Dodaj do ulubionych

zmartwiona mama

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.14, 10:31
Witam
Moja 7m córeczka od Około miesiąca zaczęła dziwnie się zachowywać przy piersi .
Zaczęło się od tego że gdy chciałam podać jej pierś ona zaczynała płakać wyrywać się ,potem kilka karmień było w miarę ok i znowu zaczęło się coś psuć a więc okazało się że mała ma infekcje gardła lecz po wyleczeniu dalej jest nie chęć do piersi tzn nie jest już tak jak było wcześniej tzn miesąc temu:(w tedy potrafiła zawołać pierś nawet co godz .
Nasze karmienia wyglądają tak że prze ważnie staram się Ją karmić tuz przed drzemką lub gdy przyśnie np w leżaczku bo inaczej nie jest zbyt chętna noo pomijając wieczorne karmienie i nocne choć nawet i teraz te nocne karmienia nie wyglądają już tak jak wcześniej że za każdym razem "nabombała " się do syta .W dzień nawet po 3godz przerwie a nawet 4godz nie chce piersi dopiero gdy urzyję magicznej pomocy w postaci włączenia suszarki do włosów w tedy wtula się i zaczyna jeść.W czoraj miałam taką sytuację ze przez 5 godz już nic nie jadła widać było że chce jeść jednak znowu wyrywanie płacz gdy włączyłam suszarkę wyciszyła się i wypiła z obu piersi .Nie wiem już co jest przyczyna tak dziwnego zachowania u małej ,przykro mi jest gdy koleżanka pisze np że jej synek ciągnie piers po każdym posiłku lub ze mały uspokaja sie tylko przy piersi a moja cooo wpada niekiedy w jeszcze większą histerie :(
No i na koniec dodam ze przez 3 tyg nic nie przybrała na wadze włąśnie odkąd zaczęły się te akcje z karmieniem .od razu zaznaczę że mleka mam ful gdy mała nie chcę pić muszę odciągać np dziś nad ranem po 5godz nie karmieniu obudziłąm się z piersiami jak kamień jedną mała zechciała spić choć nie opróżniła całej .
Może napiszę co zjada podczas całego dnia :
Nad ranem 6-6.30 zależy jak sie przebudzi PIERŚ
8 kaszka sinlak na 70ml wody
10 drzemka i w tedy staram się jej podać pierś zależy czasem bez problemu pije
13 obiadek mały słoiczek (gotuję sama ,lub dostaje kupny )
14 drzemka pierś
17 czasem jakiś owoc lub po jakimś czasie przypomni jej się o piersi i trochę popije
około 20 spanie i pierś bez problemu
Obserwuj wątek
    • Gość: rulsanka Re: zmartwiona mama IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.14, 12:15
      a nie jest przypadkiem tak, że córeczka teraz przechodzi skok rozwojowy, zaczyna wykonywać nowe czynności (pełzanie itp)
      a może zęby idą?
      Dziecko w okresie intensywnego rozwoju ruchowego albo wzrostu na długość, często przestaje okresowo przybierać. Może też tak być na stałe, że dziecko przybiera mniej niż w pierwszym półroczu.
      Moi synowie w ogóle w drugim półroczu zaczynali spadać w centylach na łeb na szyję i lądowali na docelowym trzecim. W ich przypadku taka uroda. Pierwsze półrocze centyl 25-50, pierwsze lata 3 centyl.

nie dawaj sinlacu, to śmieciowe jedzenie. Lepiej własne mleko. Lepiej dawać kaszki niesłodzone zmieszane z owocem lub warzywem
    • mad_die Re: zmartwiona mama 24.01.14, 12:52

Nie wiem już co jest przyczyna tak dziwnego zachowania
      > u małej ,
      Byc może pamięta ból gardła podczas infekcji.
      Być może świat jest bardziej interesujący niż pierś i mleko zjada tylko wtedy, kiedy musi (taki wiek).
      Być może coś zaburza jej ssanie (smoczek?)

przykro mi jest gdy koleżanka pisze np że jej synek ciągnie piers po
      > każdym posiłku lub ze mały uspokaja sie tylko przy piersi a moja cooo wpada nie
      > kiedy w jeszcze większą histerie :(
      Popatrz na to z innej strony, masz dziecko, które piersią się najada szybko a Ty masz czas na coś innego ;)

> No i na koniec dodam ze przez 3 tyg nic nie przybrała na wadze włąśnie odkąd za
      > częły się te akcje z karmieniem .
      A gardło wyleczone?
      Smoczka nie ma?
      Nikt w domu nie jest chory?

od razu zaznaczę że mleka mam ful gdy mała nie
      > chcę pić muszę odciągać np dziś nad ranem po 5godz nie karmieniu obudziłąm się
      > z piersiami jak kamień jedną mała zechciała spić choć nie opróżniła całej .
      Zawsze jak czujesz, że pierś powinna być zjedzona, to jej daj - zje ile zje, wyjdzie jej na zdrowie.

> Może napiszę co zjada podczas całego dnia :
      > Nad ranem 6-6.30 zależy jak sie przebudzi PIERŚ
      > 8 kaszka sinlak na 70ml wody
      sinlac to sam cukier i sztuczności... nie dawaj tego dziecku, w zamian daj pierś znowu, ewentualnie daj kilka łyżek naturalnej kaszy z owocem

> 10 drzemka i w tedy staram się jej podać pierś zależy czasem bez problemu pije
      > 13 obiadek mały słoiczek (gotuję sama ,lub dostaje kupny )
      > 14 drzemka pierś
      > 17 czasem jakiś owoc lub po jakimś czasie przypomni jej się o piersi i trochę p
      > opije
      Lepiej tylko pierś, owoc daj z rana, z kaszą, a tu zostań już przy piersi tylko, ona ma dopiero 7mscy :)

> około 20 spanie i pierś bez problemu
      A w nocy? Je?
    • Gość: aneczka Re: zmartwiona mama IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.14, 13:23
      Tak w nocy je ze 2 razy ale strasznie często mi się wybudza i marudzi .
      Smoczek posiada ale ma od samego początku więc nie sądze aby miał coś z tym wspulnego .Ząbki ma 2 wyszły jej miesiąc temu ,gardło wyleczone choć ciągle furczy jej w nosie ale z punktu pediatry wszystko ok .
      Innej kaszki nie chce mi jeść niż sinlak
      Waży teraz 7300 ,waga urodzeniowa 3250 .
      Martwię sieętrochę bo starsza córka w tym czasie przestała przybierać i jeść co się okazało złym wchłanianiem :(
      Ale Młodsza ładnie zjada dziś pochłoneła cały słoiczek 130 ugotowany prze zemnie plus 2 łyczeczki kupnego domieszanego przyzwyczajam do swoich
      • Gość: rulsanka Re: zmartwiona mama IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.14, 13:57
        Innej kaszki nie chce mi jeść niż sinlak

to lepiej niech nie je żadnej, twoje mleko jest wartościowsze
        jeśli 2 zęby wyszły przed miesiącem to teraz pora na następne, może stąd brak apetytu i katarek
      • yumemi Re: zmartwiona mama 24.01.14, 17:21
        Smoczek posiada ale ma od samego początku więc nie sądze aby miał coś z tym wsp
        > ulnego

Jak najbardziej moze, bywa ze w 8, 9 mcu zacznie powodowac problemy. W takiej sytuacji warto sie smoczka pozbyc.

> Innej kaszki nie chce mi jeść niż sinlak
        Jesli nie chce zdrowych kaszek nieslodzonych typu Holle, to lepiej niech nie je zadnej. Sinlac lepiej sobie i dziecku darowac.

> Ale Młodsza ładnie zjada dziś pochłoneła cały słoiczek 130 ugotowany prze zemni
        > e plus 2 łyczeczki kupnego domieszanego przyzwyczajam do swoich
        No i bardzo dobrze, byle jak najmniiej tego sloikowego bylo bo odzywczo jednak ubozsze, i domowo ugotowane warzywa itp. Niech probuje jedzenia, do lapki, etc.
      • mad_die Re: zmartwiona mama 24.01.14, 19:43
        Jak się budzi w nocy to dawaj pierś, niech ssie. Pokarm w nocy jest bogaty w tłuszcze, a te są potrzebne do rozwoju mózgu.

> Smoczek posiada ale ma od samego początku więc nie sądze aby miał coś z tym wsp
        > ulnego
        Smoczek nie dość, że ogranicza dostęp do piersi (czyli do najlepszego i najłatwiej przyswajalnego pokarmu dla dziecka) to jeszcze może zmieniać technikę ssania piesi (przez co piersi podczas karmienia są źle stymulowane).
        Wiec tak, smoczek może mieć coś ze słabymi przyrostami wspólnego.

Jak żeby rosną, to dziecko może słabiej jeść (albo więcej potrzebować pierś ssać), ale to nie oznacza, żeby je faszerować mega słodką i mega sztuczną kaszką sinlac...
        Nie dawaj tego syfu, tylko ugotuj dobrej jaglanki czy nawet kup kaszkę holle i zrób na wodzie z owocami - zobaczysz, że zasmakuje małej.
    • asia_i_p Re: zmartwiona mama 24.01.14, 14:31
      Moja córka tak reagowała na bolące dziąsła - pomagało smarowanie dentinoxem przed karmieniem. Nie idą jej jakieś zęby?
      • Gość: aneczka Re: zmartwiona mama IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.14, 14:54
        Czy idą jej kolejne zęby hmm nie wiem tzn trudno mi tym razem to ocenić tzn po wyglądzie ..
        Apetyt ma skoro obiadek zje cały ,rano tą kaszkę no chyba że faktycznie by ją bolały dziąsełka podczas ssania nie wiem już sama
        • mad_die Re: zmartwiona mama 24.01.14, 19:38
          Nie patrz na zęby, bo na zęby to pomaga żel chłodzący lub kostka lodu lub kawałek zielonego ogórka z lodówki.
          Popatrz na smoczka, to że wcześniej nic nie psuł nie znaczy, że teraz pomaga.
          Pozbądź się go i wtedy zobacz, jak córka rośnie.
          Sinlac skończ dawać i potem przerzuć się na dobre kaszki bio i naturalne kasze - taka jaglana jest kopalnią żelaza i witamin B1, B2 i B6 oraz krzemionki!
          • Gość: Aneczka Re: zmartwiona mama IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.14, 20:46
            Ale jak teraz od uczyć ja od smoczka ??
            A pierś w nocy dostaje przy każdym przebudzeniu .
            • yumemi Re: zmartwiona mama 24.01.14, 21:00
              Normalnie, zamiast smoczka piers, albo zabawic i tyle:) Wyobraz sobie ze smoczek zostal zgubiony gdzies:)
            • mad_die Re: zmartwiona mama 24.01.14, 21:11
              Normalnie, smoczka wywalasz do kosza i już.
              Jak będzie chciała ssać to będzie miała pierś, jak nie - to się z nią pobawisz, świat pokażesz itp.
              • Gość: Aneczka Re: zmartwiona mama IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.14, 21:21
                no tak ale tu chodzi o noc gdzie gdy sie przebudzi to daje jej smoka bo inaczej co chwile musialabym ja dostawiac do piersi a ona i tak nie pije tylko odrazu usypia i spi zadowolona mi na rekach to wlasnie jest nasza 2 zmora :(moja noc wyglada koszmarnie :(
                • Gość: niuniek3 Re: zmartwiona mama IP: *.dynamic.chello.pl 24.01.14, 22:26
                  No to skoro ten smoczek i tak nie pomaga na koszmarne noce to jaki zysk?
                  Mój syn od dawna slabo je w dzień chociaż gimnastykuję się by jakoś go tam nakarmić. Przed drzemką, po drzemce a ostatnio nowa okazja - zaczął siadać i co rusz się walnie i płacze - przy okazji pocieszenia coś tam zje. Po prostu wszystko jest ciekawsze od jedzenia. Za to w nocy pierś to najlepszy przyjaciel:) pogodzilam się i ... się wysypiam. Śpij z nią. Pierś do buzi i spicie dalej. ..
                • mad_die Re: zmartwiona mama 24.01.14, 22:41
                  No nie chodzi tylko o noc, o dzień też, bo piszesz, że kombinujesz jak koń pod górkę, żeby ją nakarmić (karmienie przed drzemką, na pół śpiąco i tak dalej). A w nocy masz piersi nabrzmiałe bo mała nie ssie piersi tylko jest zatykana smoczkiem. I Ty się dziwisz, że nie przybiera na wadze...
                  Jak się budzi w nocy, to ją weź do siebie, daj pierś, niech wyssie swoje - plus będzie taki, że ona zaśnie a Twoje piersi nie będą wariować.
                  Więc dosuń jej łóżeczko do Waszego, zdejmij jeden bok, niech małe będzie blisko - to karmienie będzie bezproblemowe i zasypiać Ci na rękach nie będzie, tylko na łóżku obok.
                  Utrudniasz sobie życie, na prawdę...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka