Dodaj do ulubionych

brak kupki przy karmieniu piersią

02.05.10, 13:59
Witam!
Moja Gabrysia ma 8 tygodni, od 10 dni brak kupki:( Pediatra
twierdzi, ze skoro karmiona jest piersią to takie przerwy mogą się
zdarzyć, ale aż 10 dni? Czy już powinnam się martwić, sięgać po
czopek glicerynowy czy pędzić do lekarza?
Mała jest TYLKO na moim mleku, zachwuje się normalnie, nie
gorączkuje, nocą przesypia po 6 godzin (dziś nawet 8), w pieluszcze
regularne siku ląduje. Od 19 kwietnia podajemy infacol- czy to może
być przyczyna?
Dziękuję z góry za odpowiedź.
Ola
Obserwuj wątek
    • marghot Re: brak kupki przy karmieniu piersią 02.05.10, 19:27
      tak, moga sie zdarzyc, gdyz dziecko bardzo dobrze przyswaja
      wlasciwie nazwijmy to w calosci mleko kobiece, wiec do wydalenia nic
      nei ma...
    • czerwcowa_anulka Re: brak kupki przy karmieniu piersią 02.05.10, 19:36
      Może tak być :) u dzieci karmionych piersią 2 tygodnie też nie są problemem jeśli dziecko poza tym dobrze sie czuje i jest wesolutkie, a piszesz że tak jest. Po prostu mleko mamy jest tak dobrze trawione że niewiele zostaje :) U nas też sie tak zdarzało. Kładz malucha na brzuszku, noś, masuj.
      • omrowak Re: brak kupki przy karmieniu piersią 03.05.10, 15:36
        W kilka godzin po napisaniu tego posta rozległo się potężne
        bulgotanie, a tego, co znalazło się w pieluszcze nie da się określić
        żadnym słowem... to było mega, giga,hiper,super olbrzymie
        KUPISZCZE!!! W życiu czegoś podobnego nie widziałam, Na szczęscie to
        było na przewijaku a nie we śnie i nie zdąrzyła się w tym wytaplać,
        bo chyba byłaby w kupie po uszy! Dosłownie.
        Wiem już zatem, że 9 dni to jeszcze nie panika, pytanie tylko czy
        teraz nadejdzie kolejna taka przerwa, bo dziś już kupy ani śladu.
        • czerwcowa_anulka Re: brak kupki przy karmieniu piersią 03.05.10, 22:10
          Hehe pamiętam taką akcję u nas - kupsko było aż po metkę kaftanika :D Następne
          mogą być w podobnych odstępach a mogą się "unormować" i być trochę częściej albo
          regularniej. U nas były co 3 dni jak w zegarku.
          Pozdrawiam!
          • omrowak Re: brak kupki przy karmieniu piersią 04.05.10, 09:02
            błagam, tylko nie w podobnych odstępach bo ja przez 9 dni będę po
            ścianach chodzić, już wolę "po metkę kaftanika" nawet codziennie;)
            Tymczasem po mega kupie nastała mega ciiiiiiisza.
            • czerwcowa_anulka Re: brak kupki przy karmieniu piersią 04.05.10, 11:56
              Hihi ale jak już wiesz że nic złego się nie dzieje to nie musisz się martwić :)
              tylko cieszyć że "większe" przewijanie wypada raz na tydzień!
    • mariewel Re: brak kupki przy karmieniu piersią 04.05.10, 13:43
      Mamy ten sam problem. Moja córcia ma 17 tygodni i w zasadzie od samego początku
      robi kupki raz na 10 - 14 dni. Jest spokojna, nie pręży się, kupki też są
      ogromne i normalne. Dla mnie to anomalia (chyba żadne małe ssaki nie wypróżniają
      się tak rzadko!), ale mimo różnych prób - kładzenia na brzuszku, masowania,
      dociskania nóżek, probiotyków (bio gaia) nic nie pomogło. Czytałam, że sytuacja
      zmieni się po wprowadzaniu pokarmów. Zobaczymy. Trzymaj się mamuśka i nie
      denerwuj - można się chyba przyzwyczaić.
      • omrowak Re: brak kupki przy karmieniu piersią 06.05.10, 11:53
        no i znowu od 2 maja nie ma kupy:( ja osiwieje za chwile, bo
        myslalam ze to raz na jakis czas a nie ciagle tak bedzie
        • monika_staszewska Re: brak kupki przy karmieniu piersią 06.05.10, 15:01
          Ojej, proszę nie siwieć z powodu kupki, nie warto :) lepiej uznać,
          że teraz norma się zmieniła i już. I może warto dostrzec dobrą
          stronę rzadszych kupek... mniej pieluch się zużywa :)
          pozdrawiam :)
          monika staszewska
          • omrowak Re: brak kupki przy karmieniu piersią 07.05.10, 15:44
            Pani Moniko, postaram się nie osiwiec, a w razie czego mam dobrą
            fryzjerkę;)

No to korzystając z tego samego wątku zapytam jak to jest z
            INFACOLem przy karmieniu piersią i czy może on mieć jakieś
            powiązanie z brakiem kupki?
            Zaczynamy się zastanawiać czy nie za długo już go podajemy (od 19
            kwietnia) i czy albo nie przestał na nią działać albo czy nie ma
            jakiś ubocznych działań.
            Mała raczej nie ma typowych kolek chyba, ale potrafi np. z pelnej
            rozbawienia, usmiechania sie itd nagle sie rozplakac. Nie mowiac juz
            o tym, ze przyzwyczajona do smoczka nie umie bez nie go zasnac.
            • ola_wroclaw Re: brak kupki przy karmieniu piersią 07.05.10, 22:41
              a czy Twoje dziecko ma prawidłowe przyrosty?

Mi też wszyscy wmawiali, że brak kupy przez 10 dni to norma przy piersiowcu, bo
              mleko moje idealne i całkowicie wchłanialne...
              i co?
              Okazało się, że moje dziecko nie dojada i nabawiło się anemii.
              • omrowak Re: brak kupki przy karmieniu piersią 08.05.10, 17:11
                Do tej pory nic niepokojacego sie nie dzialo. Nie wiem ile teraz
                wazy i mierzy, bo nie bylismy ostatnio u pediatry, ale w takim razie
                przejde sie w najblizszym czasie i zrobimy pomiary-dzieki za
                sugestie.

Uprzejmie donosze, ze Mala dzis po spacerze zrobila ponownie
                GIGANTYCZNA, ale wieksza niz poprzednia kupe, a potem bylo jeszcze 5
                dogrywek. I teraz pytanie: czy kupka o konsystencji musztardy i w
                podobnym kolorze jest OK??
                Moze ona faktycznie bedzie sie wyprozniac co tydzien na przyklad.
                • monika_staszewska Re: brak kupki przy karmieniu piersią 10.05.10, 14:13
                  Tak, taka kupka jest ok. i myślę, że słusznie Pani podejrzewa, że
                  nowy rytm kupek raz na tydzień.
                  pozdrawiam serdecznie :)
                  monika staszewska
                  ps. Jeszcze słowo w kwestii wspomnianej przez Olę_wroclaw. Owszem u
                  Dzieci karmionych piersią taką samą normą jest robienie kupek
                  kilkanaście razy dziennie jak i raz na kilka czy kilkanaście dni.
                  Nie na samym początku oczywiście, bo wobec dopiero co urodzonego
                  noworodka mamy inne oczekiwania. Ciekawi nas zwykle jak wygląda i
                  ile jest tej kupki jak już w końcu się pojawi no i oczywiście w
                  jakim wieku jest Dzieć, który nagle zaczyna rzadziej się wypróżniać.
                  Bo czym innym jest wypróżnianie co 10 dni w ilości po pachy, a czym
                  innym kupka co kilka dni, ale wyłącznie w śladowych ilościach. Ale
                  żeby wiedzieć jaka kupka będzie trzeba na nią poczekać.
                  • omrowak Re: brak kupki przy karmieniu piersią 10.05.10, 19:01
                    Dzieć mój osobisty ma kalendarzowo dzisiaj 2 miesiące, ale licząc
                    dni tak "na palcach" to w środę będzie miałą 9 tygodni, no i od 2
                    dni znów czekamy na kupkę po tej poprzedniej, musztardowej;)

• monika_staszewska Re: brak kupki przy karmieniu piersią 11.05.10, 15:22
                      Dwumiesięczniakowi oczywiście wolno kupkować rzadziej :) I proponuję
                      czekanie rozpoczynać nie wcześniej niż szóstego dnia.
                      Ach, jeszcze jedno, bo wczoraj zapomniałam o wątku infacolowym –
                      myślę, że można powoli się z nim rozstać, bo nawet jeśli czasem
                      jeszcze brzuszek podokucza, nie jest już potrzebne stałe wspomaganie.
                      Tak czy inaczej, nie sądzę żeby on miał jakiś związek z kupkami.
                      monika staszewska
                      • omrowak Re: brak kupki przy karmieniu piersią 13.05.10, 11:43
                        Szóstego dnia mówi Pani? No dobra, to dzisiaj mamy przerwy dzień 5
                        czyli nie czekamy...niby;)
                        Malutka sie przeziebila:( Nosek pozatykany, spać trudno, na
                        szczęście płucka czyste.
                        z innej beczki: Dwa tygodnie temu ważyła 4050, wczoraj 4200.
                        Pediatra powiedziala, ze w ciagu miesiaca powinna przybrac ok.600g,
                        a tu w polowie miesiaca tylko 150g. Nie za mało? Jest tylko na moim
                        mleku, ja generalnie staram sie być mamą nie panikującą, ale
                        zastanowił mnie ten mały przyrost. Może to ta infekcja tak
                        podziałała? Za tydzień idziemy się ważyć ponownie, ale póki co
                        zapytam o to tutaj.

A co do Infacolu to kończymy opakowanie i nie kupimy kolejnego, ale
                        pytanie czy (jeśli tak to czym) go zastąpić, żeby jej ulzyc w tych
                        brzuszkowych problemach? Czy moje picie herbatki Hippa na laktacje
                        wystarczy? (a niedobra jest jak diabli)

Pozdrawiam
                        Ola
                        • miss_sunday Re: brak kupki przy karmieniu piersią 14.05.10, 18:02
                          U nas podobna sytuacja, córeczka ma 3 miesiące. Dziś 11 dzień bez
                          kupki:-( Poprzednio były mega kupki co 7 dni. Staram się nie martwić
                          ale wydaje mi się to jakieś nienaturalne:-( Od 2 dni podajemy
                          biogaia. Czekam na efekty. Mała śpi wyłącznie na brzuszku,
                          codziennie robię jej masaż brzuszka. W 2 m-cu wazyła 5140 a w 3
                          miesiącu 5970. Czy to już czas na czopek?
                          • monika_staszewska do Miss_sunday 17.05.10, 15:55

Niewątpliwie nie jest to czas na czopek tylko na razie na spokojne
                            czekanie. Jak Córcia zacznie się niepokoić wówczas można
                            zintensyfikować masaż brzuszkowy i ewentualnie wspomóc ją doraźnie
                            podanym Gripe Water (6 łyżeczek w ciągu 3 godzin).
                            Ludzkie mleko jest zupełnie innym pokarmem niż jakiekolwiek inne
                            jedzenie, więc w kwestii wypróżnień obowiązują nieco czy wręcz
                            zupełnie inne "normy".
                            monika staszewska
                        • vangie Re: brak kupki przy karmieniu piersią 14.05.10, 18:51
                          ja nie pani Monika, ale Ci odpowiem :)
                          infekcja jak najbardziej moze miec wplyw na przyrosty, a abstrahujac od tego jeszcze, dzieci skokowo rosna, tzn. za tydzien moze przybrac 400g na przyklad
                          co do brzuszka- u nas dzialal niezle masaz brzuszka, a doraznie podawalismy Gripe Water, mozesz tez Infacol podawac doraznie (ja mam Bobotic) z czasem potrzebny byl coraz rzadziej
                          a jak herbatka Ci nie odpowiada smakowo (ja tam lubie) to mozesz zrezygnowac, bo na wiekszosc slabo dzialaja, a jednak dobrze ssace dziecko stymuluje laktacje najbardziej
                          pozdrawiam
                          • omrowak Re: brak kupki przy karmieniu piersią 17.05.10, 10:53
                            Infacol podajemy cały czas. Dziś 9-ta doba bez kupki, nie podoba mi
                            sie to.
                            • mloda2008 Re: brak kupki przy karmieniu piersią 17.05.10, 11:15
                              U nas też kilkudniowe przerwy w kupkowaniu. Wczoraj po 4 dniach mieliśmy 2 razy
                              awarię - tzw kupa po pachy - aż Tata musiał dziecko do dorosłej wanny włożyć i
                              oprawiać prysznicem ;)

Nasza doktor też nas uspokoiła, ze to normalne i nawet 2 tyg dziecko może się
                              nie załatwiać. Nawet nie chcę myśleć jak dużą "niespodziankę" zafundowała by nam
                              po 2 tygodniach ;)
                              • omrowak Re: brak kupki przy karmieniu piersią 17.05.10, 14:02
                                mam zdjecie takie po 8 dniach przerwy, chcesz?;)
                        • monika_staszewska do Omrowak 17.05.10, 15:54

Przeziębienie niewątpliwie ma wpływ na masę ciała. Ważenie po
                          tygodniu może nadal wskazywać na wolniejszy przyrost, bo zanim
                          człowiek ruszy po chorobie, chwilę czasu potrzeba. Oczywiście
                          lubimy, żeby Dziecko przybrało w miesiąc przynajmniej 450 gramów,
                          ale jeśli po drodze trafia się infekcja może się nie udać zaspokoić
                          naszych oczekiwań. Rzecz w tym cała czy po chorobie i okresie
                          rekonwalescencji masa zaczyna szybować w górę. Jeśli nie to
                          oczywiście po pierwsze zwiększamy częstotliwość karmień i
                          przyglądamy się czy nie działają rzeczy przyrost utrudniający czyli
                          na przykład smoczki, alergie, infekcje układu moczowego itp..
                          Zamiast Infacolu Pani może pić napar z owocu kopru włoskiego albo
                          Dziecięciu podawać Gripe Water.
                          Jeśli brak kupki bardzo Panią męczy można spróbować podstawowych
                          przyspieszaczy czyli masażu brzuszka i bardzo częstego karmienia
                          przez kilka godzin. Ale tak naprawdę działanie to plus ewentualnie
                          doraźnie podać w ciągu trzech godzin sześciu łyżeczek Gripe Water,
                          jest potrzebne dopiero kiedy Dziecku sytuacja zaczyna przeszkadzać.
                          monika staszewska
                          • omrowak Re: do Omrowak 19.05.10, 20:08
                            Oczekiwania na kupkę dzień 10-ty....
                            Wizyta u pediatry: waga 4400. Coś mi się mało wydaje-waga
                            urodzeniowa 3310, 10 tygodni później TYLKO 1100 więcej?
                            Pani Moniko, chyba jednak przyjdzie mi osiwieć. (co nieuchronnie
                            przypomina mi o konieczności wybrania się do fryzjera;))
                            • monika_staszewska Re: do Omrowak 20.05.10, 14:29
                              1100 gramów w 10 tygodni oznacza ponad 100 gramów na tydzień, czyli
                              norma wyrobiona, a już jak spojrzymy na przyrosty tak jak powinniśmy
                              czyli nie od masy urodzeniowej, a od tej najniższej po spadku pewnie
                              będzie więcej niż 1100 gramów.
                              Tak czy inaczej, na kupkę proponuje dalej spokojnie czekać. A jeśli
                              przyrosty Panią niepokoją wystarczyć powinna pomoc w postaci
                              częstszego karmienia, w nocy chyba przede wszystkim, bo Dziewczę
                              wtedy zwykło urządzać sobie dłuższa przerwę.
                              monika staszewska
                              • sos-ka Re: do Omrowak 21.05.10, 18:44
                                Witam Pani Moniko.
                                A co zrobić z 3 tygodniowym maluszkiem, który stęka i robi się
                                czerwony tak jakby chciał zrobić kupkę a nic z tego. Nie płacze
                                później po takim zachowaniu. Jest karmiony tylko i wyłącznie
                                piersią. Sytuacja taka trwa drugi dzień. Wcześniej kupa była po
                                każdym karmieniu a teraz takie większe są 2 - 3 na dobę a reszta to
                                takie śladowe ilości które wychodzą przy stękaniu.
                                Czy stosować herbatkę z kopru włoskiego? Mam pytanie o masaż
                                brzucha, w którym miejscu masować i w jaki sposób, czy są zalecane
                                jakieś konkretne ruchy np. kółka czy inne taki? Proszę o pomoc
                                • monika_staszewska Re: do Omrowak 24.05.10, 14:54
                                  Robić nic nie trzeba, bo stękanie, prężenie może sobie być. Na
                                  dodatek odrobinki kupki się pojawiają. jeśli chce PAni masować
                                  brzuszek, jak najbardziej warto to robić, myślę, że najlepiej wedle
                                  instrukcji:
                                  kobieta.gazeta.pl/edziecko/1,54927,2449645.html
                                  monika staszewska
                              • omrowak Re: do Omrowak 23.05.10, 10:39
                                Wczoraj minęły 2 tygodnie bez kupki. Przedwczoraj i wczoraj malutka
                                budziła się rano przez męczące ją bąki, które z coraz większym
                                trudem uwalniała od kilku dni. Wieczorem sięgnęliśmy w końcu po
                                czopek glicerynowy-podaliśmy jakieś 2/3 czopka, wzięłam ją na
                                karmienie zaraz potem i.... najstarsi Indianie nie widzieli takiej
                                kupy jaka wydostała się jednym końcem malucha, podczas gdy drugi
                                koniec się pożywiał i dostarczał materiału na kolejną (mam nadzieję
                                rychłą) kupkę. Dlaczego nikt mi nie powiedział, że kupa 2-tygodniowa
                                wymaga od matki (szczególnie karmiącej w momencie wydalania tejże
                                kupy) posiadania maski gazowej???
                                Reszta niechaj pozostanie naszą śmierdzącą tajemnicą.

Chyba nie będziemy czekać na kolejną kupkę aż 2 tygodnie.
                                PYTANIE: czy od czopków glic. można się uzależnić- w takim sensie,
                                że podawane np. co 7-10 dni sprawią, że ona potem nie będzie
                                potrafiła bez nich się wypróżnic?
                                • monika_staszewska Re: do Omrowak 24.05.10, 14:54
                                  Jeśli chce Pani czymś kupkę pospieszać to raczej jednak Gripe Water
                                  potraktowałabym jako doraźna pomoc czyli podawałabym wtedy gdy chcę
                                  przyśpieszyć wypróżnienie metoda 4 łyżeczki w ciągu 2 godzin plus
                                  masaż brzuszka.
                                  Prowokowanie kupki czopkiem (czy termometrem na przykład) o tyle nie
                                  jest lubianym działaniem, że powoduje działanie odruchowe czyli
                                  kupka tylko przy podrażnieniu odbytu.
                                  monika staszewska
                                  • omrowak Re: do Omrowak 02.06.10, 09:21
                                    Dziecię moje zrobiło mi wczoraj prezent z okazji Dnia Dziecka;) i po
                                    kąpieli niespodziewanie sama z siebie po cichutku zrobiła kupkę po
                                    10 dniach przerwy! Jedyne, co zrobiliśmy wcześniej w tym celu to
                                    dwie małe łyżeczki gripe water po karmieniu (a propos-czy należy to
                                    podawać regularnie???, na codzień?)
                                    No i rzecz druga-ona wczoraj spała praktycznie cały dzień -od 9
                                    do.....16.30!!! Aż zaczęło jej w brzuszku burczeć, a ona nic! Mam
                                    się martwić? Wybudzać? Potem wieczorem jadła o 20, później kupka
                                    i....spała do....7 rano!!! Czy ona nie przesadza z tą długością snu
                                    bez jedzenia?
                                    Dziś będziemy się ważyć więc podzielę się wagą (oby przybrała!)
                                    osiwieć, czy nie osiwieć- oto jest pytanie...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka