Dodaj do ulubionych

4 miesiące i niska waga

24.05.13, 21:10
Witam,

moja córeczka skończyła właśnie 4 miesiące i waży tylko 5480, urodziła się w 39 t.c. z wagą 3540, spadła do 3240, potem było tylko kp az do 3 tyg kiedy przestała przybywać na wadze i kazano mi ją dokarmiać mm aby nabrała siły, dawałam jej początkowo 3 razy po 30 ml dziennie ze strzykawki z taką końcówką jednocześnie karmiąć ją piersią, potem położna kazała zmniejszyć do 3 razy po 20ml, 3 razy po 10 ml aż przeszłyśmy tylko na pierś i od 2,5 m-ca tak ją tylko karmię, nigdy nie dałam butelki, smoczka nie chciała, jest pogodna, nie wygląda na głodną ale chyba za mało przybiera.

w dzień je co 2 godz czasami co 3, w nocy co 3, wieczorem maraton

jak miała 3 miesiące ważyła 5020, teraz po miesiącu tylko 5480, często ma katar, teraz też ma infekcje

może coś doradzicie?

Obserwuj wątek
    • mad_die Re: 4 miesiące i niska waga 24.05.13, 21:35
      megg25 napisała:

> Witam,
      >
      > moja córeczka skończyła właśnie 4 miesiące i waży tylko 5480, urodziła się w 39
      > t.c. z wagą 3540, spadła do 3240,
      Czyli ile ma teraz tygodni i kiedy była spadkowa najniższa waga?

potem było tylko kp az do 3 tyg kiedy przest
      > ała przybywać na wadze i kazano mi ją dokarmiać mm aby nabrała siły, dawałam je
      > j początkowo 3 razy po 30 ml dziennie ze strzykawki z taką końcówką jednocześni
      > e karmiąć ją piersią, potem położna kazała zmniejszyć do 3 razy po 20ml, 3 razy
      > po 10 ml aż przeszłyśmy tylko na pierś i od 2,5 m-ca tak ją tylko karmię, nigd
      > y nie dałam butelki, smoczka nie chciała, jest pogodna, nie wygląda na głodną a
      > le chyba za mało przybiera.
      >
      > w dzień je co 2 godz czasami co 3, w nocy co 3, wieczorem maraton
      >
      > jak miała 3 miesiące ważyła 5020, teraz po miesiącu tylko 5480, często ma katar
      > , teraz też ma infekcje

No to mało przybrała, bo tylko 460g, a takie minimum akceptowalne to 120g na tydzień.

>
      > może coś doradzicie?
      >
      Jak jej wędzidełko, nie ma za krótkiego?
      Jak się karmicie?
      Jak ona ssie? Efektywnie?
      Tak powinna ssać:
      www.nbci.ca/index.php?option=com_content&view=article&id=124:good-drinking&catid=6:video-clips&Itemid=13
      Dostaje coś oprócz piersi? Witaminy jakieś?
      Częste infekcje (zwłaszcza katar) utrudniają ssanie, musisz dokładnie czyścić jej nos (woda morska, odciągać, zakraplać swoim mlekiem).
    • megg25 Re: 4 miesiące i niska waga 24.05.13, 21:38
      jak miała 2 miesiące to ważyła 4400 na wadze położnej, teraz zawsze ważona na tej samej u lekarza, nigdy dużo nie przybierała zawsze w dolnej granicy normy

wizytę mam w pon, nie wiem jej czy mam już rozszerzać diete żeby lepiej przybierala, zawsze daje 2 piersi bo jedna to dla niej za mało

co robic?
      • megg25 Re: 4 miesiące i niska waga 24.05.13, 21:49
        ma 18 tyg, o wędzidełku nikt mi nigdy nie mówił, wydaje mi się ze ssie dobrze, od jakiegoś czasu pilnuję aby w nocy jadła a nie spała bo jak brałam ją na karmienie w nocy do siebie do łóżka to obie zasypiałyśmy i potem nie wiedziałam czy ona jadał czy tylko się wtuliła i spała

witamin żadnych nie dostawała,
        ostatnie szczepienie było dokładnie 24 kwietnia kiedy ważył 5040, po nim półtorej doby gorączkowała (po szczepieniu) i miała katar ale lekarz ją badał i powiedział że można ją zaszczepić, potem 2 tyg. temu miała katar i teraz znowu zaraziła się od starszaków w domu, jak ma katar to cześciej chce być przy piersi i ją przystawiam jak najwięcej
        • mad_die Re: 4 miesiące i niska waga 25.05.13, 11:46
          Średnio wychodzi 124g na tydzień, rzeczywiście dolna granica normy.

Sprawdź wędzidełko, czy nie jest za krótkie.
          Pilnuj, żeby ssała a nie spała przy piersi.
          I jak 2 piersi mało, to dawaj 3,4,5 piersi.

Diety nie rozszerzaj. A już na pewno nie o marchewkę. Dokarm swoim mlekiem.
    • malwina.okrzesik Re: 4 miesiące i niska waga 29.05.13, 13:34
      Przyrost w ostatnim czasie jest prawidłowy, po 3 miesiącu 400-500g na miesiąc jest w porządku. Wcześniej było rzeczywiście poniżej zalecanej normy, ale to było minęło, a teraz jest dobrze. Karmić tylko piersią do końca 6 miesiąca.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka