Dodaj do ulubionych

Prysznic z mleka

17.04.13, 23:48
Moje dziecko ma obecnie 7 tygodni, karmie wylacznie piersia na zadanie. Dziecko rozwija sie prawidlowo - przybiera na wadze, kupki jak trzeba, 4-5 razy dziennie. Karmie okolo 7-9 razy dziennie.

Jeden problem mam - na poczatku karmienia mleko mi "wchodzi" bardzo gwaltownie - leci jak z prysznica. Dziecko tego nie lubi i puszcza piers zawsze sie troche tym mlekiem zalejemy. Nadmiar "wylewam" w pieluszke. W zasadzie to sie dzieje niezaleznie od odstepow pomiedzy karmieniami - czy 2 godziny czy 4, problem przewaznie wystepuje.

Odkad to sie dzieje, coreczka bardzo ulewa, mimo czestego odbijania.

Poniewaz to sie dzieje, boje sie karmic poza domem.
Laktator stosuje jedynie jak jestem poza domem wiecej jak 3 godziny (raz, dwa razy w tyg)

Prosze o rady.
Obserwuj wątek
    • gram.w.zielone Re: Prysznic z mleka 17.04.13, 23:51
      Jeszcze dodam, ze jak karmie to z drugiej piersi bardzo leci. Wkladki zuzywam w tempie ekspresowym.
      • vimi77 Re: Prysznic z mleka 18.04.13, 08:33
        Takie są początki, z czasem to się unormuje, laktacja dostosuje się do potrzeb dziecka. U nas też tak było mniej więcej do końca 2 miesiąca, chociaż nadal czasami synek aż się krztusi i ulewa. Jednak z każdym dniem jest coraz lepiej. Moje dzieci są z tych intensywnie i krótko ssących.
        • vimi77 Re: Prysznic z mleka 18.04.13, 08:36
          Dodam jeszcze że na początku w nocy pod piżamę musiałam wkładać sobie ręcznik bo inaczej byłam cała pozalewana. Ja to wykorzystywałam do zbierania mleka. Z jednej piersi karmiłam a pod drugą podstawiałam kubeczek i czasami miałam gratis nawet 70 ml. :)
    • panna.z.wilka Re: Prysznic z mleka 18.04.13, 10:42
      ten wyrzut mleka na początku jest dość charakterystyczny dla pierwszych miesięcy karmienia, ja dopiero po pół roku zrezygnować mogłam z wkładek laktacyjnych ;)
      żeby uprzyjemnić dziecku jedzenie możesz zastosować karmienie "pod górkę", czyli dziecko leży na Tobie i ssie z góry.
    • malwina.okrzesik Re: Prysznic z mleka 20.04.13, 23:12
      Aby zmniejszyć wypływ mleka warto ścisnąć lekko pierś, tzn ułożyć rękę tak, aby cztery palce obejmowały pierś od dołu, a kciuk od góry, na granicy otoczki. Palce dociskać do siebie i jednocześnie w stronę klatki piersiowej

W czasie karmienia z jednej piersi, drugą pierś można obłożyć pieluszką zmoczoną w zimnej wodzie
      jeśli wkładki nie nadążają, polecam produkt wielorazowego użytku:
      www.medikal.pl/karmienie-dzieci-medela---oslona-piersi-zbierajaca-mleko-2-szt.-o_l_97_180.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka