Dodaj do ulubionych

mrożenie pokarnu

22.10.10, 16:22
Dosyć często mrożę pokarm, najczęściej w sterylnych pojemnikach na mocz. Do tej pory byłam zadowolona z tego rozwiązania, jednak dzisiaj powinnam zamrozić większą ilość świeżego mięsa i stąd moje pytanie. Czy zamrożone mleko przejdzie zapachem mięsa? Jeśli tak, czy powinnam zakupić odpowiednie pojemniki lub woreczki?
Obserwuj wątek
    • mruwa9 Re: mrożenie pokarnu 22.10.10, 18:30
      Zdecydowanie powinnas mrozic pokarm w pojemnikach dopuszczonych do kontaktu z zywnoscia. Pojemniki na mocz, choc jalowe, tego kryterium nie spelniaja, tluszcz z pokarmu moze wchodzic w reakcje chemiczna z plastikiem, z tworzeniem toksycznych produktow. Mozesz mrozic w woreczkach na pokarm, plastikowych butelkach dla niemowlat czy chocby w szklanych sloiczkach (sa chemicznie neutralne). To wszystko jest lepsze od pojemnikow na mocz!
      • magnefar Re: mrożenie pokarnu 22.10.10, 19:52
        a czy w woreczkach pokarm nie "przejdzie" zapachem z zamrażalki?
        • magicdiune Re: mrożenie pokarnu 22.10.10, 20:01
          ja pakuje woreczki dodatkowo do szklanych sloiczkow :D nie ma prawa przejsc :D
    • paola_k2 Re: mrożenie pokarnu 22.10.10, 21:03
      A nie mozesz zamrazac pokarmu w specjalnych woreczkach do tego przeznaczonych? Sa starylne i wymyslane wlasnie do przechowywania mleka. A swoja droga, jesli masz cos zamrozone to jakim cudem moze przejsc zapachem innego zamrozonego produktu? Przeciez to nie lodowka. No chyba, ze pojemnik jest nieszczelny lub uszkodzony. Ale to juz tym bardziej dziecku dac nie wolno.
      • magnefar Re: mrożenie pokarnu 22.10.10, 22:54
        Te woreczki zawsze wydawały mi się mniej "szczelne" niż pojemniki... a specjalne pojemniki do mrożenia są dla mnie za duże - zdecydowanie wolę mrozić po 60/70 ml.
        Raz na jakiś czas mrożę ponad 10kg świeżego mięsa i zawsze coś mi "przejdzie" zapachem - najbardziej da się odczuć w kostkach lodu i wydaje mi się że mleko też jest narażone... Co innego zamrozić mleko w załadowanej zamrażalce (wtedy produkty zamrożone nie posiadają intensywnego zapachu), a co innego dorzucić do zamrażali z mlekiem mięso do mrożenia.
        dobrym rozwiązaniem będą woreczki + słoiczki...
        dzięki za podpowiedź!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka