Dodaj do ulubionych

pieniste kupki od 3 dni.....??!poradżcie!!

28.06.04, 14:20
mój 8 tygodniowy synus zaczął od 3 dniu robić pieniste kupki kolor mają taki
jak zawsze-żółty konsystencja półpłynna jak zawsze tylko ta piana?karmie
wyłącznie piersią nic nowego nie zjadłam ani teraz ani tydzień temu.Czy
dopiero teraz po 8smiu tygodniach mogła ujawnic się jakaś nietolerancja?
poradzcie!czy któras wasza dzidzia tak miała?dopiero jutro jestem umówiona na
wizyte do pediatry no i sdie martwie....pozdrawiam Asia i Szymonek
Obserwuj wątek
    • basiak6 Re: pieniste kupki od 3 dni.....??!poradżcie!! 28.06.04, 16:58
      Z tego co slyszalam pieniste kupki to moze byc zachwiana rownowaga miedzy
      mlekiem pierwszej fazy a nastepnym, np jesli za szybko zmienia sie piers.
      O infekcji swiadcza zwykle kupki ze sluzem. Alergia to zwykle wodniste,
      biegunkowe kupki.
    • louiza Re: pieniste kupki od 3 dni.....??!poradżcie!! 29.06.04, 22:27
      Może to być nietolerancja laktozy, u nas było podobnie. zrobiliśmy testy i na
      szczęście nie jest tak źle i nie trzeba odstawiać od piersi.
      • basiak6 Re: pieniste kupki od 3 dni.....??!poradżcie!! 30.06.04, 00:53
        Prawdziwa nietolerancja laktozy jest niezmiernie rzadka i objawia sie tym ze
        dziecko od urodzenia nie przybiera na wadze tylko chudnie.
        Lekarze czesto myla nietolerancje laktozy np z nietolerancja bialka krowiego czy
        zla technika karmienia piersia (za duzo mleka pierwszej fazy) bo objawy sa podobne.
        • louiza Re: pieniste kupki od 3 dni.....??!poradżcie!! 30.06.04, 09:44
          Mój synek nie ma alergii, a na złe wchlanianie laktozy robilismy
          specjalistyczne badania - test kerego, w kale wykryto niestrawione dwucukry.
          Mateusz dostaje mleko modyfikowane z obnizoną zawartością laktozy (Bebilon
          niskolaktozowy)i jest ok i jest też na piersi, czyli na białko nie ma alergii,
          a podałam mu raz mleczko z większą zawartością laktozy i od razu były zielone
          kupki. Lekarz nie zalecił nam żadnej diety, więc jemy nabiał i żadnych reakcji
          nie ma. Wydaje mi się, że niektóre alergie są mocno przesadzone. Mój syn miał
          kiedys niby objawy alergi, czyli żadkie , zielone kupkiitp i okazało się że
          zaatakowała go bakteria, po lekach wszystko minęło.
          • lemona1 Re: pieniste kupki od 3 dni.....??!poradżcie!! 01.07.04, 23:03
            U nas pomogło odstawenie soków z kartonów (jabłkowego też) i pieczywa żytniego.
            Pozdrawiam,
            lemona1
    • setia Re: pieniste kupki od 3 dni.....??!poradżcie!! 02.07.04, 10:43
      A u nas pieniste i do tego wystrzałowe kupki były ewidentnie po mleku, tym,
      które ja piłam na poczatku karmienia. Odstawiłam ,kupki zrobiły sie wodniste,
      rzadkie - nie wiem co lepsze...
      • magdamroziuk Re: pieniste kupki od 3 dni.....??!poradżcie!! 03.07.04, 16:04
        Podobno kupki na piersi mogą być pieniste (zanim wsiąkną w pieluszkę) i to nic
        złego nie znaczy.
    • kluska39 Re: pieniste kupki od 3 dni.....??!poradżcie!! 03.07.04, 16:41
      mam podobny problem...
      moj synek ma silny odruch ssania, i ewidentnie gdy go karmie najada sie po
      kilkunastu minutach a pozostale kilkanascie minut spedza na delikatnym ssaniu.
      czy to moze oznaczac, ze ssie zbyt plytko i stad polyka zbyt duzo mleka
      pierwszej fazy i to jest powod tych pienistych kupek ? prosze poradzcie ...
      mama Maciusia
      • kluska39 Re: pieniste kupki od 3 dni.....??!poradżcie!! 03.07.04, 16:43
        a i dodam jeszcze ze do tego Macius bardzo placze gdy robi kupke... stad moj
        dodatkowy niepokoj. czekam na Wasze porady ...
        mama Maciusia
        • as09 Re: pieniste kupki od 3 dni.....??!poradżcie!! 03.07.04, 20:02
          dziekuje dziewczyny za odp.bylam u pediatry i pani doktor stwierdziła że takie
          kupki mogą być tak wogóle wydaje mi się że sama nie wiedziała tak do końca...a
          ja mam teraz gorszy problem do tej piany doszło pełno sluzu no i sama już
          niewiem..?lekarka stwierdziła że to cos nie tak i przepisała lakcid i
          nifuroksazyd a ja co do tego drugiego specyfiku nie jestem pewna 2 dni mijają a
          sluz i piana są.tylko że z kilku kupek dziennie zrobiła sie jedna opłakana i
          wymuszana przez cały dzień.chyba zrobie to badanie kału na posiew itp. kluska
          może twój mały płacze bo ma dużo powietrza w jelitkach i boli go jak robi kupkę
          może przez to ta piana?tak samo jak u mojego dzidzi? tylko że u mnie jest ten
          śluz!a już prawie nic niejem!i nie może byc to wina mleka pierwszej fazy bo
          karmie odciąganym mleczkiem niewiem..?pozdrawiam wszystkich!
          • magdamroziuk Re: pieniste kupki od 3 dni.....??!poradżcie!! 04.07.04, 19:37
            To lepiej chyba zrobićbadania, bo piana to nic, ale śluz to może świadczyć o
            infekcji, albo jakiejś nietolerancji pokarmowej.
    • setia Re: pieniste kupki od 3 dni.....??!poradżcie!! 05.07.04, 10:41
      Czyli to samo co u nas – Lakcid i Nifuroksazyd. Tego drugiego nie stosowałam,
      bo zrobiłam posiew kału (grzyby, pasożyty, bakterie) i nie było potrzeby. Dodam
      tylko, że tak wyglądały początki alergii u mojego dziecka + parę małych krostek
      na buzi. Kupy (od 3-ciego tyg.) to była sama piana, do tego 5-6 pod rząd, tak,
      że dopiero co ją przebrałam, zaraz musiałam znowu, a potrafiła w trakcie
      przewijania „wystrzelic” na dywan. Pediatra twierdziła, że to nie biegunka, bo
      taka akcja była tylko raz –dwa dziennie, za to dziecko zbierało się do robienia
      kupy od 4 rano (płacz i stękanie) do ok. 8. Pomagało tylko noszenie dziecka w
      pozycji do odbicia i masowanie plecków, zresztą jak sobie przypominam przez
      parę pierwszych m-cy ciągle ją tak nosiliśmy w dzień czy w nocy. Pierwsze trzy
      godziny pod rząd przespałam jak skończyła 4 m-ce i to było święto.
      No ale u Ciebie to wcale nie musi być alergia, chociaż obecność śluzu
      wskazywałaby na jakieś podrażnienie. Nic-nie-jedzenie nic nie pomoże (tym
      bardziej dopóki nie stwierdzono alergii), przetestowałam to jak i tysiąc innych
      teorii. A właśnie przez to, ze jesz mało i brakuje pewnie wiele składników
      odżywczych dziecko męczy się ze zrobieniem kupy, zastanów się czy nie brakuje w
      Twojej diecie tłuszczów. To nie prawda, że mleko jest tak samo wartościowe, czy
      się coś je czy nie. Moje dziecko kiedy jadłam tylko ryż, indyka, marchewkę,
      jabłko przybrało przez 2 tyg. tylko 40g.(mimo, że pokarmu miałam dużo), a
      miesiąc wcześniej ponad kilogram i wtedy właśnie zaczęło się męczyć ze
      zrobieniem kupki. Może nie miałam „rezerw” w organizmie, bo bardzo szybko po
      porodzie powróciłam do swojej anorektycznej figury.
      Jak chcesz to napisz na priva jak będziesz miała wyniki badań. Pozdrawiam,
      Kasia.
      • as09 Re: do seti 05.07.04, 12:51
        setia dzięki!rzeczywiscie te kupki są takie strzelające jak podnoszę mu nóżki
        do góry to potrafi mi bluzkę pobrudzic i wylatuje woda z pianą i do tego pełno
        śluzu boje się że ten śluz to wina szczepionki..?bo miał pieniste kupki przez 3
        dni poszlam do lekarza i ona powiedziała że vna piersi może tak być i nic złego
        się nie dzieje no i zaszczepiła go na żółtaczkę a zaraz potem wieczorem zrobił
        kupkę ze sluzem.a na takie badania to trzeba mieć skierowanie?i czy robią to w
        takich zwykłych laboratoriach analiz medycznych?a i mój szymon tez ma parę
        małych krostek na buzi wyglądają troche jak potówki a czasami ich nie widać a
        pod swiatło wygląda to jak by miał takie małe chrosteczki pod skórą i głównie
        na policzkach!i całe szczęscie mi szymon przesypia 6 godz w nocy tylko w dzień
        sie męczy jak najszybciej robie te badzania dziękuje i pozdrawiam!
        • setia Re: 05.07.04, 16:44
          Ja poszłam do prywatnie, bo straciłam cierpliwość do mojej lekarki (na wszystko
          odpowiadała, że niektóre dzieci takie są). W zasadzie to wysłałam męża z kupką
          niuni w pojemniczku;-)Kosztowało bodajże 35 zł. ale już nie jestem pewna.
          Wydaje mi się,że raczej nie są to standardowe badania (przynajmniej te grzyby)
          ale możesz zapytac w swojej przychodni czy robią.
          • louiza Re: badania na posiew 06.07.04, 12:21
            również robiłam badania na posiew kału mojemu maluszkowi bo miał pieniste,
            sluzowe kupki a do tego cuchnące. Zrobiliśmy badanie prywatnie 30 zł, bo nasza
            lekarka nie była skłonna dać skierowania (o skierowanie do poradni alergii
            pokarmowej prosilismy ponad miesiąc)Wyniki były przerażajace gronkowiec
            złocisty i klebsiella, byłam w szoku. Skonsultowałam się z innym lekarzem juz
            prywatnie, który kazał ponowić badanie bo stwierdził że to nie może być prawda
            i zrobiliśmy...w drugim badaniu zniknął gronkowiec, czy to możliwe nie wiem ale
            klebsiella została- więc chyba te badania nie są do końca prawdziwe, oprócz
            brzydkich kupek Mateusz przybył na wadze przez miesiąc 50g, więc dostał
            Baktrim, po kuracji zrobilismy jeszcze raz badanie kału i okazało się że
            wszystko przeszło. Zaczął przybierać na wadze i problem z kupkami tez minął,
            ale wykryliśmy też przy okazji te minimalną nietolerancję laktozy , ale o tym
            to juz pisałam
            jeśli będziesz robiła to badanie to radzę je powtórzyć dla pewności, jeśli
            wyjdzie że są jakieś bakterie, jeśli nie to radzę skonsultować się z
            alergologiem
        • setia Re: do seti 07.07.04, 16:49
          Spokojnie, tymi bakteriami w kupce nie ma się co przejmować; pewna ich ilość
          istnieje naturalnie we florze jelitowej. Jeśli dziecko przybiera na wadze na
          pewno nie doszło do zakażenia ogólnoustrojowego. I nie ma co stosować
          antybiotyków, bo mogą przy okazji wytłuc i dobre bakterie. A pediatrzy z racji
          tego, że takie badania robi się rzadko nie znają się i panikują. My zrobiliśmy
          badania żeby wykluczyć grzyby (dziecko było po porodzie karmione
          antybiotykami).
          Zastanawiam się nad tymi fazami mleka, ale karmiłam zawsze z jednej piersi,
          więc to chyba nie to. Za to moje dziecko też jadło dość często. No i piana
          wskazuje na zagazowane jelita, tylko dlaczego – moje dziecko jadło spokojnie
          (później to się popsuło). A może pieniste kupki mają dzieci nerwowych mamuś? Bo
          ja jestem bardzo nerwowa :-)
    • kluska39 Re: pieniste kupki od 3 dni.....??!poradżcie!! 06.07.04, 14:06
      ja wczoraj bylam u pediatry. stwierdzil, ze pienista kupka wynika z ...
      przejadania sie malucha. naprawde nie wiem co sadzic o takiej diagnozie. fakt,
      maly wisi na cycu prawie non stop, co 2 godziny, czesto co godzine a nawet co
      pol. do tego kupka czasem bywa zielona. do tego jak sie przebudzi prawie non
      stop placze. jesli chodzi o sluz albo krew to tego nie widze. a co sadzicie o
      podaniu mu wody koperkowej ? nie wiem czy juz robic ten posiew czy jeszcze
      poczekac do nastepnej wizyty w pon. dodam, ze Macius urodzil sie 12 dni temu,
      wazyl 3280, a wczoraj waga podala 2920, co oznacza ze jest to juz spadek wagi
      powyzej 10 %, ale ten pediatra powiedzial, ze jeszcze jest ok i teraz zacznie
      isc w gore, nie wiem , tak sie tym wszystkim martwie ...
      pozdrawiam serdecznie ...
      • louiza Re: pieniste kupki od 3 dni.....??!poradżcie!! 06.07.04, 14:43
        Na twoim miesjscu skonsultowałabym się z innym lekarzem, też by mnie niepokoił
        ten spadek wagi. Mój mały w tym wieku też dość często jadł ale nie miał
        pienistych kupek, dopiero później ok 4-5 miesiąc, jak zaczął wszystko pchać do
        buzi. Przyznam że nie słyszałam nigdy o takiej diagnozie,że z przejedzenia mogą
        być takie stolce.
        Co do wody koperkowej to jest raczej na kolki i chyba stosuje się ją po 4
        tygodniu - o ile dobrze pamiętam, może lepiej lakcid ale nie wiem jaką ilość
        można podać tak małemu dziecku.
        Ja czasami w nagłych sprawch dzwonię na pogotowie ratunkowe i proszę o rozmowe
        z pediatrą i w ten sposób proszę o radę, może spróbuj to na pewno nie zaszkodzi.
        Nie wiem z jakiego miasta jesteś bo poleciłabym ci naszego lekarza.
        Pozdrawiam
        • kluska39 Re: pieniste kupki od 3 dni.....??!poradżcie!! 06.07.04, 15:36
          Luiza, jestem ze Szczecina... dodam jeszcze, ze lekarz powiedzial, ze strasznie
          malucha przegrzewamy (rzeczywiscie niezle sie spocil jak wzielismy go na
          wizyte, dostal potowek) i stad tez utrata masy. jak na saunie... nie wiem, moze
          to jest tez rzeczywiscie powod?? wyczytalam przed chwila ze dziecko do 3 tyg.
          moze miec zielone stolce. niemniej bardzo dziekuje Ci za porade. pozdrawiam
          • as09 Re: pieniste kupki od 3 dni.....??!poradżcie!! 06.07.04, 18:34
            louiza dzięki przeraziłas mnie tymi wynikami jeszcze nie robiłam badan bo
            czekam na kupke małego.wczoraj znowu była cuchnąca ze śluzem i pianą tylko że
            mój dzidzia przybiera na wadze i to w miarę dużo bo 900g co 4 tygodnie ale
            każźdy dzidzius jest inny ja boje się tylko żeby to nie było przez tą
            szczepionke bo jak już p[isałam po zaszczepieniu miał sluz i smierdziało.a
            wczesniej to byla tylko piana i może to był znak ze cos nie tak i nie
            powinnienbyć szczepiony? mogłam poczekac aż te kupki sie unormują i potem
            szczepić a nie słuchać pediatry.Zresztą popadam już w jakąs paranoje!moge tak
            sobie gdybać dopóki nie zrobie badań.jeszcze raz dziękuje!i biegnę bo mały mnie
            wzywa..
            • as09 Re: pieniste kupki od 3 dni.....??!poradżcie!! 06.07.04, 18:42
              ojej dopiero teraz do mnie dotarło ze to musi byc skierowanie do poradni
              alergii pokarmowej mam nadzieje ze moja lekarka da lub w jakis inny sposób da
              sie to załatwić?!i czy taka poradnia jest w bytomiu?lub katowicach musze
              sprawdzic pozdrawiam!
              • louiza Re: pieniste kupki od 3 dni.....??!poradżcie!! 06.07.04, 20:27
                Ja jestem z Białegostoku, więc tu nie mogę pomóc. U nas ta poradnia jest w
                szpitalu dziecięcym. A co do szczepionki to nie wydaje mi sie zeby to była jej
                wina. Znowu podam mój przykład :) U mojego malucha była taka reakcja po
                pierwszym szczepieniu ale tylko raz wystrzelił taką sluzowatą kupkę i to w
                trakcie mierzenia temperatury, a poźniej było ok aż do tej historii z
                bakteriami.
    • kasiak1 Re: pieniste kupki od 3 dni.....??!poradżcie!! 06.07.04, 21:27
      Mój 3-miesięczny synek również ma pieniste i wodniste kupki, ale nie wynika to
      raczej z alergii pokarmowej. Wyeliminowałam z diety mleko krowie ale nic nie
      pomogło. Nie ma więc sensu katowanie się dietą, bo przez to zabieramy dziecku
      cenne składniki z mleka. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka