Dodaj do ulubionych

Czy podcinać wędzidełko?

21.11.13, 16:44
Po pierwsze wdzięczna jestem, że to forum istnieje, bo jakbym się tu nie naczytała, to bym nie zauważyła i do logopedy nie poszła:)

Po drugie obawy mam i pytania... Bo młody ma miesięcy siedem, je bardzo słabo. BLW cośtam skubnie, papką gardzi. Dużo wypada z buzi. Podobno to może być przez wędzidełko. Prawda to?
Czy są jakieś ryzyka związane z tym zabiegiem? Co jak podetną za bardzo? Pediatra i koleżanka, z wykształcenia logopeda, mówią, żeby poczekać. Podobno jest tylko trochę krótkie... Ale z tego, co czytam, to najlepiej jak najwcześniej to zrobić, bo problemy z jedzeniem, wymową... Jutro mamy konsultację z chirurgiem.
Czy ktoś może potwierdzić, że w Chorzowie na Tru...a dobrze to robią?
I ostatni lęk: spytałam logopedy, to jakim cudem karmienie piersią przebiega w zasadzie bezproblemowo. Powiedziała, że pewnie znalazł sobie jakiś sposób... I teraz się boję, że podcięcie nam w karmieniu piersią namiesza. Możliwe to?
Z góry dziękuję za odpowiedzi:)
Obserwuj wątek
    • arathlo Re: Czy podcinać wędzidełko? 21.11.13, 17:28
      Ale to ma krótkie do podcięcia czy nie ma? Bo to lekarz powinien ocenić czy konieczny jest zabieg czy nie...
      Ja miałam taką sytuację, że od początku było krótkie i średnio szło karmienie, sama to wyczułam i spytałam pediatry, pediatra powiedziała, że owszem krótkie ale nie aż tak, żeby podcinać i że jeśli będę szeroko dostawiać to się rozciągnie i na następnej wizycie za miesiąc już było ok i kp lepiej i przyrosty lepsze.

Podcięcie w kp nie powinno namieszać.

A co do jedzenia stałego to on ma dopiero 7ms, więc dopiero rozszerzaz mu dietę, większość dzieci je malutko na początku. Mój ma 7ms za parę dni i zjadł mały słoiczek ze 2-3 razy, a tak to po parę łyżeczek, może po pół. Jak zaczął lepiej jeść to się pochorował i teraz choruje i nie je nic stałego...
      • a_buuuu Re: Czy podcinać wędzidełko? 21.11.13, 19:02
        Logopeda stwierdziła, że do podcięcia i kazała iść do chirurga z ostrzeżeniem, że ten może nie chcieć podciąć, bo błona jest bardzo gruba. Pediatra dając skierowanie mówiła, że według niej nie takie krótkie i ona by poczekała, ale niech się chirurg wypowie. Jutro się wypowie. Trochę się tego podcinania boję, ale zostawić to i fundować mu wadę wymowy też.
        Aha, jeszcze logopeda stwierdziła, że młody ma cofniętą żuchwę...
        • arathlo Re: Czy podcinać wędzidełko? 21.11.13, 19:11
          No to zobacz co chirurg powie, jak trzeba podetnij, to jest zabieg który trwa kilka sekund i od razu po dziecko wraca do normalności. Słuchaj logopedy. Nawet przy dobrym wędzidełku podcięcie raczej nie zaszkodzi, generalnie nie jest ono jakieś super mega niezbędne. Jak jeden chirurg się nie zgodzi to szukaj innego.
          • joapio1 Re: Czy podcinać wędzidełko? 21.11.13, 21:15
            My podcinalismy wedzidelko w 2 tygodniu zycia synka. Karmieni po tym zabiegu gylo .atwiejsze bo i malemu lepiej sie ssalo. Zabieg trwal chwilke. Po zabiegu mialam przystawic malego od razu do piersi.
          • a_buuuu Re: Czy podcinać wędzidełko? 24.11.13, 15:09
            Dzięki za uspokojenie:) Chirurg w Chorzowie o dziwo powiedział, że nie jest tak źle, ale posłał nas za ścianę do laryngolog, bo u nich się tym właśnie laryngolog zajmuje a nie chirurg.... No i laryngolog powiedziała, że przyrośnięte i to bardzo i ciąć. I że dolna szczęka się przez to nie rozwija. Teraz nas czeka decyzja, czy laserowo czy mechanicznie. Lekarze wydają się nie mieć zdania na ten temat. Może ktoś coś poradzi?
            • bemiska Re: Czy podcinać wędzidełko? 25.11.13, 16:31
              My mieliśmy bardzo podobną sytuację. Logopeda stwierdziła koło 5 mc, że wędzidełko jest skrócone i dała skierowanie do chirurga. Ta z kolei powiedziała, że trochę późno bo dziecko jest już duże, ale się podejmie, żeby zrobić to od ręki z miejscowy znieczyleniem. Ogólnie to w szpitalu powinni kontrolować to wędzidełko.
              U Nas też nie było żadnego problemu z kamieniem piersią, tylko chodziło o to żeby już teraz zapobiec ewentualnej wadzie wymowy i nie narażać dziecka w przyszłości na zabieg w pełnej narkozie. Dlatego zdecydowaliśmy się zrobić ten zabieg. Trwało to może z 10 minut i po też miałam Córkę od razu przystawic do piersi, ale mocno płakała i nie chciała. Na rękach przestała płakać, a jak wróciliśmy do domu to już pierś ssała tak chętnie jak zawsze :-)
              • bialazor Re: Czy podcinać wędzidełko? 26.11.13, 09:07
                podciąć.Młody miał podcinane w 2 tygodniu życia przez laryngologa.powinni Ci to zrobić w szpitalu po urodzeniu. po podcięciu od razu mial lepsze ssanie piersi. przez to wędzidełko może mieć kłopoty z mówieniem,wiec sie nie zastanawiaj.
    • a_buuuu Re: Czy podcinać wędzidełko? 26.11.13, 09:18
      Dzięki za odpowiedzi:) A jak u Was podcinali? Laserowo czy zwyczajnie? Czy po mechanicznym podcinaniu dobrze się goiło?
      • bemiska Re: Czy podcinać wędzidełko? 26.11.13, 09:23
        U Nas mechanicznie. Zagoiło się ekspresowo, po 2 tygodniach nie było już śladu, przynajmniej tak chirurg powiedziała na kontroli. Zaraz po zabiegu widziałam trochę krwi pomieszanej ze śliną, a jak byliśmy już w domu to czysto było. A i jeszcze od razu po podałam Córce paracetamol za rada chirurga.
    • malwina.okrzesik Re: Czy podcinać wędzidełko? 27.11.13, 11:53
      jak specjalista uważa że wędzidełko jest do podcięcia to oczywiście im szybciej to zrobicie tym lepiej
      wędzidełko nie rozciągnie się, to mit często powtarzany, nie jest zbudowane z tkanek, które podlegają rozciąganiu
      podcięcie nie powinno wpłynąć negatywnie na kp
      jesli przez te 7 miesięcy krótkie wędzidełko nie przeszkadzało w efektywnym ssaniu, to widocznie wada nie jest tak duża

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka