Dodaj do ulubionych

spadla z centyli?

18.07.11, 09:37
Witam,
Jaga ma 8,5 mca. Do maja byla na 10 centylu. Wazona 15.07 z waga 7160- tu spadla na 3 centyl.
Od 04.05- 15.07 przybrala 580 gram.

Jaga wciaz na piersi plus oczywiscie inne pokarmy- zachwytu nie ma i nie zjada nic w pelnych ilosciach wg standardow... Jaga ma swoje standardy :-).

Gdy jestem w pracy wypija okolo 260 ml mojego mleka plus inne jedzenie. Po poludniu piers i w nocy tez.

Czy takie przyrosty w tym wieku sa ok, bo pediatra radzi karmic ja czesciej...tyle ze ona jak nie chce, to paszczy nie otworzy, no i jedzenie nie moze trwac caly dzien...

PS. wybaczcie brak polskich znakow, ale pisze potajemnie z pracy na niem klawiaturze :-)

https://www.suwaczki.com/tickers/mhsvclb1x9dzmepl.png
Obserwuj wątek
    • ciastolina84 Re: spadla z centyli? 18.07.11, 10:30
      Moja jest w tym samym wieku i też mało na wadze teraz przybiera jednak nie spada z wagi tak jak u Ciebie. Moja nie chce nic jeść jak ząbkuje (raz nam waga prawie przez 3 tyg w miejscu stała). Teraz jej wychodziły górne jedynki i był duży problem z jedzeniem. Może i u was coś się dzieje z ząbkami?? Nie wiem jak możesz dziecko zmusic do jedzenia. Jak nie chce to nie. ja np moją karmię regularnie. W dzień je 5 posiłków (śniadanie,2sniad.,obiad,podwieczorek i kolacja). Po 3 miesiącach męczarni mała zakumała o co chodzi i wszystko działa jak w zegarku. Może spróbuj takiego rytuału u siebie. U nas też jadła malutko,ale teraz juz zwiekszamy jej porcje bo widać że potrzebuje. ps. nie podjada nic miedzy posiłkami i do picia daje wodę,bo po soczkach apeptyt był mniejszy.
      • ciastolina84 Re: spadla z centyli? 18.07.11, 10:31
        a, i jeszcze jedno, nigdy jej nie zmuszałam do jedzenia. jak nie chciala jeść stałych pokarmów to mleko z piersi bylo.
        • agrafa83 Re: spadla z centyli? 18.07.11, 13:16
          Jaga rano piers, lub kaszka jak sie nie obudzi i mnie juz nie ma, potem jakis owoc z kaszka, obiadek itd . No i po kazdym posilku moje mleko jak jeszcze ma ochote. Pije wode. Soki sporadycznie.
          Zeby wychodowala w miedzyczasie 2 i pewnie reszta w natarciu, ale ogolnie "nie rzuca sie" na inne jedzenie niz piers. No owoce zjada chetniej, ale tez do swojego poziomu i ani lyzeczki wiecej. Do tej pory nie wciagnela zadnego sloiczka w calosci, nawet tego 125g nie...
          Dodam, ze my z mezem tez raczej drobni.

Ale ogolnie jest wesola, rozmowna, ma swoj tluszczyk :-). Piers w nocy i po 17 na zadanie.
          lle powinna przybierac miesiecznie po 6 mcu zycia, pewnie normy sprzed 6.mcy sa nieaktualne, bo by tyla w nieskonczonosc...?

Gdyby nie taki duzy spadek, to bym sie nie martwila, a jednak cos to spowodowalo.

Aha mamy skierowanie na morfo i zelazo, bo wg pediatry na zastepstwo (po 5 min wizycie) jest nadpobudliwa i moze to z niedoboru zelaza...Ten sam pediatra stwierdzila, ze przybiera w swoim tempie... I badz tu madry...
    • leilana26 Re: spadla z centyli? 18.07.11, 13:37
      na spadki z centyli wiele osob i ja polecam dodatkową ilosc tłuszczyku dodanego do zupki. maslo albo olej.
      do tego polecam spokoj ja tez przerabiałam mocny spadek na centylach wiem jak to jest ale w tym wieku dzieci czesto tracą szybkosc przybierania na wadze zwłaszcza te piersiowe
      ostrzegam zwiekszenie ilosci tłuszczu w diecie moze spowodowac czestsze i bardziej rozdrobnione kupy
      jesli dziecko nie chce czesciej jesc to nalezy to uszanowac polecam karmic jak do tej pory tylko jesli była podawana 1 łyzeczka oleju to podac 1,5 albo nawet 2 to pomoze dac dziecku wieksza ilosc kalorii. wiele osob poleca cukier ciasteczka i slodkie herbatki ale one działaja tylko na zmniejszenie apetytu i spowoduja ze dziecko bedzie akceptowac tylko slodkie
      • leilana26 Re: zapomniałam dodac 18.07.11, 13:49
        zeby choroba, ciekawosc otoczenia i zdolnosc poruszania sie powoduja spadki na centylach. jesli dziecko jest non stop w ruchu to wiadomo że spala bardzo duża ilosc energii.
        warto spojrzec na siatki centylowe wzrostu.
        a jakie były przyrosty wagowe wczesniejsze? bo czasem tak bywa ze dziecko zmagazynuje wiecej tluszczyku by pozniej to spalic a potem wszystko wraca do normy.
        i jeszcze jedno mi kilka osob powiedziało ze to wina mojego mleka ktore jest teraz bezwartosciowe bo dlugo karmie piersia... i kazali podac butelke. coz niektorzy nie maja pojecia o karmieniu piersia
        pozdrawiam
        • agrafa83 Re: zapomniałam dodac 18.07.11, 14:18
          Przyrosty:
          1.11.2010- 2720-urodzeniowa
          24.11.-3500
          7.12-4000
          12.01.2011-4500
          16.03-5880
          04.05.-6580 (od maja moj powrot do pracy) do maja wciaz na 10 centylu
          15.07.-7160

Jaga ma teraz jakies 68-70 cm.
          • ciastolina84 Re: zapomniałam dodac 18.07.11, 14:58
            agrafa83 napisała:

> Przyrosty:
            > 1.11.2010- 2720-urodzeniowa
            > 24.11.-3500
            > 7.12-4000
            > 12.01.2011-4500
            > 16.03-5880
            > 04.05.-6580 (od maja moj powrot do pracy) do maja wciaz na 10 centylu
            > 15.07.-7160
            >
            > Jaga ma teraz jakies 68-70 cm.

Widac ze mniejszy przyrost jest jak wrócilaś do pracy -może z piersi więcej mleka wypijała?,a może tak ma być. Od 6 miesiąca to na miesiąc powinno przybywać ok 300 g. Sama piszesz, że dziecko ruchliwe więc masz odpowiedź czemu tak w górę nie idzie z tą wagą. A o anemii odpowiedziałam Ci na forum niemowlę:D
            • agrafa83 Re: zapomniałam dodac 18.07.11, 15:05
              Np do 6 mca zycia tylko cycus bez ograniczen byl :-).
            • leilana26 Re: zapomniałam dodac 18.07.11, 16:33
              jak dla mnie corka ma ładny wzrost a do potrojenia wagi urodzeniowej brakuje jej kilograma (wielu lekarzy twierdzi że na roczek dziecko powinno potroic wage urodzeniowa) a co do zachowania dziecka moj syn i cora robili tak samo a potem stopniowo reagowali coraz spokojniej - w przypadku syna ten proces jeszcze trwa
              zawsze warto zrobic dodatkowe badania ( chodzi o badanie krwi)
              najwazniejsze jest zachowanie dziecka-jesli jest żywiolowe to swietnie i jesli ma apetyt to super (niewazne czy zje 100 czy 200 ml lub mniej bo to kwestia indywidualna. cora do roku zjadała gora 80 ml posiłku obiadku jesli jej gotowałam zjadała ciut wiecej, syn natomiast jest żarłoczkiem ale mimo to słabo przybiera na wadze)

pozatym klopoty z wagą zaczeły sie na wiosne a teraz jest lato a pory roku tez wpływaja na apetyt i przyrosty wagowe.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka