17.10.10, 22:49
Witam!

Czytam to forum, jak i wiele innych... i sie pogubilam w tym wszystkim :/ Czy moge tylko karmic piersia do 8 mies? Bez zadnych glutenow, soczkow i takich tam? i czy gluten nie lepiej podac pooozniej? Tak jak bylo w starym kalendarzu ok 10 mies? Czy wszystko pozniej nie oznacza dla potencjalnego alergika lepiej? :/

Z gory dziekuje i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • aadzia21 Re: Do kiedy? 18.10.10, 11:11
      Gluten jak najbardziej możesz wprowadzić wg starego kalendarza.
      Ale po skończeniu 6-stego miesiąca powinno się zacząć rozszerzać dietę. Jednak nie o soczki, a najlepiej warzywa i owoce. Dziecko trzeba wprowadzać w świat nowych smaków i konsystencji, poza tym zaczynają się wyczerpywać zasoby żelaza.
      Przy alergiku oczywiście ostrożniej, pojedyncze produkty i testowane dłużej, ale to nie znaczy wcale.
    • monia76 Re: Do kiedy? 18.10.10, 15:19
      nasza lekarka, której ufam, twierdzi, że przekonanie, iż późniejsze wprowadzenie wielu produktów chroni przed alergiami to mit, ale nie sądzę, aby wprowadzenie glutenu w 10 miesiącu źle wypłynęło na rozwój Twego dziecka ;-)
      natomiast, absolutnie nie karmiłabym tylko piersią tak długo. po 6 mcu dziecko potrzebuje np żelaza z innych źródeł, o aspektach psychicznych nie wspomnę.
    • ahata Re: Do kiedy? 18.10.10, 15:35
      .. no tak - wprowadzamy inne produkty niż mleko mamy po 6 m.ż. ale są dzieci, które nie zaskoczą tak od razu jedzenia innych rzeczy. W ich przypadku rozszerzanie diety przeciągnie się, bo jedzenie to też nowa umiejętność tak jak raczkowanie czy chodzenie i dzieci uczą się tego w różnym wieku. Jeżeli dziecko jest wtedy przede wszystkim na mleku mamy, a inne rzeczy ledwo skubie to też dobrze, bo mleko dostarcza mu wszystkiego co potrzebne. Ważne żeby proponować nowe rzeczy, na luzie i bez stresu, a dziecko zaskoczy jak będzie gotowe.
    • kinga_owca Re: Do kiedy? 18.10.10, 15:48
      ale Twoje dziecko jest alergikiem czy potencjalnym alergikiem?
      teraz jestes na diecie eliminacyjnej czy jesz wszystko?
      co Cie skłania do zachowania takiej ostroznści? reagował już źle na jakies pokarmy które Ty jadłas?

generalnie dziecko na samej piersi może być i do roku, bo i tak w pierwszym roku mleko to podstawa, rozszerzanie diety ma za zadanie zaznajomic dziecko z nowymi smakami - dziecko poliże doslownie jakies danie
      ja gluten wprowadzałam w 10 miesiącu bo te nowe wytycznie do mnie nie przemawiały
      • terpuka Re: Do kiedy? 18.10.10, 16:03
        plany, schematy, wytyczne to jedno a rzeczywistość to drugie:)
        ja karmiłam tylko piersią, pierwszy raz mała spróbowała wody jak miała 5,5 mca, była uczulona mleko krowie i jajka (ja byłam na diecie 11mcy) a później okazało się, że również na jabłka.
        Wydawało mi się, że skoro zaczęłam rozszerzać dietę to za miesiąc czy dwa córka będzie jadła pełne posiłki poza mlekiem
        I tu wielkie zaskoczenie, owszem jadła bardzo chętnie ale tyle co wróbelek:) a pierś co 1,5h była do 9mca życia, ale mnie to nie przeszkadzało, zawsze była karmiona na żądanie
        Nie miałyśmy żadnych problemów zdrowotnych pomimo diety eliminacyjnej, wszystkie wyniki badań świetne
        Koło roku ograniczyła sama pierś do 3-4 razy na dobę
        Ja wychodziłam z założenia, że ona sama ustali nam schemat:) i tak było, proporcje mleka i nowości zmieniały się z czasem,
        dlatego wg mnie lepiej obserwować dziecko i dostosować się do jego potrzeb niż na siłę trzymać się schematów
        Pomimo wielu reklam mm, kaszki i słoiczki nie mają więcej wartości odżywczych niż mamine mleko tylko, że tego nie opłaca się reklamować ;)
        • milenazagi Re: Do kiedy? 18.10.10, 19:40
          Dziekuje Dziewczyny za odpowiedz :)

Jak maly mial 7tyg, to stwierdzili u niego skaze bialkowa. Bylam 6 nastepnych nastepnych tygodni na diecie bezbialkowej, po czym zjadlam litr lodow, wypilam cale mleko, do tego cale opakowanie kinder pingui :)) i sery serki z normalnym chlebem na seratce i maaaaase czekolady :))) Wszystko jednego dnia :P No nie moglam sie opanowac :P Ja jestem baaardzo nabialowa :))) i o dziwo nie mial ani jednej najmniejszej krosteczki. Nic. Kupka tez ok, wiec stwierdzilam, ze to bylo poszczepieniu, ktore mial dzien wczesniej i od tego czasu jem wszystko. Mimo iz jestem meeeega alergiczka... Niestety mlody od wyjscia ze szpitala mial problemy z chlustajacym ulewaniem? wymiotami? do tego kupka jak woda i pod cisnieniem? Nie wiem jak to nazwac... Mysle, ze to dlatego, ze jego uklad jeszcze nie dojrzal? Moze... Nie wiem... ale jesli tak jest, to chyba lepiej pozniej wprowadzac inny pokarm, niz narazac takiego malucha? Tak sobie mysle... Myle sie? Dlatego chce odwlec wprowadzanie stalych pokarmow i poczekac az ten jego uklad dojrzeje??

:)

Pozdrawiam Mamy :)
          • justkawb Re: Do kiedy? 18.10.10, 20:05
            Tylko nie zadawaj tego pytania na forum Rozszerzania Diety, bo tam uslyszysz, ze na mleku mamy nie da sie budowac solidnych podstaw u osmiomiesieczniaka (byl tam ostatnio taki watek). ;) Rob, jak ci serce i instynkt podpowiada. Ja sie tez nie spieszylam z rozszerzaniem diety corki, nadal w wieku 9 mies jest glownie na piersi (z malymi dodatkami innych roznosci ;) ). Rosnie i rozwija sie, na pewno nie jest anemiczna ;)
          • agnieszka_z-d Re: Do kiedy? 18.10.10, 21:24
            Czyli nie żadna alerga, tylko niedojrzalosc układu pokarmowego.
            Uważaj zatem przy rozszerzaniu diety i bez pośpiechu.
            Dziecko na samej piersi do 8 miesięcy? Jak najbardziej ok. Zwłaszcza, ze w pierwszym roku życia podstawa żywienia to mleko Mamy, a nowości są na poznanie smaków i konsystencji. Dopiero w drugim roku życia proporcje powinny się zmienić i jedzenie stawać się podstawa diety, a mleko Jej uzupełnieniem.
            A z glutenem tez uważam, ze nie ma co szaleć. W końcu nowe zalecenia sluza temu, żeby gluten był wprowadzany do diety pod oslona mleka Mamy. Z Twojego posta wnioskuje, ze planujesz karmić dłużej - czyli oslona jak najbardziej będzie.
          • mrs.t Re: Do kiedy? 19.10.10, 11:59
            a ja, obracajac sie tu na forum, i w kregach laktacyjnych
            powiedzialabym ze jak widzisz po dziecku ze lepiej miesiac poczekac, to chwala ci za to.
            ze sluchasz raczej dziecka a nie suchych schematow sie trzymasz.
            • milenazagi Re: Do kiedy? 31.10.10, 21:13
              :)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka