Dodaj do ulubionych

KARMIĘ I PALĘ!!!!!!!!!!!!!!

27.06.04, 20:44
no właśnie.Nałóg po porodzie wrócił ale wypalam teraz około 2 papierosów
dziennie(oczywiście nie przy dziecku!!!).Nie mogę przestać a karmić chcę
nadal piersią.Mały ma 5 miesięcy i jest zdrowy jak ryba.
Proszę o jakieś słowo od tych które też tak miały;-(((Wiem,że tak nie można
ale co mam poradzić????ja nie przestanę palic!!!
Czy dużo toksycznych substancji przedostaje sie do pokarmu???Może któraś z
was wie coś na ten temat więcej???
Proszę o odpowiedź!!!!
Obserwuj wątek
    • driadea Re: KARMIĘ I PALĘ!!!!!!!!!!!!!! 27.06.04, 20:51
      Już bez przesady, wiadomo, że tego nikt nie pochwali, ale dwa papierosy
      dziennie na pewno mniej dziecku zaszkodzą niż stres wywołany [róbą rzucenia. Ja
      jestem z Tobą :)
      Aga
      • czarnauk Re: KARMIĘ I PALĘ!!!!!!!!!!!!!! 27.06.04, 21:39
        bez komentarza
    • czarnauk Re: KARMIĘ I PALĘ!!!!!!!!!!!!!! 27.06.04, 21:36
      Jeśli dzieci są biernymi palaczami, to wolniej rosną, słabiej rozwijają się
      intelektualnie, częściej chorują. Dym uszkadza im błonę śluzową nosa, spojówki,
      potem dróg oddechowych, ich skóra jest wysuszona. Podobne objawy występują też
      u dorosłych. Jeśli palą - ich wybór, ale dzieci nikt się nie pyta, są bezbronne.
      Rodzice z jednej strony zapewniają, że je kochają, z drugiej nie umieją
      zrezygnować z papierosa. Kiedy trzeba wybrać: papieros czy zdrowie swojego
      dziecka, wybierają papieros. Zwycięża w nich egoizm. I nie dotyczy to tylko
      ludzi mniej wykształconych. Bierne palenie dzieci dotyczy wszystkich środowisk
      pozdrawiam
      ps. też kiedyś paliłam i uwierz - można rzucić
      • jola.wie Re: KARMIĘ I PALĘ!!!!!!!!!!!!!! 29.06.04, 12:59
        No przecież pisze, że nie pali przy dziecku (czyt. nie naraża go na te
        wszystkie rzeczy o których piszesz)! Eksperci piszą, że jak już koniecznie musi
        palić, to niech nie przekracza w miarę możliwości 5 (!) papierosów dziennie.
        • czarnauk Re: KARMIĘ I PALĘ!!!!!!!!!!!!!! 29.06.04, 19:56
          dobrze że jeszcze nie napisałas tego capslokiem, widze co napisała i to mnie
          niepokoji, dla mnie rozwiązanie jest proste - niech rzuci nałóg i niech nie
          szuka kogoś kto zagłuszy jej wyrzuty sumienia...
          pozdrawiam
          • jola.wie Re: KARMIĘ I PALĘ!!!!!!!!!!!!!! 30.06.04, 08:25
            Nie zamierzam byc ani rzeczniczką założycielki (bo może sobie tego nie życzy),
            ani nie chce się z tobą kłócić, więc skoro czytałaś co pisze, to na pewno
            wyczytałaś, że prosi o konkretne rzeczowe informacje, jak również stwierdza, ze
            to nałóg i że nie rzuci. Nie prosi wprost, ale oczekuje wsparcia (które
            nazywasz załuszaniem wyrzutów sumienia). Nie wiem, jak w takiej sytuacji ma
            pomóc jej twoje opieprzanie i wytykanie "egoizmu" (choć każdy sądzi wg siebie i
            zapewne nazywając ją egoistką przypomniałaś sobie, że uznałaś samą siebie za
            egoistkę kiedy "wybierałaś" papierosa, pewnie dlatego rzuciłaś). Może za to
            podzielisz się swoją skuteczną metodą na rzucenie palenia, bo założycielka
            pisze, co na pewno wyczytałaś, że z rzuceniem ma problem. A tak zadajesz
            więźniowi pytanie, czy zdaje sobie sprawę, jakie negatywne skutki ma dla niego
            pobyt w więzieniu. Bo nałóg to więzienie i tylko nielicznym udaje się z niego
            uciec. I nie trafić doń ponownie.
            pozdrawiam
            • czarnauk Re: KARMIĘ I PALĘ!!!!!!!!!!!!!! 30.06.04, 14:31
              naprawdę mnie zaskakujesz; ... byłam egoistką gdy paliłam, gdy zaszłam w ciążę -
              rzuciłam, to jest mój sposób, kocham moją córcię i nigdy jej świadomie nie
              narażę na podobne świństwa, gdybym miała wybrać nałóg prawdopodobnie
              przestałabym karmić piersią - proste,
              dziewczyna chce palić - jej problem, wyraziłam tylko opinię na temat
              szkodliwości tego nałogu - dziwi mnie tylko twoja agresja w stosunku do mnie,
              na forum może się chyba wypowiadać kazdy... a może się mylę?
              pozdrawiam i życzę więcej uśmiechu na codzień
    • aniael Re: KARMIĘ I PALĘ!!!!!!!!!!!!!! 28.06.04, 11:23
      Nie mam czasu szukać Ci linka - jeśli chcesz wrzuć w wyszukiwarkę palenie, było
      kilka wątków i linki. Na stronie www.laktacja (nie pamiętam pełnego linka)
      specjaliści radzą rzucić palenie przy karmieniu, piszą o wpływie palenia na
      dziecko. Generalnie: substancje szkodliwe utrzymują się w mleku do 12 godzin po
      ostatnim papierosie. Specjaliści zalecają przy niemożności rzucenia palenia
      ograniczenie do góra 5 papierosów, więc dopóki nie przekraczasz podanej ilości,
      nie rezygnuj z karmienia.
      Na pocieszenie ci powiem, że też pierwszzy raz zapaliłam po porodzie jak Mała
      miała 5 mies, popalałam niecodziennie, ale tak ok 1-2, głównie na noc, po
      ostatnim karmieniu. Teraz Mała ma 8 mies, a ja postanowiłam już więcej nie
      palić, więc trzymajcie kciuki!
      Jeśli możesz - walcz z nałogiem, dla dziecka warto przede wszystkim. Ale dopóki
      walczysz i poprzestajesz na tych dwóch - nie przestawaj karmić.
      Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia.
    • inkaa1 Re: KARMIĘ I PALĘ!!!!!!!!!!!!!! 28.06.04, 11:56
      A ja pamietam,ze jak pani Monika odpowiadal na nasze pytania to napisala kiedys
      jakiejs mamie,ze jesli musi juz zapalic to tylko po karmieniu!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka