Dodaj do ulubionych

jak karmic

21.09.13, 20:48
Powiedzcie mi drogie mamy czy to prawda ze dziecko trzeba karmic z jednej piersi przez 3godz i dopiero po tych 3-ech godzinach z drugiej?!taka instrukcje dala polozna mojej siostrze z kolei ja karmilam i karmie na zmane raz jednej piersi raz z drugiej.mam nadzieje ze zrozumiale napisalam;-)
Obserwuj wątek
    • niuniek3 Re: jak karmic 21.09.13, 20:59
      Nie słyszałam o takiej metodzie. Karmię raz z jednej raz z drugiej. A jak już się ustabilizowala laktacja to tak mniej więcej. Szczególnie w nocy zdarza mi się karmić z jednej. To potem następnej nocy karmię z drugiej. ..
    • mad_die Re: jak karmic 21.09.13, 21:53
      Dziecko karmi się na żądanie, czyli nie co ileś godzin, ale tak jak chce ssać.
      Po czym poznać że chce ssać:
      - wierci się
      - kręci główką
      - próbuje ssać okolice swoje ;) (kocyk, pościel, nosiciela ramię)
      - odpycha się od nosiciela
      - lub wczepia w nosiciela jak małpka
      - dziobie nosiciela
      Jak płacze, to znaczy, że już jest baaaaaaaaaaaaaaaardzo głodne, a opiekun nie reagował na wcześniejsze oznaki potrzeby ssania.
      Z ilu piersi karmić? z ilu dziecko chce. Zje jedną, ZAWSZE podać drugą, może i drugą zje. Zje drugą? Podać trzecią. I tak aż się naje :)
    • mika_p Re: jak karmic 21.09.13, 23:17
      Guzik prawda.
      Po kilkunastu minutach od zakonczenia karmienia mleko powraca do I fazy, więc jak przerwy są dłuższe, to i tak dla brzucha dziecka nie ma znaczenia.
      Wiadomo, że jak małe jest małe, to lepiej, żeby ssanie z jednej piersi trwało długo, ale długo to znaczy ponad pół godziny, a potem matka może potrzebowac zmiany pozycji, więc i piersi.
      Jesli potrzebuje, bo jak ma potrzebę poleżeć w spokoju/poforumować, to może i te 3 godziny z jednej piersi karmić. Ale jak maraton piersiowy trwa trzy godziny, to nieludzkie by było kazać kobiecie tyle czasu trzymac dziecko przy jednej piersi, niech zmienia.
    • yumemi Re: jak karmic 22.09.13, 10:45
      Dobrego doradce laktacyjnego poznasz po tym ze kaze matce odstawic przede wszystkim zegarek.

Nie, nie ma zadnych limitow czasowych. Dzieci najadaja sie roznie. Instynktownie matka najpierw daje jedna piers a pozniej druga:) Trzeba zaufac sobie i dziecku, nie instrukcjom.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka