Dodaj do ulubionych

alergia? :(

06.03.12, 19:24
Witajcie,
kolejny raz potrzebuję pomocy. Mój synek ma 6,5 tygodnia i od kilkunastu dni ma krostki na policzkach i szyjce. Najpierw pediatra powiedziała, że to potówki, później gdy krostek zrobiło się więcej- łojotokowe zapalenie skóry. Od kilku dni policzki są już całe czerwone, szorstkie z lekko łuszczącą się skórą. Skóra łuszczy się także lekko na brwiach i główce. Kupki mały zawsze robił z małą ilością śluzu. Ostatnio kupki były zielone (przez dwa dni) a zazwyczaj są żółto-zielonkawe, mały ma problemy z brzuszkiem, przelewa mu się, czasem ulewa i bardzo się pręży przy robieniu kupki. Pediatra przepisała debridat, który podaję od 6 dni. Postanowiłam odstawić nabiał, bo wydaje mi się, że jak zjem jogurt to mały bardziej cierpi i tu moje pytanie. Kiedy powinnam spodziewać się poprawy w kupkach po odstawieniu nabiału? Czy odstawić także jajka? Kiedy powinna zniknąć wysypka? Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • mad_die Re: alergia? :( 06.03.12, 20:54
      Ja nie chce byc prorokiem, ale 6tyg to czas na pojawienie sie tradziku u maluchów - wyglada u niektórych dzieci strasznie.
      Plus łuski na brwiach i głowie czyli ciemieniucha.
      Tradzik zejdzie sam, ciemieniucha przy małej pomocy. Smaruj wazelina, oliwka, natłuszczaj skore dobrze. Minie :) I dziecko znowu bedzie piekne :)
      • natalia_eg Re: alergia? :( 08.03.12, 13:27
        Bardzo bym chciała żeby to był tylko trądzik :( ale niestety w to wątpie. On ma takie suche, czerwone plamy na policzkach i śluzowate kupki :( kiedy po odstawieniu alergeny kupki powinny być normalne? I skąd wiedzieć na pewno, że w kupce jest śluz? Ja już głupia jestem :(
        • mel-laa Re: alergia? :( 08.03.12, 14:32
          śluz to taki "glut" ala kurze białko. Zrób prowokację z nabiałem i zobacz na reakcję dziecka.
    • jusder Re: alergia? :( 08.03.12, 22:46
      Mam niespełna czteromiesięczniaka, u którego po ok 3 tygodniach zaczęły się problemy brzuszkowe. Przelewania, gazy, śluzowate kupki. Odstawiłam jednocześnie wszystko co zawiera mleko, jajko i gluten. Lekka poprawa była po 2 tygodniach. Zauważalna po miesiącu.
      Powoli wprowadzam po 1 produkcie. I obserwuję.
      1 jajko co parę dni jest ok, ale np. jajecznica z 3 jaj już nie. Pojawiają się krostki.
      Po zjedzeniu czekolady to samo. Więc nie jem.
    • malwina.okrzesik Re: alergia? :( 11.03.12, 20:41
      Dieta eliminacyjna powinna trwać minimum 2 tygodnie.
      3 główne alergeny: produkty 'krowie", pszenica, jajka. Proponuję odstawiać po kolei, aby wiedzieć co się dzieje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka