Dodaj do ulubionych

slabsze przybieranie

06.01.11, 08:55
od poczatku grudnia mala zdecydowanie mniej jadla (3.5miesiaca) tak ok 2tygodni (nie mam pomiaru wagi na ten czas) pozniej miala lepszy tydzien w ktorym przybrala 130g i znow juz ponad tydzien mala slabo je (przez 10dni przybrala 40g). od dwoch dni zaczelam odciagac pokarm i probowalam podawac strzykawka lub lyzeczka ale mala odmawia. jak ja przystawiam to czesto nie chce, odpycha sie. robi wrazenie nieglodnej. robimy dzis badania moczu. czy w tym wypadku powinnam odciagac pokarm by nie zmniejszyc laktacji czy czekac jeszcze jakis czas.
Obserwuj wątek
    • mad_die Re: slabsze przybieranie 06.01.11, 11:22
      I w ogole nie domaga sie ssania? Czy moze ma/zna jakis zamiennik piersi?
      Ja bym nie wazyla tak czesto, jesli dziecko jest zdrowe i zadowolone, sika i kupy robi to bym sie nie przejmowala tym, ze nie chce jesc, wtedy, kiedy nam sie wydaje, ze jesc powinno.
      • luccy1 Re: slabsze przybieranie 06.01.11, 11:46
        sama nie domaga sie ssania. jak ja przystawiam to czasem zje a czasem jak juz usiade i ja odwracam do siebie to placz. no wlasnie zdecydowanie mniej pieluch moczy. kupki i tak robi raz na 7-10dni. zwykle te kupki sa zbite (plastelinki) a ostatnio byla dosc wodnista i wystrzelila daleko. mala tez wklada paluszki i piastki do buzki i sie slini tylko ze tak juz jest prawie 2 miesiace a zebow nie widac. gdyby moczyla pieluchy normalnie to nawet nie pokusilabym sie o wazenie. w nocy tez nie za bardzo je. tak wydaje sie dosc zdrowa, moze bardziej senna jest ale moze to dletego ze mniej je i ma mniej energi. no i wlasnie nie wiem. nie chce jej zmuszac do piersi. jak dziecko nie ma przyjemnosci w ssaniu. nie wiem czy jej cos dolega czy ma dosc tego powietrza ktore lyka z mlekiem. wydaje mi sie ze mam bardzo szybki wyplyw bo mala nie nadaza lykac. zaczynam watpic czy dla niej kp jest najlepsze.
        • mrs.t Re: slabsze przybieranie 06.01.11, 12:32

ale co to znaczy ze nie moczy pieluszek 'normalnie'?
          jak moczy? tzn ile?
          #
          po 3mcu przyrosty i tak zwalniaja.
          poza tym przyrost z jednego tygodnia wcale nie musi byc rowny przyrostowi z koljnego - wlasnie o to chodzi - raz wiecej raz mniej - ale - chocby powolutku - w gore. Poki przybiera, chocby malo, to owszem, przebadaj (moze czegos jej brakuje ze ma maly apetyt) ale jak wyjda badania ok , to po prostu moze masz malo jedzace dziecko, nie doluj sie luccy , bo sie strasznie martwisz i to mnei najbardziej zawsze martwi :/

jak wyglada mala na siatce z czerwonej ksiazki?Miesci sie na jakimkolwiek centylu?

czy kiedykolwiek spadla jej waga?Lub nie przybrala w ktoryms miesiacu wcale?

nawet jak sie slini to zebow moze jeszcze nie byc przez dlugie miesiace.
          co nie znaczy ze cos jej tam w buzi nie przeszkadza i irytuje etc.
          • luccy1 Re: slabsze przybieranie 06.01.11, 19:28
            mala przez ostatnie dni miala po nocy tak srednio zmoczona pieluche i w dzien zmienilam moze 3 ale byly bardzo lekkie.
            miescila sie w 75centylu raz nawet przekroczyla ale teraz sie zniza mysle ze jest w 50 (7100g wczorajsza waga a za tydzien skonczy 5m-cy). ja nie zabiegam by mala byla jak najciezsza tylko troche mnie przerazily te prawie suche pieluchy. a do tego ten slaby przyrost.
            dzis na szczescie zauwazylam lekka poprawe, ilosc zmienionych pieluch ta sama ale za to ciut ciezsze.
            wiem ze jakos strasznie sie przejmuje, nie wiem czemu. przy starszym jakos nie mialam czegos takiego. chyba gdzies w mojej glowie jest zakodowane ze nie jestem w stanie wykarmic dziecka.
    • mad_die Re: slabsze przybieranie 06.01.11, 18:48
      smoczka sie pozbyłaś?
      skorygowałaś technike ssania?
      • luccy1 Re: slabsze przybieranie 06.01.11, 19:37
        nie uzywamy smoczka i jakos nam go nie brakuje.
        co do techniki to nie mam pojecia. raz wydaje mi sie ze ssie zle a raz ze inaczej i tak sie nie da. nie wiem, karmie pierwsze dziecko i jestem zielona co do techniki. kobieta z breastfeeding group powiedziala ze jest ok ale tylko zerknela z dwumetrowej odleglosci. wiec tak na prawde to nie wiem. raz mala cmoka wiecej raz mniej, raz wcale. warge raz ma wywinieta, raz ja odrywa ze az widac jezyk. niestety wciaz polyka powietrze ale chyba ciut mniej. niemniej jednak zawsze od godziny 3 w nocy prezy sie i steka i tak do 4-5tej az ja to budzi i wstajemy. jak mniej zje w nocy to dluzej pospi. a jak wiecej to ma wiecej gazow. tylko na snie je spokojniej a w ciagu dnia zawsze nerwowo mysle ze przez szybki wyplyw mleka.
        • justkawb Re: slabsze przybieranie 06.01.11, 20:47
          Luccy, o ile dobrze pamietam, mieszkasz w UK. Sprobuj sie skontaktowac z lokalnym oddzialem La Leche League, bo tam na pewno otrzymasz porade co do techniki ssania.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka