Dodaj do ulubionych

Refluks u dziecka a dieta matki

02.11.11, 12:44
Witam,
moja córeczka ma skończone 3 miesiące i ma objawy refluksu (bardzo dotkliwe).
Moje pytanie dotyczy diety matki w przypadku kiedy dziecko ma refluks- co może być jeszcze podejrzane oprócz nabiału (jajka też już odstawiłam)? Nie jem go już prawie tydzień a córka nadal histerycznie płacze. Dodam, że czekamy na wizytę u gastroenterologa ale chciałabym pomóc jej jakoś już wcześniej.

Czy ostre/pikantne przyprawy mogą też wywoływać refluks???
Sądziłam wcześniej, że to mit, że karmiąc piersią nie można jeść pikantnych potraw. Wczoraj objawy u córki tak się nasiliły, że pojechaliśmy z nią do szpitala i tam lekarka stwierdziła, że to pewnie dlatego że dzień wcześniej zjadłam akurat warzywa na patelnię z przyprawą orientalną (te z mrożonki Hortex). Czy to jest możliwe czy raczej to przypadek?
Poza tym dolegliwości ma już od miesiąca więc jeśli to rzeczywiście moja dieta tak na nią wpływa to ja już nie wiem co mam jeść.
Jeśli rzeczywiście pikantne potrawy mogą nasilać refluks u dziecka to proszę o odpowiedź czy kiełbaski typu frankfuterki albo inne na ciepło (które często są dosyć pieprzne) też są do odstawienia? Pytam bo moje menu robi się coraz bardziej szczupłe...

Szukałam jakiś artykułów naukowych na ten temat ale wszędzie piszą tylko o alergii na mleko jako przyczynie refluksu u dzieci a nie np. o pieprzu...

Bardzo proszę o jakieś informacje.
Obserwuj wątek
    • matka_karmiaca Re: Refluks u dziecka a dieta matki 02.11.11, 12:54
      Odstawienie nabiału daje efekt w ciągu 3 tygodni. I trzeba odstawić nie tylko nabiał, ale i pieczywo na serwatce, wołowinę, masło, śmietankę do kawy...

Dalsze częste alergeny to jajka, gluten, orzechy, cytrusy... ale był i przypadek na forum, że zdesperowana matka jadła już tylko indyka z ryżem, a to właśnie ten indyk uczulał...

"Pikantność" potraw nie przenika raczej do krwi (a z niej do mleka), być może przenikają konkretne związki. Może być uczulenie na pieprz, paprykę albo kolendrę...

> i tam lekarka stwierdziła, że to pewnie dlatego że dzień wcześniej zjadłam aku
      > rat warzywa na patelnię z przyprawą orientalną (te z mrożonki Hortex). Czy to j
      > est możliwe czy raczej to przypadek?

Moja pediatra też na każdą dolegliwość pytała, "co mama jadła". Polska tendencja do obwiniania o wszystko diety matki.
    • e-kasia27 Re: Refluks u dziecka a dieta matki 02.11.11, 13:27
      Jeżeli jesz kiełbaski, to znaczy że nabiału wcale nie odstawiłaś.
      Większość wędlin zawiera w swoim składzie białka mleka, a wszystkie kiełbaski zawierają wołowinę, której przy alergii na mleko też jeść nie można.

Aby odstawić mleko i jajka, trzeba odstawić w zasadzie wszystkie gotowe produkty, bo mleko jest wszechobecne.
      Żadnych gotowych mieszanek przyprawowych też nie możesz używać.
      Dozwolone są majeranek, cząber, tymianek, oregano, mięta, melisa, bazylia, pieprz(ale w rozsądnych ilościach), ale tylko jako czyste zioła, bez żadnych dodatków.
      • kasjopea-25 Re: Refluks u dziecka a dieta matki 06.11.11, 19:04
        Bardzo Wam dziękuję za odpowiedź.
        Lista ziół na pewno mi się przyda.
        Akurat te kiełbaski, które jem nie zawierają skł. mleka ani wołowiny- ale dobrze, że przypomniałyście mi o tym.
        Pozdrawiam
    • basiak36 Re: Refluks u dziecka a dieta matki 06.11.11, 21:49
      Refluks tylko w niektorych przypadkach ma zwiazek z nietolerancja pokarmowa... U dziecka karmionego piersia jesli podejrzewany refluks, standardowo jako diagnozowanie podaje sie leki na refluks i jesli dzialaja i jest poprawa to wiadomo ze to.
      Wazne zeby karmic piersia czesciej, niz rzadziej. I wazna jest technika ssania, bo czesto jest tak ze to zwykly nadmiar polykanego powietrza moze dawac objawy dyskomfortu u dziecka.
      • sylvia1k Re: Refluks u dziecka a dieta matki 07.11.11, 14:28
        z moich doświadczeń- doszłam już do jedzenia chleba z margaryna bezmleczną i wędliną bez konserwantów tez bez grama nabiału i ryżu w głowie mi się kręciło a młody jak miał refluks i kolki tak miał... (mimo diety) Więc machnęłam na dietę jem wszystko karmię do dziś (a młody ma juz prawie 16 mies). Na refluks nam pomógł syrop dla dzieci - gastrotuss baby. Podawałam 3-4 razy zgodnie z ulotką. Mały przestał płakać przy zmianie pozycji na poziomą (wcześniej był ryk jakby go ze skóry obdzierali). A dieta by był efekt faktycznie całkowite wyleczenie po 3 tyg ale jak po 2 nie widać żadnych efektów to nie ta bajka. Jeszcze ew. możesz sprawdzić czy to nie nietolerancja laktozy- są kropelki na to w aptece bez recepty.
        Współczuje bo ja do dziś pierwsze pół roku wspominam jako koszmar (jedynie noszenie w pionie w chuście pomagało i na kolki i na refluks). Refluks znacząco się zmniejszył po spionizowaniu małego tzw odkąd sam zaczął siedzieć. Aczkolwiek do dziś zdarza się, że małemu się odbije ale już bez takich wrzasków i płaczu..
    • alfaxx Re: Refluks u dziecka a dieta matki 07.11.11, 20:07
      u mojego synka był bardzo duży refluks i inne objawy skórne, wykluczyłam więc wszelki nabiał ale to wszelki (uważnie czytałam składy wędlin, kiełbas itp., oraz tez pieczywa), jajka były akurat ok. ale na pewno objawy zaostrzały przyprawy, oprócz oregano soli i pieprzu nic nie używałam no i niestety bardzo reagował na ryż, owies i mannę. refluks dawał mu popalic gdzieś do 6 mca, ja byłam na bardzo ograniczonej diecie, ale się dało. teraz ma 9 mcy i już jest o niebo lepiej, nabiał dalej uczula, ale już refluks jest minimalny i to wtedy jak poszaleję z jakimś jedzeniem - od razu chlustanie. zwróc uwagę na ryż:-)
      • kasjopea-25 Re: Refluks u dziecka a dieta matki 08.11.11, 22:23
        Dziękuję Wam za te rady, zwrócę uwagę też na te produkty.
        Córka dostała leczenie od gastroenterologa-podajemy Polprazol. Gastrotuss stosowaliśmy wcześniej sami ale nie pomagał jej za bardzo. Polprazol zdecydowanie przyniósł poprawę ale od 2 dni znowu dużo płakała (choć nie tak histerycznie jak wcześniej). Podejrzewam, że coś w mojej diecie zaostrza dolegliwości, ale nie wiem co :-(.
        Jak tak dalej pójdzie to chyba będę musiała odstawić gluten na próbę i zobaczyć czy jest lepiej. A czy któraś z Was obserwowała może, że np. tylko białe pieczywo szkodziło a ciemne już nie? albo że np.tylko pszenica a żyto już nie?
        • sylvia1k Re: Refluks u dziecka a dieta matki 09.11.11, 09:59
          u nas na początku refluksu i kolki były kolki po razowcu... i to była jedyna rzecz której wyeliminowanie minimalnie pomogło. Reszta rzeczy nie miala znaczenia
    • agatka-zagadka Re: Refluks u dziecka a dieta matki 11.11.11, 12:15
      Witam

Mój syn ma 6 tygodni, od dwóch zaczął "ulewać". Zawsze po karmieniu staram sie by mu sie "odbiło" ale nawe wtedy mu sie ulewa. Budzi sie z płaczem, jest niespokojny. Gdy biorę go do pozycji pionowej znowu jakby mu sie "odbija" i jest ok.
      Czy to refluks?
      • matka_karmiaca Re: Refluks u dziecka a dieta matki 11.11.11, 12:19
        Ulewanie u dziecka nie musi być związane z refluksem. To niedojrzałość oddźwiernika żołądka.

Ale jeśli dziecko nigdy nie ulewało i nagle zaczęło, to może być czasem objaw nietolerancji czegoś z diety mamy.
        • agatka-zagadka Re: Refluks u dziecka a dieta matki 11.11.11, 12:47
          Dzięki matko-karmiąca, ale powiedz jeszcze czy te objawy o których napisałam czywli taki..."ból" w przełyku (wnioskuje, że jest ból bo Mały jest bardzo niespokojnu gdy leży a jak go biorę do pionu to słysze że coś mu sie tam odbija i jest zdecydowanie lepiej) to może być refluks? Czy powinnam udać sie do lekarza, czy wystarczy może wizyta pediatry w domu?
          Dzięki za pomoc.
      • Gość: Wer... Re: Refluks u dziecka a dieta matki IP: *.play-internet.pl 17.04.19, 08:33
        Mam ten sam problem. Błagam pomóżcie moja córka strasznie się męczy. Co robić? Nie śpi bo w przełyku wciąż podbija mleko, nawet po dość obfitym odbiciu.
    • ewelinabbb REFLUKs, dieta Matki ***** 04.12.11, 19:05
      ZOBACZ ZATEM TO: ♥♥♥♥♥

DIETA. PROZDROWOTNE ODŻYWIANIE. BŁĘDY W IG. *****
      BH.301.
      sandrarecho.pinger.pl/m/2870196

ENGLISH VERSION_______: www.instytutirl.com.pl/index9.php

Biologia, medycyna.
      BH.223./BH.301./ + inne artykuły wg kolejności.
    • starksansa Re: Refluks u dziecka a dieta matki 17.04.19, 11:27
      na refluks polecam książkę Refluksiary - wystarczy wpisac w google. nic nigdy nie pomoglo z moim refluksem tak jak tak książką - uratowała mi życie i zdrowie. Twoj przypadek nie jest typowy bo nie sama chorujesz na refluks a pytasz o niego ze wzgledu na karmienie chorego dziecka, ale mysle ze taki poradnik tez Ci sie przyda, wszystko co trzeba wiedziec nt refluksu
    • profgen Re: Refluks u dziecka a dieta matki 26.05.19, 09:16
      Z tego co wiem refluks u dziecka to norma. Układ pokarmowy rozwija się co najmniej kilka miesięcy. Czasami dziecko się przejada lub jest karmione w nieodpowiedniej pozycji. To wszystko nie sprzyja dobremu trawieniu. Poza tym wszystkie dzieci inaczej dojrzewają. Nie ma się co porównywać do innych. Z czasem większość tego rodzaju dolegliwości samo przechodzi. Nie ma się co martwić.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka