27.04.10, 13:08
            Bardzo dziękuję za tak szczegółową odpowiedź!
            Powyższych chorób nikt w rodzinie nie ma. Cukrzyca 2 typu u babci ale to inny
            typ problemu. Poczytałam w int o tym zepole S. i strach się bać. :(
            Jutro zmieniam lekarza i biorę się za diagnostykę.
      • eszkal Re: suszi mnie, suszi... 27.04.10, 13:02
        Problem właśnie w tym, że się nasiliła. Kiedyś w trakcie/po karmienia/u chciało
        mi się pić ale woda pomagała a teraz napiję się a w gardle dalej susza. Doszedł
        też problem "suchych" oczu.
        Myślałam, że może w związku z długim karmieniem mam jakiś niedobór estrogenu czy
        tp.
        • bracialwieserce Ja wiem 27.04.10, 19:04
          to nic miłego ale ludzie latami chodzą źle/niezdiagnozowani!
          Proszę pani jeśli będzie pani potrzebować pomocy/rady/proszę uderzać śmiało do
          mnie na priv-chętnie pomogę -zwłaszcza diagnostyka w tym kierunku jest mi bliska
          choć sama Sjogrena nie mam-to może być zespół-gdy inne choroby współwystępują
          lub sam Sjogren!
          Dlatego ważne niezmiernie jest aby w pierwszej kolejności zrobić te badania
          TSH
          ft4
          usg tarczycy i koniecznie przeciwciała tarczycowe TG i TPO - nie trzeba być na
          czczo. Dwa koniecznie zrobić przeciwciała przeciwjądrowe Ana i Ena {czasem ENA
          opisywane są jako ANA2}oraz usg ślinianek - resztę dobry REUMTOLOG pani podpowie!
          Do okulisty też proszę się udać i to takiego, który bada film łzowy, robi testy
          łzowe!
          Jak by co proszę pisać na priva. Pzdr
        • monika_staszewska Re: suszi mnie, suszi... 04.05.10, 22:28
          No to już Pani wie co robić, moje pytania miały służyć wstępnemu
          rozpoznaniu sytuacji, ale Bracialwieserce napisała już tyle, że
          moje uwagi są zbędne :)
          pozdrawiam serdecznie :)
          monika staszewska
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka