07.04.11, 14:35
moja córeczka ma 2 tygodnie. karmię ją piersią, nawał pokarmu minął, wydaje mi się, że idzie ku dobremu. martwi mnie tylko to, że często przy karmieniu słyszę cmokanie. mam wrażenie, że mała jest dobrze przystawiona, przełyka, ale pojawia się to cmokanie. koryguję pozycję, ona się denerwuje. nie wiem jak to rozwiązać. nie łapie całej otoczki, ale mam je bardzo duże więc to byłoby chyba fizycznie niemożliwe. wypróżnia się obficie, wyhodowała sobie drugi podbródek więc nie martwię się, że się nie najada. brodawki mnie nie bolą i teoretycznie nie martwiłabym się niczym, gdyby nie to nieszczęsne cmokanie.. co może być tego powodem?
Obserwuj wątek
    • hippo55 Re: cmokanie 07.04.11, 16:04
      Niestety nie wiem co może być jego powodem, ale mi też spędzało sen z powiek. Moja mała (obecnie prawie 4 m-ce) też cmokała na potęgę. Tez próbowałam i różnych pozycji i sprawdzałam czy prawidłowo ssie i wszystko wydawało się być ok. Przybierała i przybiera naprawdę ładnie (urodziła się z wagą 3000 teraz waży 6700 :)) i moja pediarta stwierdziła, że taki jej urok :). Przestałam zwracać na to uwagę i teraz w zasadzie cmoka już sporadycznie :)
      • aajjaa Re: cmokanie 07.04.11, 20:43
        U mnie podobnie bylo kiedys przy synu - zaczal cmokac jak mial pare tygodni, po 2 - 3 miesiacach skonczyl. Tez sie martwilam, bylam w poradni laktacyjnej, bo przeciez wszedzie pisza ze to cos zlego i pewnie zle lapie brodawke ;) Ale wszystko bylo ok i w pewnym momencie po prostu przestal.
    • malwina.okrzesik Re: cmokanie 10.04.11, 18:00
      Może to nie jest cmokanie, ale odgłosy związane z jedzeniem?
      Przy dobrym ssaniu piersi buzia dziecka musi być szczelnie zamknięta piersią, aby w buzi wytwarzyło się podciśnienie. O cmokaniu mówimy, gdy pojawiają się nieszczelności. Trzeba wtedy mocniej przytulić malucha do siebie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka