Dodaj do ulubionych

Maltan - proszę o opinie

28.03.11, 13:39
czy któraś z Was stosowała?

Bo mam bardzo rozdartą i krwawiącą jedną brodawkę, Bepanthen zdaje się w ogóle nie pomagać, boli starsznie tak szczypiąco i pomyślałam o tym Maltanie. Ale trochę obawiam się, jak to może wpłynąć na dziecko, mimo, że umyję potem pierś.
Obserwuj wątek
    • azomim Re: Maltan - proszę o opinie 28.03.11, 13:52
      Z tego co wiem, Maltanu nawet nie trzeba zmywać przed karmieniem (w przeciwieństwie do Bepanth.), więc spróbuj jak najbardziej.
    • mrs.t Re: Maltan - proszę o opinie 28.03.11, 13:57
      a jeszcze 100%lanoliny (lansinoh?) stosuj.
    • malwina.okrzesik Re: Maltan - proszę o opinie 30.03.11, 13:17
      Maści nie goją ran ,ale działają kojąco, natłuszczają. Najlepiej działa smarowanie własnym mlekiem, bo w nim znajdują się substancje przyspieszające regenerację uszkodzonego nabłonka. Można posmarować pokarmem, zostawić do wyschnięcia ok 15 minut i dopiero nasmarować maścią. Polecam lanolinę 100%.
    • koala0405 Re: Maltan - proszę o opinie 30.03.11, 15:25
      Po urodzeniu pierwszego dziecka używałam Bepanthen i nic a nic nie pomógł.
      Niedawno urodziłam drugie dziecko i znów stosowałam Bepanthen, Maltan i nic.
      Jedna położna jeszcze w szpitalu powiedziała, żebym kupiła Purelan firmy Medela.
      I mąż chodził z jednej apteki do drugiej aż w końcu kupił to maciopstwo.
      Małe opakowanie maści kosztuje bardzo dużo ale ....pomogło
      W sumie zużyłam dwa opakowania w czasie karmienia synka przez 8 m-cy.
      Gdy tylko poczułam, że coś boli od razu smarowałam.
      Cudowna maść
      • yoka1 Purelan 30.03.11, 16:29
        rozumiem, że przy tym można karmić?
        • koala0405 Re: Purelan 30.03.11, 20:46
          oczywiście, że można karmić nawet bez umycia. Cena w internecie małej tubki to ok, 40 zł
          • 1.maaika Re: Purelan 31.03.11, 14:41
            Ja również ją stosowałam, jest rewelcyjna. Maść jest w małej tubce, to fakt, ale jest bardzo wydajna. Jak skończył się problem sutkowy, stosowałam ją i stosuję do nawilżania ust - nic lepszego do tej pory nie znalazłam :)
            Trzeba tylko uważać i zakładać wkładki, bo brudzi/plami ubrania. Jednej bluzki do tej pory nie udało mi się odplamić :/ Ale w sumie to szczegół, najważniejsze, że działa.
            • Gość: GOSC Re: Purelan IP: 159.220.75.* 23.05.14, 13:32

olx.pl/oferta/medela-purelan-masc-na-obolale-brodawki-nowy-37g-duzy-gdynia-CID88-ID5Z2HR.html
              nie mialam okazji uzyc - nie karmilam :-(
      • dor-inka Re: Maltan - proszę o opinie 30.03.11, 21:47
        dokładnie ten sam skład ma lano-maść z Ziai, z serii mamma-mia. Kosztuje... 12 zł!
        www.ziaja-sklep.pl/index.php?p220,lano-masc-mamma-mia-ziajka
        Działa rewelacyjnie; mnie tez ani bepanthen, ani nawet maltan nie pomagał. czasem działała tez masc nagietkowa, ale trzeba usuwac przed karmieniem, a to moze bolec skancerowane brodawki...
        • dor-inka Re: Maltan - proszę o opinie 30.03.11, 21:58
          edit: płaciłam za niego 6.60 zł w drogerii Firlit w Krakowie, a że kupiłam 2 opakowania, wyszło ok. 12 :-)
    • perd-ido Re: Maltan - proszę o opinie 31.03.11, 08:50
      Tak, i mi bardzo pomogl:). Maltan nie szczypie, a na naderwana brodawke jest w sam raz:). Zarowno lekarze jak i polozne twierdzily, ze nie musze zmywac masci przed karmieniem. Nie zmywalam, ale generalnie stosowalam po karmieniu a nie przed. Masc szybko wsiakala, a piers ladnie sie goila.
      • yoka1 Re: Maltan - proszę o opinie 17.04.11, 15:21
        zastosowałam Maltan, miałam próbkę maści z gazety dla mam. I pomógł! Fakt, że stosowałam go 2 tygodnie zgodnie z "instrukcją" na opakowaniu, ale zagoiło się, choć czasem jeszcze szcypie ta pierś, ale przynajmniej nie krwawi i nie cieknie ropą.
        Dziękuję za opinie!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka