Dodaj do ulubionych

puste piersi?

13.08.13, 21:43
Proszę o opinię, bo mam wątpliwości:

karmię córkę 15 miesiąc, pierwsze dziecko też karmione ponad rok, więc nie jestem zielona w temacie.
Młoda ssie 2 razy w ciągu dnia (rano i wieczorem), czasami - ale rzadko - dodatkowo jeszcze raz w ciągu dnia ("na pocieszenie" np. po upadku itd.) + ze 2 razy w nocy (ale czasem i 6-7 razy).
Piersi już jakiś czas temu dość drastycznie mi się zmniejszyły.
Czy jest możliwe, że one już praktycznie w ogóle nie produkują mleka?
Wiem, że pytanie może głupie, ale córka po ssaniu jest i tak głodna, bo śniadanie zjada bardzo chętnie. Po ssaniu praktycznie nigdy jej się już nie odbija, nigdy nie cieknie jej mleko po karmieniu, a ja nawet po 2-3krotnym karmieniu jedną piersią nie czuję, żeby w tej drugiej jakoś zbierało się mleko... Odciągać już nie próbowałam już chyba dobre pół roku, bo nigdy nie było potrzeby.
Jak to jest wg Was - czy laktacja jest tak unormowana, że już praktycznie nie ma ani ml nadwyżki, czy po prostu mleko się skończyło/kończy? I czy takie "wyschnięcie" jest w ogóle możliwe?! Dodam, że nie chorowałam, nie brałam żadnych leków.

Obserwuj wątek
    • arathlo Re: puste piersi? 13.08.13, 21:58
      Wydaje mi się, że w 99,9% przypadków nie ma takiej opcji :)
      Wydaje mi się własnie, że w ogóle nie ma nadwyżek, bo laktacja jest unormowana. Jeśli karmisz tyle razy to mleko nie ma szans zaginąć :)
      Ja mam dziecko 3ms i też mam miękkie piersi, czasem przez noc mi się zrobi jedna pełna, bo czasem nie chce mi sie zmieniać pozycji i karmię jedną ;) Ale też nie zawsze, czasem mimo to obydwie mam miękkie.
      Że się dziecku nie odbija...duże jest :) Tobie się odbija po każdym piciu i jedzeniu? ;)
      A że po piersi głodna...no cóż- taka kolej rzeczy. W tym wieku mleko nie jest podstawowym składnikiem żywienia i dziecko potrzebuje czegoś konkretnego, ale nadal jest wartościowym i niezbędnym składnikiem zdrowej, zbilansowanej diety :) Jak dziecko jest na butelce i w tym wieku wypije 150-200ml mleka bez kaszki, kleiku to też się nie naje jako śniadanie- no może jakiś niejadek tak, ale moja córka wciągała 300ml porcję- mleko z odrobiną kaszki i do śniadania za godzinę siadała zupełnie normalnie ;)
      A ty nie słyszysz czy ona je? Przecież to widać i słychać, jak dziecko połyka :)
      • dra.ard Re: puste piersi? 13.08.13, 22:03
        no właśnie nie słyszę, tak jak u noworodka/małego niemowlęcia.
        W nocy staram się podsypiać, w dzień bywa głośno w domu i dopiero niedawno zaczęłam się wsłuchiwać, bo mnie temat zaintrygował ;-)
        Ogólnie jeśli karmienie się skończy, to tragedii nie ma, bo mój plan minimum zrealizowałam karmiąc do roku. Ale jeśli ona to mleko faktycznie nadal dostaje, to będę kontynuować.
        • muumucca Re: puste piersi? 14.08.13, 09:58
          Ja też się przysłuchiwałam - i nic nie słyszę, może tylko w nocy. Ale czasem jak Młoda otworzy w trakcie picia usta, to widać, że mleko jest. U nas już ponad dwa lata, więc czasem podczas picia musi coś powiedzieć :-)
    • yumemi Re: puste piersi? 13.08.13, 22:45
      Nic z tego co opisujesz nie swiadczy ze mleka mialoby nie byc:) Dopoki piers jest oprozniana, jest mleko. Owszem piersi na tym etapie pewnie juz beda duzo mniejsze,normalne. Tak samo normalne ze dla 15 miesiecznego dziecka pokarm to bedzie mniej wiecej 25-50% zapotrzebowania na kalorie, a dorosle jedzenie zaczyna przejmowac prowadzenie:) I na sniadanie dziecko po karmieniu jest gotowe.
      To ze nie cieknie jest bez znaczenia. Mi nigdy nie cieklo:)))
    • malwina.okrzesik Re: puste piersi? 16.08.13, 18:58
      Uczucie sflaczałych piersi normalne przy karmieniu 15miesięcznego malucha.
      Piersi nadal produkują mleko, ale pokarm nie zbiera się w piersiach, jest produkowany w trakcie ssania, w ilosci dokładnie dopasowanej do potrzeb córeczki.
      W drugim półroczu mleko od mamy stanowi uzupełnienie jadłospisu, a nie tak jak w pierwszym roku, znaczącą jego część.
      Generalnie proszę się nie zamartwiać, nie sprawdzać ile jest pokarmu w piersiach, ale dawać pierś gdy malutka zechce, a będzie dobrze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka