Dodaj do ulubionych

Słodycze a ulewanie?

25.10.11, 14:56
Czy spożywanie słodyczy przez matkę może przyczynić się do wzmożonego ulewania u dziecka?
Pytam, bo ostatnio moje dziecko ulewa na potęgę (wcześniej mniej i rzadziej) i zastanawiam się czy może to być związane z tym, że folguję sobie ze słodyczami? Jem ciasteczka owsiane, cytrynowe, pierniczki, wafelki waniliowe... Bez czekolady. Odstawić...?
Obserwuj wątek
    • mad_die Re: Słodycze a ulewanie? 25.10.11, 15:26
      I sama to wszystko pieczesz i wiesz, co w nich jest?
      Ja bym nie jadła kupnych.
      A ulewanie w tym wieku jest normą, czy się je słodycze, czy nie. I jeśli tylko waga dziecka jest ok, to ulewanie to kwestia czasu i dojrzałości układu pokarmowego.
      • poinsencja Re: Słodycze a ulewanie? 26.10.11, 22:38

mad_die napisała: ulewanie w tym wieku jest normą, czy się je słodycze, czy nie. I jeśli tylko
        waga dziecka jest ok, to ulewanie to kwestia czasu i dojrzałości układu pokarmowego.

Przecież wyraźnie pisze, że zaczęło ulewać na potęgę jak mama zaczęła folgować sobie ze słodyczami.
    • kasienia76 Re: Słodycze a ulewanie? 25.10.11, 15:33
      Moje dziecko bardzo ulewało po mleku, jak zjadłam np. kaszę mannę na mleku lub zupę mleczną, to wręcz chlustało. Po słodyczach nie słyszałam. Przeanalizuj co jesz a dojdziesz co jest powodem.
    • zawsze_zielona Re: Słodycze a ulewanie? 25.10.11, 17:02
      IMO ulewanie nie ma nic wspolnego z dieta matki, bo dzieci butelkowe tez ulewaja. Ot, niedojrzalosc ukladu pokarmowego. Przejdzie za jakis czas.
      U nas (Celine ma ponad 5 miesiecy) ulewanie prawie sie skonczylo. Do czwartego miesiaca mialam pieluchy tetrowe porozkladane w kazdym kacie mieszkania;)
    • e-kasia27 Re: Słodycze a ulewanie? 25.10.11, 19:47
      lady_iris napisała:

> Czy spożywanie słodyczy przez matkę może przyczynić się do wzmożonego ulewania
      > u dziecka?

Może, bo ulewanie jest związane z alergią u dziecka, a w kupionych ciasteczkach jest pełno potencjalnych alergenów.
      Spróbuj odstawić i zobaczyć, czy pomoże.
      • 1mzeta ???? 27.10.11, 01:43
        "Może, bo ulewanie jest związane z alergią u dziecka,"

Ulewanie to jest związane z niedojrzałością układu pokarmowego dziecka, anie dietą matki karmiącej.
        Po czym te dzieci butelkowe ulewają-telepatia czy co......
        • matka_karmiaca Re: ???? 27.10.11, 09:40
          Owszem, jeśli dziecko tak w ogóle ulewa, to jest to niedojrzałość, ale jeśli generalnie nie ulewa, a nagle po konkretnych produktach zaczęło (a taki właśnie przypadek opisuje założycielka wątku) - to to może być reakcja alergiczna.
          Podejrzewam nie tyle słodycze jako tłuszcze i cukry, co jakieś barwniki, konserwanty.
        • e-kasia27 Re: ???? 27.10.11, 09:45
          Naprawdę nie wiesz, że w "butelce" jest krowie mleko, czy tylko udajesz taką idiotkę?
          No, ale po co miałabyś udawać????????????
          • 1mzeta Re: ???? 28.10.11, 00:00
            Jasne, że nie muszę udawać-wystarczy, że ty nią jesteś i już więcej idiotek na forum nie potrzeba.
        • ona1983.10 Re: ???? 02.11.11, 21:57
          o to błysnełas wiedza na temat alergii ....
    • malwina.okrzesik Re: Słodycze a ulewanie? 31.10.11, 00:04
      lady_iris
      czemu Pani je tyle słodyczy? Proszę wypisać z opakowania ciasteczek ich skład i podkreślić składniki które mają jakaś wartość odżywczą jednym kolorem, a te które są szkodliwe albo stanowią zupełnie niepotrzebny balast innym. Wnioski przyjdą same.
      Proszę bardziej pomyśleć o sobie, o wartościowym odżywianiu, bo to jest ważne dla Pani i dla dziecka. Nieodparta ochota na słodycze zwykle związana jest brakiem dobrze zbilansowanych posiłków.
      Ulewnie malucha trzeba obserwować, bo może być związaey z niedojrzałością, refluksem, nietolerancja pokarmową, ale z tym należy zgłosić się do lekarza.
      • mia_siochi Re: Słodycze a ulewanie? 31.10.11, 10:48
        Ej no... Ochota na słodycze to po prostu ochota na słodycze. Ja chyba przez całe życie nie zjadłam tyle czekolady, delicji, ciast i lodów co w pierwszych miesiącach karmienia. Nie dorabiajmy może do tego ideologii.
        • malwina.okrzesik Re: Słodycze a ulewanie? 31.10.11, 20:23
          a to ciekawe spostrzeżenie! o jakiej ideologii tutaj mowa?
      • kaetchen Re: Słodycze a ulewanie? 02.11.11, 21:35
        U mnie ulewanie wzmagało się po produktach zawierajacych mleko - w szczególności twarożki, ciastka z czekoladą (ale po jednych bardziej, po innych -nie było problemów). A największe problemy z ulewaniem zaczęły się po szczepieniu p. rota. Zarówno po pierwszej, jak i po drugiej dawce.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka