Dodaj do ulubionych

problem z karmieniem

08.06.11, 08:33
Moje dziecko ostatnio dziwnie się zachowuje (ma 4m-ce). Widzę, że jest głodna, ale nie może się zassać. Bierze brodawkę do buzi i za chwilę wypluwa. Do tego interesuje ją to co z drugiej strony i odwraca głowę.
Boję się, że przez takie jedzenie za chwilę będę mieć mniej pokarmu i że Olga za mało przybierze na wadze. Ostatnie jej przyrosty były w dolnej granicy normy.
Najlepiej idzie jej jedzenie w nocy.
W ogóle to nie chce jeść w pozycji klasycznej, karmię ją na leżąco. Dostałam ostatnio za to ochrzan od rehabilitantki, że za chwilę będę jej podawać pokarmy stałe, a ona będzie zupełnie do tego nie przygotowana. To mam z tym karmieniem czekać, aż będzie bardzo głodna i wtedy ją karmić na półsiedząco? Tylko jak tak rzadko będzie jeść, to za chwilę nie będę miała ją czym nakarmić.
Czy można jakoś temu zaradzić?
Obserwuj wątek
    • mad_die Re: problem z karmieniem 08.06.11, 09:17
      Dostałam os
      > tatnio za to ochrzan od rehabilitantki, że za chwilę będę jej podawać pokarmy s
      > tałe, a ona będzie zupełnie do tego nie przygotowana.

Nie za chwile tylko za 2 msce, a za 2 msce to bedzie juz zupelnie inne dziecko.

Jesli slabo przybiera, to karm ja w nocy tak jak widzisz, ze jej najwygodniej, a za dnia tez sie z nia poloz w zaciemnionym pokoju i karm :)
      To minie :)
      • mama.rozy Re: problem z karmieniem 08.06.11, 09:25
        podpisuję się,minie
        taki czas dla dziecka,że świat jest już na tyle ciekawy,że nawet mleko idzie w odstawkę
        a po co rehabilitantka?macie jakieś problemy?
        i jak pisze mad_die-stałe pokarmy to jeszcze przynajmniej dwa miesiące,a i tak nie wszystkie dzieci wtedy mają na nie ochotę-wtedy też nie daj sobie wmówic,że to przez kp i że coś musisz
        teraz przy karmieniu może spokojna muzyczka,zaciemniony pokój,bez gości
        dasz radę
    • matka_karmiaca Re: problem z karmieniem 08.06.11, 09:26
      chichicha napisała:

> Moje dziecko ostatnio dziwnie się zachowuje (ma 4m-ce). Widzę, że jest głodna,
      > ale nie może się zassać. Bierze brodawkę do buzi i za chwilę wypluwa. Do tego i
      > nteresuje ją to co z drugiej strony i odwraca głowę.

No bo wszystko inne takie ciekawe, mama, nie mam czasu jeść!
      Próbuj ograniczać bodźce w czasie karmienia - zacieniony pokój, wyłączone tv i muzyka, etc.

> Boję się, że przez takie jedzenie za chwilę będę mieć mniej pokarmu i że Olga z
      > a mało przybierze na wadze. Ostatnie jej przyrosty były w dolnej granicy normy.

Ale wiesz, że po 3 miesiącu już nie będzie przybierać tak dużo jak przedtem?

> Najlepiej idzie jej jedzenie w nocy.
      > W ogóle to nie chce jeść w pozycji klasycznej, karmię ją na leżąco. Dostałam os
      > tatnio za to ochrzan od rehabilitantki, że za chwilę będę jej podawać pokarmy s
      > tałe, a ona będzie zupełnie do tego nie przygotowana.

A dajta spokój. Znam matki, które w innej pozycji niż leżąca w ogóle nie umiały karmić.
      No chyba że Twoje dziecko ma jakieś schorzenia - skoro jest rehabilitowane - przy których faktycznie ta pozycja jest niewskazana z jakiegoś powodu.
      • chichicha Re: problem z karmieniem 08.06.11, 13:21
        Na rehabilitację chodzimy bo mała na wzmożone napięcie i się odgina do tyłu. Pozycja półsiedząca jest dla niej lepsza z tego względu, ale leżąca też jest ok, o ile nie odgina główki do tyłu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka