Dodaj do ulubionych

kp a odchudzanie

22.01.14, 09:31
Chciałam się zapytać jak to jest z odchudzaniem przy karmieniu piersią, czy mleko wtedy jest gorszej jakości czy organizm skorzysta sobie z moich zapasów? Przytyło mi się trochę po ciąży, nie przeszkadza mi to ale ciepłe ciuchy są za małe i albo schudnę albo szafa do wymiany.
Obserwuj wątek
    • Gość: niuniek3 Re: kp a odchudzanie IP: *.dynamic.chello.pl 22.01.14, 10:49
      Mleko jest dobre. Ale ze względu na własne zdrowie musisz się odżywiać prawidłowo. Oczywiście to jest ważne zawsze ale przy kp szczególnie.
      Z odchudzaniem przy kp to różnie jest. Po pierwszym dziecku chudlam z dnia na dzień. Po miesiącu wazylam tyle co przed ciążą. Po pół roku 5kg mniej. Jadlam za trzech. Chodzilam na spacery. Po drugiej ciąży po jakichś trzech miesięcach wazylam 2kg więcej niz przed ciążą i mam to do dziś-8m. Dziecko ssie więcej, do tej pory właściwie tylko na piersi. Oprócz spacerów gimnastyka. Owszem jem dużo, bardzo dużo - raczej zdrowo, chociaż mam smaka na słodycze i sobie nie żałuję. Waga stoi. Schudne chyba dopiero po zakończeniu kp.
    • siven1987 Re: kp a odchudzanie 22.01.14, 12:59
      U mnie juz rok kp i waga o 4kg mniej niż przed ciąża. Jem mnóstwo rzeczy. Głownie zdrowo chociaż i czekolada sie ostatnio trafia. Jak młody miał 3m zaczęłam znowu biegać i cały czas od tej pory trenuje regularnie. Mleko zostało tej samej jakości mały przybierał tak jak było trzeba :)
      • mamamonika83 Re: kp a odchudzanie 23.01.14, 14:32
        U mnie waga stoi tak jak wyszłam ze szpitala i brzuch mam dokładnie taki sam. Dlatego od 1-szego stycznia wzięłam się za dietę i ćwiczenia. Codziennie ćwiczę i zmieniłam zupełnie swój jadłospis. Zobaczymy czy to coś da :/
    • dansch Re: kp a odchudzanie 23.01.14, 18:10
      jak karmiłam i byłam na diecie eliminacyjnej ze względu na dziecko to waga leciała na łeb na szyję. Odstawiłam dziecko i zaczęłam się obżerać to zaczęła na łeb na szyje iść w górę... 4kg w 2 miesiące z dalszą tendencją wzrostową. Złąpałam się za głowę i postanowiłam się za siebie wziąć. Nie karmię już ale wprowadziłam kilka zasad w żywieniu :
      - owsianka na wodzie na śniadanie z orzechami i owocami (różne) - bardzo sycąca! Na szklankę wody 5 łyżek płatków owsianych. Do tego np. kubek jogurtu lub trochę sera półtłustego np. z miodem. II śniadanie po 3h jem z rozsądku bo nie czuję dużego głodu
      - początkowo liczyłam kalorie
      - REGULARNE posiłki co 3h. Na pocżatku było ciężko, nie mogłam się doczekać kiedy te 3 h miną by się najeść ale po tygodniu , może dwóch robiłam się głodna po 3h. Jesz regularnie = nie podjadasz śmieci między posiłkami!
      - zaczęłam gotować dwa dania co kiedyś było nie do pomyślenia (odkąd jestem mamą wyrosła mi 3 ręka a doba się wydłużyła :P) Często zdarza się, że zupę mam na podwieczorek. Z zasady jest ona mniej kaloryczna niż II danie, więc przesunęłam ją na późniejszą porę. Porcję drugiego dania ograniczyłam , zupa to klasyczny talerz
      - kolacja z jednej grahamki (to jedyny rodzaj pieczywa, przy którym zostałam) z dowolną "nakładką" (sery , wędliny, ryby...) + jakieś zielsko
      - ćwiczenia - ćwiczę kiedy moje dziecko ma drzemkę. Na youtube mnóstwo zestawów treningowych
      - oczywista oczywistośc - won z alkoholem, słodyczami, solą . Nie jem produktów typu lihgt
      Po 6 tyg mam 5kg na minusie. Czego i Wam życzę :)
    • malwina.okrzesik Re: kp a odchudzanie 24.01.14, 00:20
      mleko nie zmieni swoje jakości w czasie odchudzania, ale nie zaleca sie diety poniżej 1500kalorii matkom karmiącym
      nie odchudzać się przez pierwsze dwa miesiace po porodzie, na produkcję mleka karmienie świetnie zużywany jest tłuszczyk zgromadzony w czasie ciąży
      umiarkowany ruch polecany dla wszystkich mam karmiących chcących schudnąć
      polecam picie ciepłej wody- świetnie nawilża, ogrzewa narządy wewnętrzne, tak że lepiej pracują i efektywnie trawią

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka