Dodaj do ulubionych

KP +mm czy ma sens

13.01.12, 19:57
Mala ma 6 tyg i od 2 musimy ja dokarmiac, mam malo mleka mysle ze moze wyciagac moze z 60ml ale boje sie ze mniej.Chce zapytac czy nawet przy tak malej ilosci mleka przekazuje dziecku te "dobroc"mleka matki, bo jesli tak to wytrzymam tak dlugo jak jakies mleko bedzie, bo boje sie ze ta laktacja sie juz bardziej nie rozwinie. Czy warto jej dawac piers nawet przy kazdorazowym dokarmianiu-je z butelki 80-100ml
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: KP +mm czy ma sens 13.01.12, 21:16
      Tak, ma sens.

Czym objawia się "mało mleka"? Miękkimi piersiami? To akurat stan pożądany, świadczący o unormowanej laktacji.
      Częstym domaganiem się piersi? W tym wieku to normalne, po 3 kwadransach mleko matki jest w połowie strawione i taki maluch może się już domagać.
      Płaczem po karmieniu? Próbowałaś podać drugą pierś? A potem znów pierwszą? Mleko robi się głównie podczas ssania, im wiecej dziecko ssie, tym więcej mleka będzie.

Kto zalecił dokarmianie i na jakiej podstawie? Kiepskie przyrosty?
      Podajesz smoczek?
    • matka_karmiaca Re: KP +mm czy ma sens 13.01.12, 21:25
      Ma sens, o ile dziecko w ogóle coś z tej piersi wyciąga. Kto zalecił dokarmianie i na jakiej podstawie (jedyna podstawa do zlecenia dokarmiania to brak przybierania noworodka na wadze)?

Standardowy smutny scenariusz jest taki:
      * matce wydaje się, że ma za mało pokarmu (często "wspiera" ją w tym matka / teściowa / położna starej daty, z tekstami "może masz chudy pokarm, że tak płacze", "skoro chce częściej niż 3h, to się nie najada" itp - to oczywiście bzdury, ale kobieta po porodzie jest skołowana i niepewna) LUB dziecko ma problemy z prawidłowym ssaniem piersi (często "sponsorowane" przez podany wcześnie smoczek lub butelkę)
      * matka podaje butlą mm
      * dziecko uczy się ssać butlę i przez to nie umie ssać prawidłowo piersi
      * pierś nie jest pobudzana
      * pierś produkuje coraz mniej mleka, dziecko pije coraz więcej mm
      * koniec KP

Dlaczego piszesz "jakoś wytrzymam"? Karmienie boli? Sprawia dyskomfort psychiczny?

I przede wszystkim - chcesz wrócić do karmienia samą piersią? "Za mało pokarmu" to dysfunkcja powszechnie diagnozowana, a tak naprawdę bardzo rzadko spotykana. Zwykle jest to "dziecko nie umie prawidłowo ssać", a zamiast nauczyć go ssania, podają mu butlę, którą ssie się zupełnie inaczej niż pierś. Twoje dziecko jest jeszcze malutkie, więc jest spora szansa na "reedukację".
    • olen_a Re: KP +mm czy ma sens 13.01.12, 22:42
      na pewno WARTO.
      a jeśli naprawdę musisz dokarmiać, przy takim maluszku polecam system sns - dzięki niemu dłużej będziesz mogła utrzymać laktację.
    • pa-ti11 od zwolenniczki mm 14.01.12, 06:17
      Dziecko 6tygodniowe, które wypija 80-100ml mleka sztucznego nic prawdopodobnie od ciebie nie pije a tylko sobie possie. Dla mnie to mija się z celem całkiem- zresztą i tak za 2-3tygodnie odrzuci pierś/albo będzie tylko ssać jak smoczek. Żadnej dobroci nie przekazujesz bo prawdopodobnie dziecko jeśli już to wypija śladowe ilości albo raczej nic.
      Jak lubisz pocyckowac/psychicznie cie to uspokaja, że dajesz "dobroć" to cyckuj ale piszesz "to wytrzymam tak długo..." czyli nie ma sensu...
      Albo cycek albo mm.
      Podawanie cycka - jak dziecko wypija 100ml mm - to jedynie zabieg psychologiczny dla matki - bo dziecko i tak odżywia się mlekiem sztucznym
      Za bardzo wierzysz w tą "dobroć" - nie daj się zwariować:)
      Ale jak ci coś leci jeszcze to nawet relaktacja jest możliwa :) -jeśli już tak wmówiono ci tą "dobroć kp"...
      • monikazkrainy Re: od zwolenniczki mm 14.01.12, 09:56
        popieram !! Śmiać mi się chce z tego forum, co za nawiedzone istoty ;) Nakarm dziecko porządni, najedzone dziecko = szczęśliwe dziecko
        • agzi Re: od zwolenniczki mm 14.01.12, 10:56
          Dziecko nie przybieralo na wadze, ja mialam problem z laktacja przez antybiotyk przed porodem, mala nie chciala odejsc od piersi i wisiala 5godz bo inaczej plakala ale z piersi nic nie jadla, i polozna powiedziala ze mamy dokarmiac bo tez sie bala o moja depreche bez spania itp.
          Dziekuje za rady, i takie i takie, zobaczymy, mysle ze nam to obu dobrze robie i wierze ze jednak cos z tych piersi bierze, teraz po piersi dociaga 70ml z butli, wiec albo wiecej ciagnie z piersi albo przez bole brzuszka mniej je w ogole, choc dlugo spi potem. No nic zobaczymy-dziekuje jeszcze raz
          • agzi Re: od zwolenniczki mm 14.01.12, 10:58
            A mala ladnie ssie piers mimo butelki, smoczek tez podajemy, wiec mam nadzieje ze jednak jakos to nam razem wychodzi.
            • mrs.t Re: od zwolenniczki mm 14.01.12, 11:12

> A mala ladnie ssie piers mimo butelki, smoczek tez podajemy, wiec mam nadzieje
              > ze jednak jakos to nam razem wychodzi.

jak widzisz, nie wychodzi - masz mniej mleka
              mleko bedzie tylko wtedy gdy dzecko bedzie ssac piers. w pierwszych tygodniach wystarczy ze ssie piers raz - przez ok 23h a dobe
              do 3mca maratony wiszenie etc to tez norma i sposob na zaplanowanie laktacji,
              na przejscie malucha ktory w twoim brzuchu karmiony by 24h na dobe, bez wysilku, poprzez pepowine, do ciezkiego wysilku jakim jest ssanie piersi

jak skonczysz karmic swoim mlekiem to prosze nie rozpowiadaj ze "chcialas karmic ale mleko sie skoncyzlo/nie mialam mleka"
              • agzi Re: od zwolenniczki mm 14.01.12, 11:21
                Nic nie bede rozpowiadac i rowniez nie bede juz pytac -dziekuje
                • olen_a Re: od zwolenniczki mm 14.01.12, 16:51
                  dobrze, że nie dałaś się zafiksować (jak ja, kiedyś) na to, żeby koniecznie karmić piersią, bez względu na wszystko (tzn. bez względu na deprechę, Twoje zmęczenie, słabe przybieranie dziecka na wadze).
                  trzeba być elastycznym, dostosowywać rodzaj karmienia do sytuacji. pewnie, że najlepiej karmić dziecko wyłącznie piersią, ale niestety, nie zawsze się da. ja długo nie mogłam tego zrozumieć, uparcie karmiłam wyłącznie piersią, mimo że córeczka nie przybierała na wadze. dzisiaj nie mogę uwierzyć, że tak robiłam i tak myślałam, i że krzywdziłam swoje dziecko w imię jakiejś chorej i nieprawdziwej wiary w to, że "przecież każda kobieta jest w stanie wykarmić dziecko własną piersią". no nie, nie każda. żal zostanie na zawsze.
                  a wracając do Twojej sytuacji - ja mimo wszystko podawałabym pierś dopóki dziecko będzie chciało, i dopóki Ty sama nie będziesz miała dość. nie chodzi nawet o kwestię żywienia, ale bliskości z dzieckiem. myślę, że jeśli jest Wam tak dobrze, to kontynuuj to dopóki będziesz mogła.
              • d.o.s.i.a Re: od zwolenniczki mm 16.01.12, 01:12
                mrs.t. Przechodzisz sama siebie.
            • malwina.okrzesik Re: od zwolenniczki mm 25.01.12, 15:09
              Każda ilość mleka którą dostaje dziecko jest cenna. A nawet jak maluch wypija niewiele, to czynność ssania, bliskość z mamą jest równie ważna dla was obojga.
              Czasem trzeba pozbierać się psychicznie, odpocząć, odpuścić i dopiero wtedy przychodzą siły, aby popracować nad rozbudzeniem laktacji. Wiele da się wtedy zrobić. Nigdy nie jest za późno na karmienie piersią.
          • momago Re: od zwolenniczki mm 14.01.12, 11:30
            Jeśli po karmieniu z piersi dziecko dostaje dodatkowo 70 ml. mm, to wcale się nie dziwię, że potem długo śpi.
            Mechanizm jest taki - dajesz dużo mm przez to dziecko rzadko ssie i nie stymuluje piersi do produkcji.
            Skoro jesteś już w domu, stan psychiczny się poprawił, to próbuj odchodzić od dokarmiania. Te porcje, które dziecko teraz dostaje są na prawdę duże.
            • serafalive Re: od zwolenniczki mm 14.01.12, 22:08
              Rzeczywiście agzi Twoje dziecko je naprawdę dużo, moja córka ma 5 m-cy i przewaznie zjada ok. 90-110 ml mojego mleka. Ja niestety ściągam i podaję butelką (tylko w nocy na spiocha mała łapie i ładnie ssie). Do 4 m-ca udawało się karmić bezpośrednio z piersi, ale ponieważ mała ma ogromną potrzebę ssania dostała smoczek i się popsuło. Nie przypuszczałam, że smoczek może tak wpłynąc na KP (to moje trzecie dziecko,i mam za sobą 2 KP i córki ssały smoczki ,ale nie było problemu z cycem). Dlatego jeżeli bardzo chcesz karmić piersią i jesteś w stanie wyeliminować smoczek i butelkę to warto posłuchać dośwadczonych mam które tu doradzają. Ja co prawda zaglądam na forum codziennie i wiele rad uratowało mi "życie", ale rzadko się udzielam. Dodam tylko że jetem zwolenniczką KP, ale nie fanatyczką i z doświadczenia radzę, jeżeli jesteś gotowa na to żeby poświęcić kilka dni tylko dla Twego maluszka by na nowo nauczyć go ssać bez smoków i butelek to warto. Jeżeli nie masz na to siły, to bez wyrzutów sumienia rób tak jak robiłaś do tej pory.

Pozdrawiam cieplutko
              • agzi Re: od zwolenniczki mm 15.01.12, 23:09
                Dziekuje Serafalive, zobaczymy jak bedzie. Szanuje wszystkie wysilki kobiet ktore tak ciezko walcza o laktacje, moze powinnam mocniej, mam nadzieje ze bedziemy z mala szczesliwe bez wzgledu jak to sie ulozy. Pozdrawiam wszystkie mamy
                • mrs.t Re: od zwolenniczki mm 15.01.12, 23:40

> Dziekuje Serafalive, zobaczymy jak bedzie. Szanuje wszystkie wysilki kobiet kto
                  > re tak ciezko walcza o laktacje, moze powinnam mocniej, mam nadzieje ze bedziem
                  > y z mala szczesliwe bez wzgledu jak to sie ulozy. Pozdrawiam wszystkie mamy

agzi, to bardzo wazne co piszesz; pamietaj by postepowac tylko tak jak sama uwazasz za stosowne.
                  mamy tu doradzajace, propaujace KP prezentuja twarda postawe czasem,poniewaz czasem trzeba twardo powalczyc - tego czesto mamy szukajace tu pomocy oczekuja . nikt nie ma tu na cely zmuszac Cie do wyprawiania"cyrkow"na jakie nie jestes gotowa

nie ma znaczenia czy jestes zdeterminowana czy tylko zagladnelas tu polowicznie przekonana o tym co chcesz dalej robic. ..tzn jakakkolwiek decyzje podejmiesz, bedzie dobra. kazda kropla twojego mleka jest dla Twojej corci wspaniala i dasz jej tyle mleka ile mozesz, niezaleznie czy to bedzie miesiac , 2 czy 22 miesiace karmienia. To bedzie zawsze najlepsza ilosc dla Twojego dziecka.
                  jesli jednak poczulabys, sama w sobie, chec i totalna determinacje, zrozum ze wtedy na wsparcie na forum KP mozesz liczyc.

pozdrawiam i trzymajcie sie szczesliwie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka