Dodaj do ulubionych

Czy wybudzać?

09.08.11, 13:06
Moja córcia (3 tyg.) ostatni raz karmiona jest ok. godziny 21. Potem po godzinnej walce ze snem w końcu zasypia. Słyszałam i czytałam, że takie maluchy trzeba wybudzać co 3 godziny. A mała potrafi spokojnie i głęboko spać do 3.30. Niedawno obudziłam ją ok. 12 i nie dość, że był ryk, owszem zjadła, ale potem przez 2 godziny nie umiała zasnąć.

Czy jest sens wybudzać?Czy dać spać? I jak dziecko samo poczuje to obudzi się a ja na żądanie nakarmię...
Obserwuj wątek
    • matka_karmiaca Re: Czy wybudzać? 09.08.11, 15:26
      Jeśli nie ma żółtaczki, innych schorzeń powodujących nadmierną senność ani problemów z przybieraniem, to nie wybudzać i spać spokojnie, ciesząc się, że można :)
    • mad_die Re: Czy wybudzać? 09.08.11, 15:57
      ja bym uwazała z takim maluchem. od 21 do 3.30 to jednak jest 6 i pol godziny bez jedzenia. a dla takiego tyćka to dużo. obudź po 4h.
      to dobre, nie tylko dla dziecka dla rozwoju, ale rowniez dla laktacji, żeby byla na prawidlowym poziomie.

i jeszcze jedno - czemu piszesz, ze walczy podczas zasypiania? nie zasypia na piersi? na Tobie? obok Ciebie?
      • dominikakom Re: Czy wybudzać? Dzidzius ma 4 dni 09.08.11, 17:27
        Witam
        Moj synus ma 4 dni. Wypisano nas ze szpitala w 3 dobie.Bilirubiny nie badano bo nie wwyglądał na żółtaczkę... Nie przybral jeszcze na wadze. W szpitalu i teraz w domu Maly bardzo dużo śpi 4-5 godz. a wg mnie mało je po 10 min. już zasypia wybudzam po 3 h przez 1 h później po 10 min karmienia znowu wybudzam ale nie zawsze się udaje. Jest wieeelkim śpiochem.
        Starszemu to piersi z buzi nie mogłam wyjąć.
        Martwie się czy wszystko jest OK...
        Jakie macie sposoby wybudzania
        Pozdrawiam
        • mad_die Re: Czy wybudzać? Dzidzius ma 4 dni 09.08.11, 20:48
          nie, taki maluch nie powinien tak długo spać, chyba ze sika i kupy robi dobrze - czyli przynajmniej 6-8 pieluch mokrych porządnie. ale i tak po 3h bym obudziła.
          jesli dziecko tak dużo śpi, znaczy, że funkcjonuje w trybie stand-by. oszczędza energię, a tak na prawdę powinno magazynować energię, duzo energii.
          takiego malucha budzi się drastycznie, rozbiera do pieluchy (lub w ogole zmienia pieluchę), kładzie gołego na gołej mamie i tak proponuje pierś.
          najlepiej w tej pozycji:
          https://www.biologicalnurturing.com/images/Recipe.jpg
          jak zje, i zaśnie, lub przestaje ssać, podaje się mu jeszcze na dokładkę 10-20ml mleka strzykawką. i tak co 3h, aż zaobserwuje się poprawę stylu bycia i jedzenia - czyli większą żywotność podczas ssania, więcej sikania, przyrost na wadze.
      • agniecha_p1984 Re: Czy wybudzać? 09.08.11, 22:36
        Po odbekaniu odlot jej przechodzi. Jak karmiłam na leżąco i jej nie odbekiwałam to bez problemu spała. A teraz odbekujemy i później jakoś nie chce się jej spać.
        • mad_die Re: Czy wybudzać? 10.08.11, 08:16
          to karm na lezaco i nie odbijaj, skoro spi po takiej sesji to po co odbijasz? nie dziw, ze pozniej zasnac nie moze.
          karm na lezaco, sama sie kimnij, jak zasnie wstan i ciesz sie wieczorem :)
          • agniecha_p1984 Re: Czy wybudzać? 10.08.11, 12:52
            Lekarz, rodzina każą mi odbijać dziecko, bo trzeba, żeby nic nie gniotło w brzuchu. Nie wiadomo co lepsze?!
            • katriel Re: Czy wybudzać? 11.08.11, 23:02
              Ale, kurczę: skoro bez odbijania śpi bez problemu, to widać jej nic nie gniecie, prawda?
              No nawet tak na zdrowy rozum!
            • mad_die Re: Czy wybudzać? 12.08.11, 07:41
              jesli dziecko bedzie ssało dobrze, to nic go w brzuchu gnieść nie będzie.
              poza tym, lekarz nie jest Twoim dzieckiem i nie wie, jak ono się czuje. więc ja bym zdała się na dziecko, i skoro małe zasypia przy piersi ładnie, to bym nie budziła na odbijanie. wyobraź sobie, że Ciebie ktoś wybudza po miłej sesji przytulania, podnosi Cię do pionu, nie daj Boże klepie po plecach i mowi "odbij, no odbij..." a Ty masz ochotę SPAĆ, nie odbijać. zaczynasz płakać nie? w lepszej wersji marudzić. i nie możesz ponownie zasnąć.
            • malinaa79 Re: Czy wybudzać? 14.08.11, 14:02
              nigdy nie odbijałam dzieci, nie miały żadnych problemów z brzuchem
              • mia_siochi Re: Czy wybudzać? 14.08.11, 17:37
                Ja też nie odbijałam, poza początkami, gdzie dałam się wkręcić różnym mądrym, że KONIECZNIE trzeba ;)
    • czekolada_z_orzechami Re: Czy wybudzać? 09.08.11, 21:55
      Moja jeszczce w szpitalu potrafiła przespac 6-7 godzin. W druga dobe po porodzie obudziłam ją na karmienie i to był najwyraźniej mój błąd, bo mimo, ze pojadła, to przez nastepnych kilka h nie mogłam jej uspić. Nigdy więcej nie budziłam na karmienie (no może 2 razy w nocy jak miałam zapalenie i Mała musiała ulżyć mamie). Po dziś dzień przesypia noce (22-5 rano) i przyrosty ma idealne. Może ten typ tak ma.
      W szpitalu miała długie maratony spania, ale jak już sie obudziła to wisiała na cycku godzine- dwie. Dopóki znów nie zasnęła. Żółtaczki nie było.
      Jestem zdania, że jak dzidzia poczuje głód to się przebudzi, ale to moje zdanie...Są teorie, zeby wybudzać na jedzenie. ja nie stosowałam.
    • ziem-bka Re: Czy wybudzać? 10.08.11, 06:39
      Dla bezpieczeństwa Malucha wybudzaj...ja mam niemiłe doświadczenia w tej kwestii. Pewnego wieczoru moja córa tak mocno usnęła, że nie byłam w stanie w żaden sposób jej dobudzić. Skończyło się szpitalem. Noworodkowi, ktory nie je kilka godzin b. szybko spada cukier we krwi, a to powoduje senność. Czym dłużej dziecko śpi, tym mniej siły ma żeby ssać...Mnie kazano budzić Małą po max 4 h.
    • katriel Re: Czy wybudzać? 11.08.11, 23:03
      A przez sen nie zassie? Jakby ją wyjąć z łóżeczka i przytknąć brodawkę do ust?
      • agniecha_p1984 Re: Czy wybudzać? 14.08.11, 16:33
        czyli na tzw. śpiocha :) daje radę :) chwilowo się przebudzi, poje i odlot jest murowany :)
    • blaue777 Nie wybudzać, spać na zapas 14.08.11, 17:29
      bo potem może to się zmienić o 180 st (tak jak u nas). Do 3, 4 m-ca dziecko potrafiło spać w nocy 5-6h, teraz (10 m-cy) potrafi 5-6 się obudzić:(
      • mia_siochi Re: Nie wybudzać, spać na zapas 14.08.11, 17:39
        ...albo i nie ;)
        Mój 5,5 mca spał dziś z ojcem do 11, z 2 przerwami- o 4 rano i o 7 :)

Nie straszmy dziewczyny :)
    • malwina.okrzesik Re: Czy wybudzać? 15.08.11, 23:52
      Ma być minimum 8 karmień na dobę, więc jak w ciągu dnia jest dużo karmień to nie wybudzać. I obserwować przyrosty masy ciała. Jakby tempo było za wolne trzeba wybudzać, jak nie - czekać aż się obudzi samo.
      Co do odbijania: zachować zdrowy rozsadek: jak maleństwo lubi odbijanie, to robić to. ale jak marudzi, to dać sobie z tym spokój. I położyć na boczku, bo może za jakiś czas przypomni mu się, że jednak musi 'odbeknąć'.
      Życie z dzieckiem trzeba sobie upraszczać :-).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka