Dodaj do ulubionych

w czym poda wodę?

04.03.11, 08:38
Witam!
Jestem mamą 4,5 miesięcznej dziewczynki. Karmię wyłącznie piersią. Mała je bardzo dużo i często, jest już dość pulchniutka i bardzo dużo ulewa (ostatnio coraz więcej).
Tak sobie pomyślałam, że może chce jej się po prostu pić i dlatego tak często domaga się piersi, a jak już zacznie ssać to nie wie kiedy przestać i przejada się, stąd to ulewanie.
W związku z tym chciałabym zacząć podawać jej wodę. I stąd moje pytanie: w czym?
Nie chcę przyzwyczaić do butelki. Czy takie małe dziecko poradzi sobie z bidonem ze słomką?
A może jest jakaś alternatywa?
Myślałam jeszcze o kubeczku Medeli, ale trochę się boję że Mała będzie się krztusić.
Najbardziej odpowiadałby mi bidon. Tylko nie wiem czy taki mały dzieć da radę?
Obserwuj wątek
    • dominikanj1 Re: w czym poda wodę? 04.03.11, 10:51
      szukasz problemów których nie masz.
      dzieci ulewają, ale póki nie chlustają wymiotami i przybierają na wadze to to normalne.
      jeszcze miesiąc lub dwa i zapomnisz o problemie.
      z wodą czekaj do rozszerzenie diety-później kubeczek.
      teraz zupełnie zbędna-pomysł dość dziwny.
      a na chłopski rozum...woda nie rozwiąże problemu ulewania a może go nasilić:
      woda to płyn rzadki, łatwy do ulania i najprawdopodobniej jak uleje wodą to razem z mlekiem z poprzedniego picia więc w sumie w brzuchu mleka pozostanie jeszcze mniej.
    • monia76 Re: w czym poda wodę? 04.03.11, 11:06
      dziecko ulewa bo pod jedzeniem zbiera się pęcherzyk powietrza, to jest zupełnie naturalne i nie wynika z przejadania. odbijasz małą często? tak małe dziecko nie będzie piło z bidonu, jeśli nie butelka to kubeczek treningowy medeli, ale dopóki dziecko nie je dużych, stałych posiłków nie potrzeba mu podawać nic do picia.
    • blaue777 Re: w czym poda wodę? 04.03.11, 16:54
      Moja nie ulewała a wymiotowała. Przede wszystkim należy dziecko nosić do odbicia (mimo zapewnień niektórych lekarzy, że dziecko karmione piersią nie musi odbijać). Gdyby chciało jej się tylko pić, to pociągnęłaby z piersi tylko mleko I fazy (bardziej wodniste). Wiadomo, że nie trzeba dziecku karmionemu piersią podawać picia, ale gdybyś jednak chciała, to ja proponuję łyżeczkę (moja córka piła z niej ładnie w wieku 3 m-cy, gdy miała biegunkę i musiałam podać leki). Inna kwestia to taka, czy dziecko w ogóle będzie chciało pić samą wodę. Mąż chciał ją kiedyś pod moją nieobecność "oszukać" wodą, ale się nie dała;)
    • justkawb Re: w czym poda wodę? 04.03.11, 19:20
      > Tak sobie pomyślałam, że może chce jej się po prostu pić i dlatego tak często d
      > omaga się piersi, a jak już zacznie ssać to nie wie kiedy przestać i przejada s
      > ię, stąd to ulewanie.

Niemowleta karmione wylacznie piersia na zadanie potrafia swietnie regulowac swoj apetyt. Wiele niemowlat nie czyta podrecznikow i nie wie, ze ponoc w pewnym wieku maja jesc mniej ;). Moze jest tak, ze po prostu Twoja corka nadal potrzebuje czestych karmien. A ze piers to nie tylko jedzenie ale tez picie, podawanie wody w pierwszym polroczu zycia jest zbedne.

Przez
      • misior_biorn Re: w czym poda wodę? 06.03.11, 12:23
        justkawb napisała:

> Wiele niemowlat nie czyta podrecznikow i nie wie, ze ponoc w pewnym
        > wieku maja jesc mniej ;).

Hihi, wrecz przerazajaca wiekszosc nie czyta ;)
        Zgodze sie z przedmowczyniami, ze podawanie wody raczej nie pomoze. U nas uloewanie przeszlo samo ok 6-8 miesiaca, jak juz bylo sporo innych pokarmow.

Jak to moja lekarka stwierdzila, problem jest czysto estetyczy :) ewentualnie mozesz doszukiac przyczyn w nietolerancji na cos - obserwuj, czy po zjedzeniu przez ciebie czegos konkretnego ulewanie jest bardziej obwite. Ma jeszcze jakies inne "alergiczne" objawy? Wysypke, pekniecia za uszkami?
    • froobek Re: w czym poda wodę? 05.03.11, 23:40
      Za wcześnie na wodę, natomiast gdybyś z jakichś względów potrzebowała kiedyś podać mleko inaczej niż z piersi, to dla dzieci w tym wieku jest Doidy Cup. Dobrze, że nie chcesz dawać dziecku gumy do ssania :-)

Mój synek baaaardzo dużo i bardzo długo ulewał i z perspektywy czasu myślę, że to mogło się związać z nietolerancją mleka, która objawiła się z całą siłą troszkę później...
    • myga82 Re: w czym poda wodę? 07.03.11, 12:22
      Dziewczyny, dzięki za odpowiedzi. Z podawania wody zrezygnowałam, Mała może rzeczywiście ma potrzebę częstego jedzenia - rośnie za to jak na drożdżach:)
      Alergii chyba nie ma - nie zauważyłam żadnych niepokojących objawów.
      pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka