Dodaj do ulubionych

Czy to odrzucenie piersi?

01.01.12, 19:26
mój maluszek ma dwa miesiące i od momentu kiedy skończył 3 tygodnie dokarmiam go mleczkiem modyfikowanym. Najpierw podaję pierś a potem butelkę (nie krzyczcie), w nocy tylko pierś. Ostatni tydzień w życiu maluszka to tydzień raczej marudny, częściej chce jeść, dużo mniej śpi no i od kilku dni zauważyłam że nie za każdym razem ale często przystawiam go do piersi a on nawet nie zassie tylko od razu płacze/krzyczy.. nawet piersi nie dotknie a już jest płacz. Próbuję kilka razy, czasem się uda a czasem po kilkunastu minutach krzyku podaję butelkę, czasem bywa tak, że zassie bez problemu i ssie z obu piersi a butla potem. I teraz się zastanawiam czy odrzuca pierś czy to skok rozwojowy i jakiś inny diabeł????
Wiem, że dokarmianie przy użyciu butelki nie jest dobrym rozwiązaniem i pewnie niektóre z Was powiedzą, że jestem sobie sama winna jeśli to odrzucenie ale ja chciałabym jeszcze karmić piersią i mam nadzieję że to jednak nie odrzucenie.
Obserwuj wątek
    • womysia Re: Czy to odrzucenie piersi? 01.01.12, 19:55
      agusieńko, sama sobie odpowiedziałaś - butelka jest dla dziecka bardziej atrakcyjna, bo leci z niej szybko i łatwo. nad piersią trzeba popracować. sporadyczne podawanie butelki nie psuje tak często KP, mój synek jest przykładem, ale za każdym razem po piersi to przesada.

druga sprawa - podawanie MM - czy wiesz, że psujesz najważniejszą rzecz w karmieniu piersią? podawanie czegokolwiek innego niż mleko matki w okresie pierwszych 6 miesięcy życia dziecka psuje do pewnego stopnia przyswajanie z mleka matki wszystkich dobrodziejstw - układ pokarmowy niemowlęcia przedwcześnie dojrzewa, bo musi radzić sobie z ciężkostrawnym krowim mlekiem.

trzecia sprawa - dlaczego sobie tak utrudniasz życie? czy nie lepiej zachęcić dziecko aby ssało dłużej, pierwszą pierś do oporu, drugą do oporu i w razie czego jeszcze raz pierwszą - aby pobudziło produkcję i ustawiło twoją laktację pod swoje potrzeby, niż mieszać chemiczne mleko z proszku i podawać je butelką za każdym razem jak karmisz?
      • agusienka82 Re: Czy to odrzucenie piersi? 01.01.12, 20:38
        walczyłam o pokarm swój ale jest go zbyt mało i dziecko nie przybierało na wadze, podawałam pierś tak jak piszesz - czasem trwało to godzinami, piłam/piję herbatkę hippa, melisę, stymulacja laktatorem też była - to nie tak, że idę na łatwiznę lub wygodę - na prawdę płakać mi się chce jak maluch nie chce piersi :( jak są takie karmienia, że ssie to aż mi miło się robi i mam nadzieję, że to nie odrzucenie piersi a skok rozwojowy czy gorszy dzień
        • mruwa9 Re: Czy to odrzucenie piersi? 01.01.12, 21:08
          na razie robisz wszystko, zeby NIE karmic piersia, wiec nie opowiadaj potem bajek, ze chcialas, ale nie wyszlo.
          Jest mnostwo sposobow, zeby rozwiazac problem slabych przyrostow wagi i zachowac karmienie piersia. herbatki to pic na wode, najwazniejsze jest ssanie piersi, niezaklocone smoczkami. Czasem rzeczywiscie trzeba niemowle dokarmic, jesli przyrosty wagi sa niedostateczne (i tylko wtedy), ale wowczas mozna to robic bezsmoczkowo, piszemy o tym na okraglo (kubek, lyzeczka, SNS, strzykawka, plastikowy kieliszek, itd itp), wtedy wilk syty (dziecko najedzone ) i owca cala, czyli ssanie jest zastrzezone wylacznie dla piersi.
          U was wyglada na to, ze dziecko obrazilo sie na piers, ale jest to skutek, nie przyczyna podania butelki. karmienie piersia jest jeszcze do uratowania, ale jego warunkiem jest absolutne i bezwzgledne pozegnanie z jakimikolwiek smoczkami, czy to uspokajaczami, czy butelkowymi, oddanie sie w pelni do dyspozycji dziecka, co bedzie przez kilka, moze kilkanascie dni oznaczac niemal calodobowe zajmowanie sie dzieckiem, karmienie, uspokajanie, usypianie przy piersi, znow karmienie, i tak w kolko. Az laktacja sie dostosuje do potrzeb dziecka, dziecko odzwyczai sie od smoczkow i nauczy efektywnie ssac piers. Ewentualne dokarmianie tylko bezsmoczkowo. od ciebie zalezy, czy sie na to piszesz, czy ci naprawde zalezy na karmieniu piersia. jesli tak, to wygracie i wrocicie do karmienia piersia. jesli nie, to trudno. Tylko nie opowiadaj bajek o tym, ze chcialas, ale pokarmu nie bylo.
        • malwina.okrzesik Re: Czy to odrzucenie piersi? 06.01.12, 19:04
          Proponuję kontakt z doradcą laktacyjnym, bo problem jest poważny:
          1.trzeba ocenić jak teraz wygląda ssanie z piersi, czy maluch "pracuje" prawidłowo
          2.znaleźć przyczyny zmniejszonej produkcji mleka od samego początku
          3.zastanowić się jak pobudzić produkcje mleka ( systematyczne odciąganie) i ile faktycznie potrzeba dodatkowej mieszanki
          4.do dokarmiania dobry by był system SNS do czasu jak ilość pokarmu u Pani się zwiększy
          5.dużo kontaktu 'ciało do ciała" zwiększa wytwarzanie hormonów laktacyjnych i daje dziecku szansę na ponowne zaprzyjaźnienie się z piersią

Jest szansa na powrót do samej piersi, naprawdę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka