Dodaj do ulubionych

Mały przyrost?

10.03.11, 23:02
Dziewczyny, wiem, że takich wątków jest zatrzęsienie, ale oczywiście i mi wydaje się, że mój przypadek jest wyjątkowy. Poradzicie?

Córka ma pięć miesięcy. Waga urodzeniowa 3300g, spadkowa 3000g. Ważę ją co jakiś czas w poradni, która jest czynna tylko raz w tygodniu, na tej samej wadze, przez tę samą pielęgiarkę, bez pieluszki.
3 mies: 5380g
pięć tygodni póżniej: 6020g
3 tygodnie później: 6215g (to jest nasze ostatnie ważenie do tej pory).

Czyli przez ostatnie 3 tygodnie 200g (przedtem wszystko było ok, szła ładnie po 25 centylu).

Smoczków żadnych nie używamy. Córka pieluszki moczy w normalnych ilościach, mocz jest przezroczysty, kupki normalne, takie jak zawsze. Jest żywa, pogodna, aktywna. Karmię na żądanie gdy tylko robi się niespokojna, więc trochę tego jest. W nocy różnie, czasem śpi bez przerwy, czasem się budzi i ją karmię, ale że śpi z nami, to często rano nawet nie pamiętam, jak to było. Ogólnie żadnych niepokojących objawów.

Następnym razem będę w poradni dopiero za dwa tygodnie, bo święto wypada. Ale i tak nie wiem, czy pomiar mi pomoże, bo od 2 dni Mała ma katar, to to się pewnie odbije.

Teraz pytanie: czy powinnam jakoś teraz reagować? W nocy i tak karmię więcej, bo katar ją budzi i zasypia przy piersi. Czy też może taki pojedynczy wynik nic nie znaczy i dopiero czas pokaże, czy coś trzeba robić?
Obserwuj wątek
    • mruwa9 Re: Mały przyrost? 11.03.11, 20:33
      mogl byc katar, moze rosnac skokowo i akurat trafilo na okres spokoju, moze byc , po prostu, zbyt czeste wazenie ;-), w koncu przyrosty wagi spowalniaja z czasem i w drugim polroczu nie sa juz tak spektakularne, jak u noworodka.
    • pompi-dompi Ciąg dalszy 22.03.11, 12:24
      Dzisiejsze ważenie, równo dwa tygodnie po ostatnim 6325 (czyli przyrost 110g w dwa tygodnie).

Podczas ważenia w poradni dzieci zdrowych poprosiłam więc o konsultację z panią tam urzędującą. Naniosła wynki na swoją siatkę centylową, sprawdziła, że wyres wagi idzie pomiędzy kreskami (innymi słowy - córka jest gdzieś pomiędzy 15-tym a 85-tym centylem, mniej więcej z taką dokładnością), powiedziała, że skoro urosła od ostatniego ważenia (nie próbowała nawet tego przeliczać na średnią tygodniowo ani nic takiego), to wszystko jest świetnie, córka ładnie rośnie i nie ma co się martwić. Pochwaliła wyłączne karmienie piersią do 6 miesiąca i powiedziała, że jak będę miała pytania co do rozszerzania diety, to mogę się zgłosić za dwa tygodnie.
      Ciekawe.
      • mrowka75 Re: Ciąg dalszy 22.03.11, 13:41

NIe jest to moze spektakularny przyrost, ale zważywszy na wiek dziecka dynamika przyrostów już spada. Dołożywszy do tego katarek sprawa wygląda moim zdaniem normalnie.
        Ja bym sie nie przejmowała póki co.
        Ach - nocne karmienie z problemem katarowym wcale nie oznacza lepszego przyrostu, nawet jeśli jest czestsze. - Tego mleka w ciągu tych dodatkowych wybudzeń może młoda wypić mniej niz w czasie jednego dobrego ssania, za to z możliwością normalnego oddychania.
        • pompi-dompi A jak się karmi nocą? 22.03.11, 14:16
          Dzięki za odpowiedź!
          Córka i tak przechodzi to przeziębienie lepiej niż mąż, ale na super przyrost w takiej sytuacji faktycznie nie liczyłam. Tym bardziej, że oprócz tego wszystko jest ok. Może taka jej uroda? Zobaczymy u lekarza na kontoli za dwa tygodnie.

A w kwestii nocnego karmienia: to jak się to robi? Nastawia się budzik i przystawia dziecko (i pilnuje żeby samemu nie usnąć)? Bo mogłabym ją spróbować podkarmić, jak jej już katar przejdzie.
          • mad_die normalnie 22.03.11, 14:42
            dziecko się budzi, kręci, jęczy i woła o pierś, ty się przebudzasz nieznacznie, lokalizujesz dziecię obok siebie, pierś wyciągasz, podajesz głodowi, ukladasz swoją głowę na swojej poduszce i zasypiasz dalej :D a dziecię je.
            • pompi-dompi Re: normalnie 22.03.11, 15:03
              Tak to ja umiem :)
              Pytałam o "dokarmieniowe" karmienia nocne, kiedy inicjatywa wychodzi od matki. Nie zakłdam, że będzie potrzebne, ale wolałabym wiedzieć, jak to wygląda.
    • gixera Re: Mały przyrost? 22.03.11, 14:53
      U mnie jest podobna sytuacja, pediatra powiedziała żeby się nie martwić, bo jak między 4 a 6 miesiącem podwoi wagę to jest ok. U mnie podwoił w 4 i przyrosty ostro zwolniły.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka