01.08.13, 15:24
Czy jest jakaś górna granica przybierania na wadze dzieci karmionych piersią?
Wiem, że najmniej powinno przybierać 120g na tydzień.
Mój syn miał najniższą wagę 2740 (ur. 2920), obecnie waży 8kg (19 tydzień)- średnio tyje 300g na tydzień, skoczył z 15 centyla na 85 (who), wzrostowo jest mniej więcej na 50 centylu.
W wieku 4 miesięcy waży tyle, co jego roczna kuzynka... wiem wiem, dzieci się nie porównuje, no ale...czy takie nagromadzenie kilogramów nie utrudnia rozwoju ruchowego?
Pytam z ciekawości, oczywiście nie będę mu ograniczać dostępu do piersi- dodam jednak, że nie traktuje jej jako uspokajacza, ma swojego smoka, ssie głównie gdy jest głodny, czasem pociumka przed snem czy w nocy nieodżywczo.
Obserwuj wątek
    • rulsanka Re: przyrosty 01.08.13, 22:37
      Jejku, zazdraszczam :)
      Nie szukaj problemów gdzie ich nie ma. Zacznie raczkować, to będzie przybierać wolniej.
    • agusia99 Re: przyrosty 02.08.13, 08:57
      Moja znajoma pediatra mówiła, że gdyby dziecko przez kilka lat przybierało na wadze tyle, co w pierwszym półroczu, to po 5 latach wyglądałoby jak Pałac Kultury. :) :) Nie martw się, zacznie chodzić i się "wyciągnie".
    • mamawojtka86 Re: przyrosty 02.08.13, 22:00
      Czyli takie przyrosty też są normalne?:-)
      • ya-to Re: przyrosty 02.08.13, 23:50
        są są :)
        moja córa też tak rosła, była mega klusią ;) A chodzić zaczęła tydzień po 1 urodzinach :)
      • mad_die Re: przyrosty 04.08.13, 11:14
        oczywiscie, ze są
        moja córka przybierała minimalnie, tak 120-150g na tydzien - teraz jest szczuplutką pięcio i pół latką, zwinną i zgrabną :)
        moj syn rósł jak szalony, śmietanę pił ;) przybierał 250g -300g na tydzien, w wieku 5mscy wyglądał jak jego siostra o 22msce starsza :D jak patrze na zdjecia teraz to sie za glowę łapię ;) wielki chłop z niego był ;) a teraz? teraz jest szczupłym trzy i pół latkiem, który wszędzie biega, nie chodzi tylko biega :) wspina sie na wszelkie przeszkody jak profesjonalny himalaista i tłuszczu na nim nie zobaczysz :)
        takze karmcie sie na zdrowie
        jak mały zacznie sie ruszac, raczkowac, chodzic, biegac, to zapasy z teraz mu sie przydadzą :)
    • kleo881 Re: przyrosty 03.08.13, 23:02
      Jeden syn przybieral mi na piersi co miesiac po 1.5 kg az do szesciu miesiecy, potem ok 1 kg.
      Dzis jest wielki i chudy jak patyk.
      Drugi przybieral zaledwie po 700-800 g na miesiac a teraz wyglada 'pulchniej' niz ten pierwszy, wiec reguly nie ma.
      Kazdy tyje w swoim tempie ;-)
      No i moi mieli wage urodzeniowa po 4 kg wiec wiec pierwszy przy swoim tempie przybierania byl gigantem poza centylami, choc gruby nie byl, a jedynie duzy i ciezki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka