kasjopea-25
02.11.11, 12:44
Witam,
moja córeczka ma skończone 3 miesiące i ma objawy refluksu (bardzo dotkliwe).
Moje pytanie dotyczy diety matki w przypadku kiedy dziecko ma refluks- co może być jeszcze podejrzane oprócz nabiału (jajka też już odstawiłam)? Nie jem go już prawie tydzień a córka nadal histerycznie płacze. Dodam, że czekamy na wizytę u gastroenterologa ale chciałabym pomóc jej jakoś już wcześniej.
Czy ostre/pikantne przyprawy mogą też wywoływać refluks???
Sądziłam wcześniej, że to mit, że karmiąc piersią nie można jeść pikantnych potraw. Wczoraj objawy u córki tak się nasiliły, że pojechaliśmy z nią do szpitala i tam lekarka stwierdziła, że to pewnie dlatego że dzień wcześniej zjadłam akurat warzywa na patelnię z przyprawą orientalną (te z mrożonki Hortex). Czy to jest możliwe czy raczej to przypadek?
Poza tym dolegliwości ma już od miesiąca więc jeśli to rzeczywiście moja dieta tak na nią wpływa to ja już nie wiem co mam jeść.
Jeśli rzeczywiście pikantne potrawy mogą nasilać refluks u dziecka to proszę o odpowiedź czy kiełbaski typu frankfuterki albo inne na ciepło (które często są dosyć pieprzne) też są do odstawienia? Pytam bo moje menu robi się coraz bardziej szczupłe...
Szukałam jakiś artykułów naukowych na ten temat ale wszędzie piszą tylko o alergii na mleko jako przyczynie refluksu u dzieci a nie np. o pieprzu...
Bardzo proszę o jakieś informacje.