Dodaj do ulubionych

dolewka do mrożonego

20.04.11, 13:06
Takie pytanie: czy do pojemniczka w którym mrożę odciągnięte mleko mogę dodać nową porcję mleka? Np. mam już zamrożone 60ml a pojemniku jeszcze sporo wolnego miejsca - mogę dolać nową porcję (schłodzoną) i dalej mrozić całość? Doczytałam tu na forum, że można dolewać przy chłodzeniu w lodówce, pod warunkiem, że świeża porcja jest juz tez schłodzona, no a jak jest z zamrażaniem? Intuicyjnie wydaje mi się, że nie powinno się tak robić, ale w sumie nie wiem dlaczego. A może się mylę?
Proszę o oświecenie mnie w tej kwestii.
Obserwuj wątek
    • matka_karmiaca Re: dolewka do mrożonego 20.04.11, 13:23
      W sensie do zamrożonej kostki mleka dolewać świeże? Lepiej nie, trzymaj każdy "kawałek" oddzielnie, opisany z datą.
      Dla oszczędności miejsca w zamrażarce można kostkę mleka po zamrożeniu przekładać np. do woreczka, żeby półpustego pojemnika nie trzymać w zamrażarce.
    • mika_p Re: dolewka do mrożonego 20.04.11, 13:31
      Na styku zamrożonej porcji i świeżej mleko sie rozmrozi. Dlatego nie.
      • mrs.t Re: dolewka do mrożonego 20.04.11, 14:11

> Na styku zamrożonej porcji i świeżej mleko sie rozmrozi. Dlatego nie.
        >

z praktycznego pktu widzenia mozna
        1) zamrazac porcje sciagniete jednego dnia , zmieszac je jesli sa w tej samej temperaturze (czyli trzymac w lodowce, a pod koneic dnia zlac do pojemniczka jednego wiekszego i zamrozic (delikatnie mieszajac zeby tluszczyk z gory tez zszedl)
        2) mrozic male w woreczkach ktore zajmuja mniej miejsca - to sie dosc dobrze sprawdza, bo latwiej wyjac 3porcje po 20ml niz np jedna duza 120 i zmarnowac, bo sie nei wykorzysta wszystkiego na raz (a ponownie podgrzewac sie nei zaleca)
    • mruwa9 Re: dolewka do mrożonego 20.04.11, 16:26
      a ja dolewalam i zadnemu z moich dzieci krzywda sie z tego powodu nie stala. Niby sie nie zaleca, ale chyba problem jest bardziej teoretyczny, niz praktyczny.
      Swoja droga, ja bym nie robila porcji wiekszych, niz 60-80ml, bo niedojedzony pokarm musi byc wylany. Dzkoda byloby wylac np. 40ml pokarmu.
      • fafasolka Re: dolewka do mrożonego 20.04.11, 21:51
        Dzięki za odpowiedzi. Czyli muszę po prostu kupić woreczki. Mam jakieś aventu ale przeterminowane, więc chyba ich nie użyję tylko kupię nowe.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka