Dodaj do ulubionych

alergiczny kaszel

26.04.12, 10:25
Co mogę brać na alergię karmiąc córcię piersią. Mam bardzo uporczywy duszący kaszel
Bardzo proszę o odpowiedż
Obserwuj wątek
    • malwina.okrzesik Re: alergiczny kaszel 28.04.12, 14:28
      w sprawie leczenia powinien wypowiedzieć się lekarz, można wtedy wypowiedzieć się jak proponowane leczenie wpływa na karmienie piersią
      leki antyhistaminowe nie są przeciwwskazane w czasie karmienia piersią
      można na pewno brać coś co ma właściwości łagodzące:
      tabletki do ssania podbiał z tymiankiem
      wyciśnięty sok z buraków (metody aktorów :-): pić kilka razy dziennie po malutkiej łyżeczce, powoli przełykać
      łyżeczka oliwy z oliwek kilka razy dziennie
      • delfin.oum Re: alergiczny kaszel 28.04.12, 16:36
        Antyhistaminowe można podczas karmienia? W ulotce Zyrtecu jest, że nie wolno, bo cetyryzyna przenika do mleka matki. Ja męczę się od kilku dni z koszmarnym katarem i łzawieniem, ale biorę tylko to co zaleciła mi moja alergolog na czas ciąży, czyli jakieś krople o działaniu miejscowym i pomaga jak umarłemu kadzidło :(

Mam też wziewne na astmę, które zapisała mi moja alergolog i one zawierają sterydy. Według niej, nie powinno ich się stosować podczas ciąży (więc pewnie też podczas karmienia), bo nikt nie przeprowadzał badań nad ich szkodliwością w przypadku ciąży i karmienia, ale skoro mają działanie miejscowe, to nie powinny szkodzić maleństwu i lepiej brać niż się dusić.

Tak swoją drogą, to w zeszłym roku na wiosnę, jak byłam w ciąży, to dostałam ataku duszności w nocy i dzwoniłam na pogotowie, żeby zapytać, czy mogę wziąć lek, który normalnie używam w takich przypadkach. Połączyli mnie z jakimś 'kompetentnym' lekarzem, który powiedział, że absolutnie, nie wolno. Wzięłam na własną odpowiedzialność i potem moja ginekolog powiedziała, że bardzo dobrze zrobiłam, bo o wiele groźniejsze jest niedotlenienie płodu. Tak więc, co lekarz to opinia :)
    • sylvia1k Re: alergiczny kaszel 07.05.12, 20:23
      co do alergii i leczenia to były takie wątki:
      link1

link2

pozdrawiam serdecznie

a mi alergolog pozwoliła jeszcze singulair i pulmicort

zdrówka życzę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka