Dodaj do ulubionych

centyle czy przyrosty?

02.10.13, 10:23
2 mce temu synek był między 25-10 c, jutro idziemy na kolejne szczepienie i wg siatek (nie WHO) będzie miedzy 10-3 c. Przyrosty wyglądają tak w 3 mcu 630g, w 4 mcu 490. Przyrosty łapią się więc w zakres normy ale jednak spadek w siatce jest. Prawie na bank dostane zalecenie mm. I raczej go nie posłucham, ale.... jakieś argumenty rzeczowe by mi się przydały.
Obserwuj wątek
    • niuniek3 Re: centyle czy przyrosty? 02.10.13, 12:08
      Mnie się wydaje że wahniecie o jeden zakres centylowy to jest ok.
    • mad_die Re: centyle czy przyrosty? 02.10.13, 14:03
      I jedno i drugie, ale TYLKO te WHO, żadne inne. Bo WHO sa dla dzieci piersiowych.
      Skoro w 3mscu przybrał 630g to średnio to jest 157g na tydzień - ok. A w czwartym miesiącu 490g czyli 122g - mniej, ale tez ok.
      Popatrz na tę tabelę:
      kellymom.com/bf/normal/weight-gain-metric/
      Podwoił wagę urodzeniową?
      Jak dostaniesz zalecenia dokarmić, to dokarm piersią.
      Jak często się teraz karmicie? Jak długo? z ilu piersi?

Argumenty?
      - dlaczego sztuczne mleko ma Wam pomóc?
      - może by dochtór pokazał jak lepiej karmić piersią?
      - jak mama i tata mali/drobni, to jakie ma być dziecko? olbrzym?
      • leluchow Re: centyle czy przyrosty? 02.10.13, 14:28
        Jeśli chodzi o siatke WHO był ciut powyżej 15 c teraz jest n a15 c. Waży 6200 więc do podwojenia wagi urodzeniowej (3570g) jeszcze daaaaaleko.
        Jak się karmimy ? Od 8.00 do 20.30 jemy co ok. 2-2,5 h. W poradni kazali mi liczyć łyki to liczę i mamy tych łyków około 850-950/dobe. Na jedno karmienie to od 60-140 łyków. Po tym ostatnim karmieniu jest przerwa do około 23, potem wybudza się ok. 2.30 - 5.00 - 7.00. Wychodzi około 11razy na dobe . On już więcej tej piersi nie chce. od około tygodnia zaczął ulewać choć wcześniej było to sporadyczne i bardzo delikatne a teraz konkretnie chlusta, ma delikatną kaszkę na buźce, lekko popękaną skórkę za uchem i lekko polakierowane policzki. Musze chyba wiec przejść na dietę hypo.
        • leluchow Re: centyle czy przyrosty? 02.10.13, 14:39
          Mama przeciętna, ale tata 195 cm/70 kg wagi, za to bracia przybierali jak paczki w maśle. No i te jego kupy... nie robi przez 4-5 dni a potem przez 1-2 robi 2-3 wielkie i znów przerwa. To jak trawi bezresztkowo to skąd te kupy takie ogromne?
    • leluchow Re: centyle czy przyrosty? 02.10.13, 14:48
      a no i alergolog zaleca sinlac po 4 mcu - w sumie jak ja bym dziennie 3 łychy cukru jadła to tez by mi przyrosty wzrosły :-)
    • leluchow Re: centyle czy przyrosty? 02.10.13, 14:52
      Choć straszaki przybierały więcej to właśnie spojrzałam do książeczek wage podwoili na koniec 5 mca
      • pancia-jancia Re: centyle czy przyrosty? 02.10.13, 16:00
        podwojenie wagi to zaden miernik, male dziecko np. 2800 podwoi wage przybierając kilo miesięcznie w 2,5 miesiąca. dziecko ważące 4kg przybierając kilo miesięcznie bedzie potrzebować 4 miesięcy. te przyrosty Twoje to moim zdaniem ok są, po 3 miesiącach już tak dziecko nie przybiera.
    • arathlo Re: centyle czy przyrosty? 02.10.13, 17:04
      Ja ostatnio doszłam do wniosku, że te centyle to tak średnio na bakier. Wydaje mi się, że w pierwszym roku życia dziecko ma prawo trochę skakać po centylach, bo ustala się jego budowa ciała dopiero. A już na pewno w pierwszym półroczu. Bo to jakie urodzi się dziecko wcale nie generuje jego wagi na przyszłość.
      Np. mój Jasiek się urodził wielki, w ogóle gdzieś poza centylami (ponad 4,5kg) a teraz sobie stopniowo spada, bo nie przybiera jak szalony. Teraz jest na 50, do tego ma ząbkowanie i katarek i do paru dni bardzo mało je :( trochę go dopajam z kubka moim mlekiem). 16 idę na szczepienie i wagę, więc pewnie szału nie będzie. Ale jest pogodny (nawet mimo kataru i ząbkowania), pełza, ubranka coraz większe...i co mi pediatra nie powie, to ja będę karmić piersią, chyba że zacznie się dziać coś naprawdę złego. Dziecko rośnie, jest zdrowe, rozwija się i tyle mi starczy :)
    • arathlo Re: centyle czy przyrosty? 02.10.13, 17:33
      Matko kobieto w ogóle, to weź idź siebie zważyć :P
      U lekarza? Kiwaj głową i przytakuj a rób swoje :) Bracia braćmi, ale każdy człowiek jest inny :) Przyrosty ma w normie i niech sobie gadają co chcą.
      Tak jak napisała pancia jancia - jak dziecko się urodzi 3kilo i przybiera po 250g/tyg to szybko podwoi wagę, a dziecko ponad 4kilowe przybierając po 150 (też w normie) podwoi później. I na dodatek to pierwsze będzie wchodzić na siatce a to drugie spadać.
      Sinlac jest be. Jak sama napisałaś - cukier, cukier, cukier. Moim zdaniem to jest jakiś pic na wodę. Już lepiej dać Holle czy inną kaszkę bez cukru i bez glutenu (np babySun są jeszcze i na pewno jeszcze parę firm) - jaglaną, owsianą.Nie wiem co ten Sinlac ma niby robić...kompletnie do mnie nie trafia ideologia Sinlacu.
      Najlepiej to nie patrzeć na nic i jesli dziecko rośnie, rozwija się, jest zdrowe i ty jako matka czujesz, że jest ok, to trzymać się tego, a nie lekarzy, z których wielu znajdzie byle pretekst do zareklamowania mm czy innnych wynalazków. Wczoraj było o tym w Superwizjerze na TVN.
      • leluchow Re: centyle czy przyrosty? 02.10.13, 17:49
        O broń cię Boże - ja tam stronię od wagi.
        A co do kaszek no niby ok, ale czy jest sens rezygnować z wyłącznego karmienia piersią?
        Mój też Jasiek :-)
    • izazdo dokarm, jesli trzeba bedzie 02.10.13, 18:32
      Nie chce Cie straszyc, ale moj z urodzeniowej na 75 centylu spadl na 25 centyl, potem na 10 (4. miesiac), potem na 3 (5.miesiac), a potem (6.miesiac) kompletnie wylecial z siatki (piersiowej) i do 3 centyla brakuje mu kilograma! Majac 6 miesiecy wazył tydzien temu 6,1 kg, wyglada jak dziecko 3-miesieczne i rozwojowo na taki poziom jest okreslany (wczoraj neurolog ocenil go na 6 tygodni, zajebiscie po prostu). Od tygodnia faszeruje go zelazem i witaminami (ma anemie) i wpycham Sinlac na siłę oraz zupę z 50% mięsa, od wczoraj na polecenie neurologa dodaje łyżkę oliwy do sinlaku i zupki. Po tygodniu wciskania jedzenia siłą w zamknięte usta wreszcie od przedwczoraj nabrał apetytu, zaczął jesc z łyzeczki i przybrał - pierwszy raz od 2 miesiecy - oszałamiające 100 g. Wczesniej tylko piers na żądanie. Owszem, mleko matki jest lepsze niz mleko krowy, ale czasami naprawde TRZEBA dokarmiac i to nie oznacza mm, mozna rozszerzac diete wczesniej, a kaszki typu Sinlac czy tez jego odpowiedniki innych firm mozna dawac od 5. miesiaca. Na laktacyjny fanatyzm mozna sobie pozwolic jak dziecko przyrasta dobrze, ale jak wypada z piersiowej siatki, to cos jest nie halo. Piers jeszcze dlugo jest BARDZO wazna, ale bardziej ze wzgledu na skladniki immunomodulujace i neuromodulujące niz białko, cukier i tłuszcz (pomijając PUFA). I rozszerzanie diety nic tu nie zmienia, można karmić jeszcze 2 lata i dłużej.
      • olga1307 Re: dokarm, jesli trzeba bedzie 02.10.13, 20:46
        Czytałam Twoje poprzednie posty, zastanawialam się jak Wam idzie. Trzymam kciuki, żeby maluch wcinał i przybierał. Ja z kolei miałam inny problem-moje dziecko przybrało 300g przez pierwsze sześć tygodni (!!!). Ale nie dokarmiałam, po pobycie w szpitalu zaczęła przybierać (ok. 2 kg w 2,5 miesiàca). Nikt nie wie co czuje matka, gdy okazuje się, że dziecko na jej mleku nie przybiera...poza drugà matkà mającą taki problem. A do autorki wątku- lekarzowi pokaż to: www.bcbabyfriendly.ca/whatsinbreastmilkposter.pdf
        Zaglądam do tego gdy moja mała budzi się cztery razy w nocy, a koleżanki syn po butelce przesypia od 21 do 6 rano :)
        • leluchow Re: dokarm, jesli trzeba bedzie 03.10.13, 07:20
          Ja się ciągle zastanawiam co gorsze podanie kaszy (bezcukrowej) po skończonym 4 mcu a więc krótsze wyłączne karmienie piersią czy dziecko spadające w centylach. Dodam że mały spda tylko z wagą - wzrost ma mniej więcej w 85 c WHO - oczywiście biorę pod uwagę błąd pomiarów ale nie aż taki żeby nagle okazał się 15 c.

No i okazało się że moje obliczenia wagi J. są trochę zby optymistyczne bo nie waży 6200 a 6150 co mu daje ciut poniżej 15 c
          • rulsanka Re: dokarm, jesli trzeba bedzie 03.10.13, 08:10
            Spadek o jeden kanał to żaden spadek.
            Wysokie i szczupłe dzieci istnieją, naprawdę! Poza tym jak dziecko intensywnie rośnie na długość, to wtedy przyrosty wagi stopują.
    • leluchow karmienie z obu piersi 04.10.13, 10:50
      Zalecacie żeby zwiększyć przyrosty, ale jak tego dokonać? Synek zjada z 1 piersi i propozycja drugiej powoduje odwracanie głowy lub kiedy bardziej jestem nachalna , wściekłość małego. Jedyne sytuacje kiedy udaje mi się podać mu obie to czas kiedy zasypia i takiego półśpiącego odkładam, zabierając pierś. Jeśli szybko podam 2 pociągnie w większości przypadków od 2/3 do takiej samej ilości łyków co z 1. Pytanie je na spiocha choć nei jest głodny , bo jakby był głodny to na trzeźwo brałby drugą pierś? Czy po 1 jest lekko głodny ale już mu się ssać nie chce?
      • arathlo Re: karmienie z obu piersi 04.10.13, 12:12
        Czy na tym forum można przeklinać? :P ok...powstrzymam się, choć mi się ciśnie na usta :P

Nie filozuj :) Karm :)
        • leluchow Re: karmienie z obu piersi 04.10.13, 12:38
          Dyć karmię ;-) Tylko jakiś mało logiczny ten mój Janek :-)
          • arathlo Re: karmienie z obu piersi 04.10.13, 12:44
            ja logikę to miałam dopiero na studiach, a ty wymagasz od kilkumiesięczniaka? :P
            Dzieckiem nie kierują reguły i logika :) Dzieckiem kieruje natura i instynkt :)
            Przestań tyle analizować. Każde dziecko jest inne, inaczej śpi, inaczej je...moje np. od kilku dni nie śpi w nocy i wcale nie wygląda na niedospane! I nie to, że marudzi, coś je boli...nie, po prostu za 2-3 karmieniem w środku nocy nie zasypia, tylko zaczyna baraszkować przez jakiś czas po wyrku. Da się przysnąć, ale trochę kopie i ciągnie za włosy ;)
            • leluchow Re: karmienie z obu piersi 04.10.13, 12:49
              No ja właśnie dziś w nocy po podaniu 1 piersi, postanowiłam podac drugą. Nie chciał. Założyłam że przewinę i ponowię propozycję. Propozycja została odrzucona ale impreza była ze 2 godziny :-)
      • mad_die Re: karmienie z obu piersi 04.10.13, 19:35
        Proponuję podawać ZAWSZE 2 lub więcej piersi na jedno karmienie. Jak dziecko będzie chciało, to zje, jak nie, to nie zje.
        I nie zastanawiaj się, czy je na śpiocha choć nie głodny, czy na trzeźwo nie je choć głodny - nie poznasz powodu.
        Daj mu pierś i już.
    • malwina.okrzesik Re: centyle czy przyrosty? 05.10.13, 18:37
      Czytam i czytam Waszą historię i nie bardzo rozumiem do czego mm miałaby być potrzebna. Dziecię rośnie miarowo, przyrosty pawidłowe choć w dolnych granicach normy, ale przecież w każdej normie ktos jest ciut niżej, ktoś ciut wyżej, na tym normy polegają :-).
      Częstość karmien prawidłowa, nie polecam zmuszania dziecka do ssania, wtedy karmienie zamieni się w wydarzenie pełne napięcia i stresu dla Was obojga.
      Dla Pani spokoju i całościowej oceny dobrego rozwoju malucha warto zanalizować też inne parametry wzrastania czyli obwód głowy i długość ciała.
      Niepokojący jest spadek o dwa kanały centylowe.
      • leluchow Re: centyle czy przyrosty? 05.10.13, 21:07
        glowka urosla o 7 cm, wg siatek who 2mce temu byl na cent -2, teraz na 0, jesli chodzi o wzrost dwa mce temu byl miedzy 97-85c , teraz na 85c urosl 10 cm przez 4 mce
    • leluchow Padnę z tego dzieciaka :-) 12.10.13, 19:58
      w ciągu 2 tygodni 340 gram. Chyba faktycznie pomaga to podawanie obu piersi. Jak jadł z 1 jadł około 850-950 łyków , teraz wciąga 1200-1300. Wielkie jesteście dziewczęta!
      • leluchow Re: Padnę z tego dzieciaka :-) 12.10.13, 19:59
        No i oczywiście jest w trakcie 5 mca i wrócil na swój kanał :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka