Dodaj do ulubionych

Leniwy? noworodek

07.06.11, 23:46
Moja siostra właśnie urodziła 3. córeczkę. Maja ma 1,5 doby (do tych, co przeczytają dopiero rano: 2 doby). Byłam je odwiedzić i strasznie się zmartwiłam, jak się dowiedziałam, że mała od 7 godzin nie chce jeść. Siostra nie ma żadnych problemów z pokarmem, jest z tych tryskająco-lejących. Młoda nie to, że zasnęła i się nie budzi, wybudza się, rozgląda, ale na podetkniętą pierś nie reaguje, a lejącego się do dziobka mleka nie łyka, tylko pozwala mu spłynąć po brodzie. W czasie wizyty ją przewijałam, pieluszka sucha :(
Co najdziwniejsze, przez pierwszą dobę nie było żadnych problemów, mała budziła się co 2-3 godziny i elegancko ssała.
No niby wiem, że jest pod opieką i tak dalej, ale martwię się o nią :( Co byście radziły w takiej sytuacji? Jak namówić malucha na ssanie, jak mu się nie chce?
Obserwuj wątek
    • fil.ona Re: Leniwy? noworodek 08.06.11, 07:46
      tak malutkie dziecko potrzebuje niewiele mleczka .może jej wystarczy to co wypija i nie jest zainteresowana dojadaniem.słyszałam,że jak dziecko ma żółtaczkę może nie chcieć ssać.mój synek w szpitalu bardzo mało jadł .dopiero po ok 10 dniach rozkręcił się
      • asiunia555 Re: Leniwy? noworodek 08.06.11, 08:46
        dokładnie. wysoki poziom bilirubiny przy żółtaczce działa na noworodka jak środek nasenny. tak mi przynajmniej tłumaczyli sytuację z pierwszym synem. mały był na lampach, nie chciał ssać w ogóle. położna laktacyjna nie dawała rady go przystawić, a robiła różne cuda...np. kąpanie, żeby go rozbudzić - nic - w wannie spał dalej. ponieważ mały był na lampach 11 dni i tak długo nie chciał pić zupełnie nic odciągałam mleko w szpitalu i butelką niewiele ale jednak coś wypijał.jak spadła bilirubina nagle pokochał pierś i korzystał z tego długo.
        wszystkiego dobrego dla siostry i gratulacje!
    • mad_die Re: Leniwy? noworodek 08.06.11, 09:13
      Proponować i proponować, co 2h, zwłaszcza jak mleko tryska i samo do buzi leci. Zawsze jakaś kropla wpadnie, a trzeba pamietać, że taki maluch ma żołądek wielkości orzeszka. Poza tym - nie ubierać w ciuszki, tylko zalożyć pieluchę i golusieńką na mamie ją połóz. Mama tez ma być rozebrana i niech tak sobie polegują na sobie, pod jakąś pieluszką tetrową, bo w PL upaly są prawda? - w końcu się mala na piers skusi i sama ja znajdzie:
      www.biologicalnurturing.com/pages/recipe.html
      Oczywiście wage pilnować, żeby za bardzo nie spadła, siki i kupy liczyć - smółkę juz oddała mała?
      Jakby za bardzo spadła, to dokarmić maminym mlekiem ze strzykawki.
      • matka_karmiaca Ufff 08.06.11, 09:16
        Siostra smsuje. Najpierw mnie przeraziła, że mała zleciała z wagi ponad 10%, a za chwilę uspokoiła "Tak się przejęła tym spadkiem, że zaczęła jeść" :)
        • mama.rozy Re: Ufff 08.06.11, 09:27
          powodzenia:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka