Dodaj do ulubionych

Do kiedy dieta??

05.08.04, 09:15
Mam pytanko, czy dieta dla Mamy karmiącej dotyczy całego okresu karmienia?
Nawet jak dziecko się karmi rok czy też dłużej? Czy po osiągnięciu przez
Maleństwo pewengo wieku nie trzeba już jej tak przestrzegać??
Mój synek ma 8 tygodni i jak na razie ... odpukać nie miał kolki. A jadam
normalnie nabiał. Jedynie co do wyboru warzyw i owocó jestem bardzo ostrożna,
bo jem tylko marczew i jabłka. Boję się wprowadzać nowe rzeczy, gdyż obawiam
się kolek u synka. Czy po jakimś czasie przechodzi obawa, że dziecko dostanie
kolkę??
Czekam na opinie doświadczonych Mam

Pozdrawiam serdecznie
Dagab3
Obserwuj wątek
    • muress Re: Do kiedy dieta?? 05.08.04, 16:50
      kolki generalnie trwają od 3 tygodnia do 3 miesiąca (włącznie). Oczywiście,
      jak zjesz coś zdecydowanie wzdymającego i ciężkostrawnego, dziecko może mieć
      kolkę i później. Jednak wydaje mi się, że po tym okresie "bezpieczeństwa"
      wręcz wskazane jest ostrożne rozszerzanie diety - w końcu dziecko w założeniu
      docelowo ma jeść wszystko, więc chyba powinno się delikatnie przyzwyczajać,
      prawda? (No chyba, że jest alergikiem itp i to "wszystko" to oczywiście w
      granicach rozsądku, schabowy z bigosem mogą nie być najlepszym pomysłem ;-)).
      Ja w każdym razie tak robiłam - im dalej, tym bardziej rozszerzałam dietę i nie
      mieliśmy z tego powodu problemów (tzn. dziecko nie miało). A ponieważ nie był
      i nie jest alergikiem, nabiał jadłam cały czas. Acha - z owoców jadłam oprócz
      jabłek borówkę amerykańską, arbuza, winogrona - także w
      okresie "niebezpiecznym" - po prostu empirycznie stwierdziłam, że dziecko na te
      owoce nie reaguje. A w ogóle, to z kolkami to jest jeszcze tak, że dziecko
      albo je ma, albo nie - jeśli Twój synek ma 8 tygodni i nie ma kolek to po
      prostu taka jego uroda i możesz się cieszyć, bo raczej ich mieć nie będzie
      (chociaż zawsze możliwe są pojedyncze "wypadki przy pracy").

Pozdrawiam
    • pol114 Re: Do kiedy dieta?? 08.08.04, 09:14
      już możesz zacząć próbować jeśc wszystko(nawet wzdymające w małych ilościach).
      ja po dwóch miesiącach zaczęłam jeść normalnie a było podobnie jak u Ciebie nie
      było w ogóle kolek. jeśli matka je normalnie tzn pokarmy są przyprawione a nie
      jałowe to dziecko później łatwiej zaakcepyuje nowe rzeczy(pierwsza zupka itd) a
      w przyszłości nie będzie niejadkiem. ostatnio czytałam wywiad z jakimś
      amerykańskim lekarzem, który własnie podkreślał, że tendencje smakowe wyrabiają
      sie od pierwszych dni życia
      • driadea Re: Do kiedy dieta?? 08.08.04, 09:51
        Ja w ogóle nie stosowalam żadnej diety. Jadłam co chcialam, z kapustą, grochem
        i czekoladą włącznie. Moje dziecko nigdy nie miało kolki, ale miałam chyba dużo
        szczęścia, bo wiem, że bywają dzieciaczki, które mimo restrykcyjnej diety
        mamusi cierpią straszne bóle brzuszka.
        Myślę, że jeśli dzidzia nie ma kolki, możesz jeść normalnie. No i obserwuj!
        Pozdrawiam, Aga
        • fizula Re: Do kiedy dieta?? 09.08.04, 00:07
          Jak w tak wolnym tempie będziesz wprowadzać rózne zdrowe warzywa i owoce, to
          się okaże, że Twoje dziecko może już je jeść samo, a Ty jeszcze nie wprowadzisz
          ich do własnej diety. Już w 7 miesiącu dziecko może jadać marchewkę, ziemniaki,
          kalafior, jabłka, jagody, brzoskwinie itd. (wystarczy poczytać na słoikach dań
          dla niemowląt). Lepiej jest, gdy ma możlliwość jedzenia tych samych rzeczy
          najpierw w mleczku mamy.
          • gochamasl Re: Do kiedy dieta?? 09.08.04, 13:21
            No wlasnie - dieta
            Bardzo ja przestrzegam - juz sama nie wiem co do ust wlozyc, a niunie ciagle
            meczy ten brzuszek, czasami tak strasznie ja boli-krzyczy w nieboglosy
            czy to kolki?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka