Dodaj do ulubionych

problem z kupką

24.10.10, 22:59
Moja córeczka ma 5 tygodni, jest karmiona wyłącznie piersią. Przez pierwsze 3 tygodnie robiła kupki praktycznie po każdym karmieniu. Potem zaczęła je robic coraz rzadziej az w koncu jak zrobiła jednego dnia, to po 4 dniach jeszcze nie było kupki. Czasami płakała, ale nie widac było zeby starała sie zrobic kupke. Momentami podczas płaczu napinała się. Postanowilismy podac czopek - nastapiło oczywiscie wypróznienie, jednak kupka nie była twarda, lecz rzadka i śluzowata, poza tym było jej bardzo dużo. Od tego czasu mineły 3 dni i mała jeszcze nie wyprózniała sie. Dodam, ze bardzo czesto sika.
Mała często je, max co 3 h, szczególnie od godziny ok 18 - po karmieniu przysypia i gdy próbuje ja odłozyc to budzi sie i domaga sie piersi. Spi jedynie u mnie na rekach. I tak do ok godz. 23, kiedy zasypia na 2-3 godziny. Noce sa dosyc spokojne, je co 2-3 godziny i nie płacze.

Czy jest mozliwe, ze mam mało pokarmu? Mam małe piersi i wydaje mi sie ze nie moga one zgromadzic odpowiedniej ilosci pokarmu przez te krótkie przerwy miedzy karmieniami? Nie wiem jak jest z przybieraniem, dopiero we wtorek idziemy do lekarza, ale wydaje mi sie ze przybrala sporo.
Obserwuj wątek
    • karolach77 Re: problem z kupką 24.10.10, 23:21
      Dzieci karmione piersią mają prawo nie robić kupki kilka dni, bo pokarm matki jest praktycznie wchłaniany bezresztkowo. U nas rekord był 14 dni.
      Wieczorna potrzeba przytulenia się do mamy i częste ssanie to też norma, w końcu przejdzie :) Ja wieczorami kładłam się z małą do łóżka, dawałam pierś, a jak przysnęła to wężowym ruchem wyślizgiwałam się z łóżka. I na godzinkę miałam spokój. Niestety detektor ruchu w tych małych istotkach jest niezwykle czuły i odkładanie u nas powodowało rozbudzenie i wrzask.
      Wielkość piersi nie ma nic wspólnego z ilością mleka w piersiach. Częste ssanie piersi przez dziecię daje piersiom sygnał do większej produkcji mleka. Im więcej dziecko ssie tym więcej mleka się produkuje. W końcu popyt i podaż się wyrównają.
      Jeśli mała przybrała prawidłowo to jest min 450 gram w miesiąc to ja bym się już mlekiem nie martwiła :)
    • gochalek82 Re: problem z kupką 25.10.10, 08:01
      Co do rzadkiej, sluzowatej kupki po czopku moglo byc tak (zaobserwowalam to u swojego syna), ze sluz w kupie to po prostu rozpuszczony czopek, a rzadka kupka powstala z nasiusiania w nia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka