Dodaj do ulubionych

Bolące i małe brodawki

28.10.12, 14:00
Witam, proszę o porady, próbuję karmić piersią mojego synka (pierwsze dziecko), idzie to różnie. Przede wszystkim mam małe brodawki, same otoczki są duże ale ten środek minimalnie wystaje, przez co dziecku (tygodniowemu) ciezko uchwycić. Złości sie i płacze kiedy nie moze uchwycić brodawki, próbuję je spłaszczać jakoś palcami i tak wsunąc do buzi ale czesto trwa to dosc długo zanim uchwyci. Są chwile kiedy mam już dość. Laktator reczny mi w ogóle nie pomaga bo mleko do niego nie wycieka. Czasem kapie mi z piersi ale delikatnie, nie potrafie tego laktatorem recznym sciagnać.

Próbowalam karmic tylko piersia ale mały wisiał na niej mnostwo czasu. Jak juz złapał piers kilka razy possał nastepnie tylko trzymal piers w buzi i po chwili znowu kilka ssań i znowu przerwa i tak to trwa. Mały tracił na wadze wiec polozna zalecila dokarmianie butelką (czyli karmilam piersia i zaraz potem dawalam mu 30ml mleka modyf - nie zawsze maly wypijal calosc z tych 30ml).

Swoją drogą mały nigdy sam się od piersi nie odczepia, tzn parę razy kiedy pokarm mi kapal z piersi widac bylo po nim ze najadał się bo stawal się senny, ssał polykajac czesto i uspokajal sie po czym zasypial. Niestety nie dzieje sie tak za kazdym razem.

Poza tym karmienie mnie boli, mam wrazenie jakby ktos mi wykrecal brodawki, jakby mały za mocno pociagał.
Nie wiem tez czy maly oproznia mi piersi. Juz po dluzszym czasie ssania np lewej piersi coraz bardziej bola mnie "jakies kanaliki idace od pachy do brodawki" takie jakby ciagniecie odczuwam, czy to zwiastun tego ze mleka juz nie ma w piersi ?

Przepraszam jeśli zadaje łupie pytania ale nie karmilam nigdy, jednoczesnie chcialabym karmic piersia dobrze i jak najdluzej.

Brodawki tez mam poranione ale sa juz w lepszym stanie niz wczesniej. Proszę o porady..
Obserwuj wątek
    • yumemi Re: Bolące i małe brodawki 28.10.12, 15:03
      Ksztalt brodawki nie ma znaczenia. Dziecko nie chwyta brodawki do karmienia tylko językiem masuje otoczke piersi. No chyba ze ktoś da dziecku mleko z butelki bo smoczek wystajacy to problem ze ssaniem piersi gotowy. I ból.
      Podstawa to nie dawanie smoczkow i butelek i nauka ssania, prawidłowe przystawianie do piersi.
      Nie wsuwa sie dziecku piersi do buzi bo w ten sposób są małe szanse ze złapie prawidłowo. A jesli złapie brodawke to ból bedzie spory. Brodawka służy nie do łapania tylko jako transport pokarmu, w buzi dziecka ląduje daleko na podniebieniu miękkim i jej kształt nie ma znaczenia, niewiele kobiet ma duże i wystajace zanim maja dzieci.

Dziecko oczywiście powinno duzo i często ssac.
    • matka_karmiaca Re: Bolące i małe brodawki 28.10.12, 15:19
      Brzmi jak "dziecko nieprawidłowo ssie". Wskazuje na to bolesność piersi i konieczność dokarmiania.

> Przede wszystkim mam małe brodawki, same otoczki są duże ale
      > ten środek minimalnie wystaje, przez co dziecku (tygodniowemu) ciezko uchwycić.
      > Złości sie i płacze kiedy nie moze uchwycić brodawki, próbuję je spłaszczać ja
      > koś palcami i tak wsunąc do buzi ale czesto trwa to dosc długo zanim uchwyci.

Znam ten ból. U nas pomagało popracowanie kilka minut laktatorem przed karmieniem, laktator wyciągał trochę brodawki i małej było łatwiej złapać. Problem po jakimś czasie sam mija na szczęście.
      Nie wsuwaj piersi do buzi. "Nasadzaj" dziecko na pierś. Na początek przydadzą się jakieś dodatkowe ręce - np. męża.
    • lesneruno Re: Bolące i małe brodawki 28.10.12, 19:44
      potwierdzam to, co napisała matka karmiąca - też miałam małą brodawkę (czy jak to się nazywa:), taką schowaną i laktator bezpośrednio przed karmienie pomógł mi ją wyciągnąc.
      • blablanie Re: Bolące i małe brodawki 01.11.12, 15:23
        A ja zanamową położnych w szpitalu kupiłam kapturki Medeli i podawałam pierś w kapturku, a po chwili je ściągałam i już było ok. Moje brodawki chowały się w córcia szukała czegoś wystającego - służyły jej za "naprowadzacz" na cel ;) Po 2 lub 3 dniach odstawiłam kapturki zupełnie, bo brodawki mi wyciągnęła -na początku to trochę bolało, ale później piersi się przyzwyczaiły i jest dobrze. Do kapturków wróciłam jak córcia przez mega kolkę zmasakrowała mi brodawkę - tak szarpała, że ją naderwała...
        • yumemi Re: Bolące i małe brodawki 01.11.12, 16:10
          Dziecko jak sie rodzi, nie wie jak ma wyglądać piers i nie szuka czegoś wystajacego, chyba ze damy dziecku smoczek albo kapturek..
          Brodawka wyciąga sie przez prawidłowe ssanie, to czy my ja wyciągniemy laktatorem nie ma żadnego znaczenia. Jesli dziecko złapie piers za płytko, to brodawka wyląduje w buzi malucha tak ze zwyczajnie bedzie nas bolało. Jak złapie prawidłowo, kształt brodawki nie ma znaczenia bo brodawka służy wyłącznie jako transport, nie do łapania. Dziecko nie ssie piersi tak jak ssie butelkę,(stad niektórym sie wydaje ze brodawka ma być wystajaca bo smoczek jest, co nie jest prawda) właściwie w ogole jej nie ssie - podbiera językiem piers i językiem masuje otoczke piersi i to daje sygnał do wzmozenia produkcji i spływu pokarmu.
    • mika_p Re: Bolące i małe brodawki 01.11.12, 16:14
      > Próbowalam karmic tylko piersia ale mały wisiał na niej mnostwo czasu. Jak juz
      > złapał piers kilka razy possał nastepnie tylko trzymal piers w buzi i po chwili
      > znowu kilka ssań i znowu przerwa i tak to trwa.

Typowe dla noworodków i najmłodszych niemowląt.
      SSanie piersi to ciężka praca, zanim mięsnie się wyrobią, to tak to właśnie wygląda. Mleko leci powoli, bo brzuszek malutki, a do tego człowiek musi umiec jednoczesnie ssać, oddychac i łykać.

> Swoją drogą mały nigdy sam się od piersi nie odczepia, tzn parę razy kiedy
      > pokarm mi kapal z piersi widac bylo po nim ze najadał się bo stawal się senny,
      > ssał polykajac czesto i uspokajal sie po czym zasypial. Niestety nie dzieje sie tak
      > za kazdym razem.

I jeszcze długo nie. Jakieś 3 miesiace.
      Ssanie to nie tylko dostarczanie pokarmu, ale też uspokojenie.
      Długie posiłki służą też podkręceniu laktacji - później w jednostce czasu będzie produkowała się w3iększa ilosć mleka, strumień mleka będzie szybszy: to tez trzeba umieć połknąc i zmieścić w zołądku.
      Twoje dziecko ma na razie tydzień - jeszcze tydzień wcześniej dostawało pokarm bez wysiłku, non stop.

> Nie wiem tez czy maly oproznia mi piersi. Juz po dluzszym czasie ssania np
      > lewej piersi coraz bardziej bola mnie "jakies kanaliki idace od pachy do
      > brodawki" takie jakby ciagniecie odczuwam, czy to zwiastun tego ze mleka
      > juz nie ma w piersi ?

Pierś nigdy nie jest pusta. ZAWSZE jest następna kropla. To jest dogmat.
      Z "opróżnionej" piersi płynie wolniej niż na początku karmienia, dlatego warto zmieniac pierś w trakcie karmienia, jesli są kłopoty z wagą. Przy takim maluchu nie częściej niż co pół godziny, zeby dobrał się do tłustego mleka, a nie spijał samo wysokolaktozowe początku. Jak po dwóch piersiach dalej nie jest skłonny spać tudzież aktywizowac sie bez piersi, to znów pierwszą.

Rozejrzyj się wśród rodziny, znajomych, za kobietą, która karmiła z sukcesem - rozmowa z taką dobrze ci zrobi.
    • malwina.okrzesik Re: Bolące i małe brodawki 03.11.12, 14:06
      Pomocny może być kapturek, dopóki brodawka nie rozciągnie się, ważne aby miał malutki rozmiar i był zrobiony z mięciutkiego silikonu. Avent, Medela, są b. dobre.
      Odciągacz może nie zadziałać przy malutkiej brodawce, gdy lejek jest za szeroki. Nie powstaje wtedy próżnia, konieczna do pobudzenia wypływu mleka. Firma Medela produkuje mniejsze niż standardowe lejki do swoich odciągaczy, koszt jest niewielki.
    • angel_karolcia Re: Bolące i małe brodawki 05.11.12, 14:53
      A ja z własnego doświadczenia polecam noszenie muszli formujących Medela. Koszt ok 35 złotych. Mi bardzo pomogły w wyciągnięciu płaskich brodawek, córcia też miała trudności z prawidłowym ssaniem. Teraz problemu już nie ma
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka