magda.u 18.06.13, 07:37 Witam Was, moje dziecie ma 11 miesięcy, karmię dalej piersią, jak uważacie czy mogę zjeść pierogi z kapustą?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
awidyna Re: pierogi z kapustą 18.06.13, 09:28 Wszystko zależy od układu pokarmowego dziecka. Jak tak trzymałaś dietę od początku to ciężko określić czy coś się będzie działo czy nie. Ja od urodzenia dziecka diety nie trzymałam, bo uważam to za głupotę aby na wszelki wypadek nie jeść bo zaszkodzi. Duchem świętym nie byłam nie jestem i nie będę więc po prostu obserwowałam dziecko po zjedzeniu czegoś z "podwyższonego ryzyka" i tyle. A że nic się nie działo to chyba nie ma potrawy, której bym nie zjadła ;) A dla dziecka różnicy nie ma czy zjem bigos, grochówkę, czosnek czy inne produkty z olejkami eterycznymi czy innymi inhibitorami które zmieniają smak pokarmu. P.S. narobiłaś smaka ;) chyba zrobię dzisiaj na obiad ;) No i smacznego ;) Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: pierogi z kapustą 18.06.13, 10:23 W tym wieku to moje dziecko już samo jadło pierogi z kapustą. Kapusta jest bardzo zdrowa, ma dużo wapnia i witamin nie wiem dlaczego jest tak demonizowana??? Kminku trzeba dodać, to nie ma wzdęć, tak samo fasole, trzeba wymoczyć 12 godzin i też żadnych wzdęć nie ma. W UK fasola to jeden z pierwszych produktów podawanych dzieciom. Tylko grzybów się dzieciom nie daje. Jakoś nikt się nie martwi czy można dać chipsy czy jakieś chemiczne żelki z napisem "dla dzieci" a kapusta to zło wcielone. Ogarnijcie się ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
myszka.xww Re: pierogi z kapustą 18.06.13, 10:30 1matka-polka napisała: > a kapusta to zło wcielone. Ogarnijcie się ludzie. Bo albowiem pierdy ogromne generuje :D A na serio - herbatka z kopru, jak za bardzo wzdęcie da w kość. Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: pierogi z kapustą 18.06.13, 12:02 Roczne dziecko może pierogi z kapustą zjeść osobiście, a ty spokojnie mogłaś jeść je przynajmniej od 8 miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
marsylvik Re: pierogi z kapustą 18.06.13, 13:36 Kiedy moje dziecię miało 10 miesięcy, zbliżała się Wigilia, to pytałam pediatrę ale czy syn może jeść pierogi z kapustą i grzybami, nie ja! Kapusty nie unikałam nigdy, wcale, od urodzenia dzieci. Jak ma zjedzona przeze mnie kapusta dziecku zaszkodzić? Wzdymające są w niej węglowodany (związki siarki nadają jedynie nieprzyjemny zapach bąkom). Węglowodany nie przedostają się w niezmienionej formie do mleka. W mleku występują przecież głównie jako laktoza, nawet jeśli żadnej laktozy nie spożywasz. p.s. Kapusty dziecku pediatra spróbować pozwoliła. Nie najeść się, ale spróbować. Tylko bez grzybów. Pieczarki są kategorycznie zakazane do ukończenia 2 lat, pozostałe grzyby aż do 4 lat. Tłumaczyła, że wszystkie grzyby są w różnym stopniu trujące, tylko organizm dorosłego człowieka sobie dobrze z tymi truciznami z grzybów jadalnych radzi. A trucizny z nich często przenikają do mleka podobnie jak leki. p.s.2 Polskie dzieci to chyba inny gatunek niż ludzie. Ludzkim mamom nigdzie na świecie poza Polską nie zabrania się jedzenia kapusty, czy innych uważanych za ciężkostrawne potraw, tylko dlatego, że karmią piersią. Odpowiedz Link Zgłoś
dianaro Re: pierogi z kapustą 18.06.13, 14:00 Karmię piersią i jadłam pierogi z kapusta jak córka miała 5 miesięcy - nic jej złego się nie przytrafiło. Odpowiedz Link Zgłoś
yumemi Re: pierogi z kapustą 18.06.13, 14:44 Pierogi z kapusta mozesz jesc zawsze kiedy masz ochote. Karmiac piersia lub butelka, obojetnie. Kapusta jest zdrowa. Wszystko w umiarze jest zdrowe. Nie mowiac o tym ze roczne dziecko juz powinno jesc normalne, dorosle jedzenie:) Odpowiedz Link Zgłoś