Dodaj do ulubionych

nie chce spac w dzien

03.04.14, 11:12
Mam problem z moim 2tyg synkiem. Pierwszy tydz wisial na cycu non stop, do tego stopnia ze nie moglam skorzystac z toalety a maz mnie karmil :-/ zauwazylam ze zrobil sobie z cycuszka smoka i zbieral mleko w polikach, lalo sie bokiem, wiec dalam mu smoka z mizernym skutkiem :-( ssie go ale 5min i wypluwa, i w ogole z nim nie zasypia. On w ogole nie zasypia :-( odpukac noce ma uregulowane, po kapieli cyc spi 3godz a pozniej co 2godz sie budzi do karmienia i tak do 5-6rano. A za dnia jest z nim jazda! Cyca dawkuje mu co 1,5-2godz, a w przerwach w ogole nie chce spac, daje mu smoka ale jak poczuje ze nic nie leci to juz awantura. Do tego widac ze jest zmeczony, ziewa, powieki ciezkie a on walczy ze snem, przez co jest strasznie marudny...na cycu zamknie oczy ale jak tylko wypluje sutunia 3min i juz oczy jak piec zlotych...leze kolo niego, glaszcze, mowie do niego ale nie chce sie uspokoic. Bujanie na rekach sporadycznie bo nie chce go przyzwyczaic do takiego zasypiania, ja jestem mikra a synus po Tatusiu raczej duzy, i nie wyobrazam sobie go tak bujac jak bedzie mial 3mc...Jak uda mi sie jakims cudem go uspic to jest taki niespokojny, napina sie, piastki ma zacisniete. Zastanawialam sie czy moze ma problem z brzuszkiem bo jak jest spokojny i lezy to strasznie wierzga,nozkami...ale kupki ma normalne, i w odpowiedniej ilosci, gazy mu odchodza, a na kolke to nie wygada... w nocy nie ma zadnych objawow. Diete trzymam. pomocy, bo widze jak Babelek sie meczy, denerwuje sie ze nie moze zasnac :-(
Obserwuj wątek
    • yumemi Re: nie chce spac w dzien 03.04.14, 11:50
      Dziecko zachowuje sie normalnie najzupelniej, po prostu taki maluch chce byc przy mamie i tyle.
      I nie ma nic w tym dziwnego ze teraz maz powinien przygotowywac posilki jak wraca z pracy:)
      Zamiast usypiac bujajac, po prostu karm na lezaco i odpoczywaj z dzieckiem - takie wiszenie na piersi ma tez sens dla matki, bo ma odpoczywac. Kup sobie fajne ksiazki, czy dvd i leniuchuj bo to jedyna okazja, za kilka tygodni karmienia skroca sie do paru minut, potem dziecko zacznie raczkowac i juz sobie nie posiedzisz.
      Smoka takiemu maluchowi nie dajemy - ogranicza ilosc pokarmu jaka dostaje i moze popsuc technike ssania. Podstawowy smoczek to piers, nie jego imitacja.

Do tego widac ze jest zmeczony, ziewa, powieki ciezkie a on walczy ze snem, p
      > rzez co jest strasznie marudny...na cycu zamknie oczy ale jak tylko wypluje sut
      > unia 3min i juz oczy jak piec zlotych...leze kolo niego, glaszcze, mowie do nie
      > go ale nie chce sie uspokoic.
      Wiec usypiaj przy piersi. Nie 'przyzwyczai' sie, kazde dziecko naturalnie samo z tego wyrasta, uczenie 2 tygodniowego malucha to tak jak uczenie zeby chodzil. Piers tak czesto jak tylko chce, a Ty korzystaj :)
    • panizalewska Re: nie chce spac w dzien 03.04.14, 11:54
      Zupełnie normalne objawy - młody nie puszcza matki na odległość piersi ;)
      Pozwalaj mu przysypiać na piersi. Do tego, jak będzie dobrze przybierał, to już w ogóle niech sobie ciumka, a jak wypuści i się rozbudzi - możesz przecież zaproponować pierś znowu, nic nie stoi na przeszkodzie. Nie wmawiaj sobie i jemu, że samym bujaniem, głaskaniem itp - ma zasnąć i cześć. Noworodki tak nie działają. Możesz oczywiście bujać go na rękach na siedząco - nie musisz chodzić, jak obawiasz się późniejszej wagi młodego. Ale w tym wieku - najlepsza pierś na wszystko.
      U nas skuteczne było usypianie w naszym łóżku, i dalej jest zresztą. Przykrywamy się razem kołdrą / kocem, jest pierś, młoda zasypia, ja się dyskretnie ewakuuję i mała dalej śpi. Ale też było sporo takich momentów, kiedy nie chciała spać sama, tylko na mnie koniecznie, i to nie tylko w okresie noworodkowym. Więc spała na mnie, a ja w tym czasie relaksowałam się przed kompem ;)
      Możesz też pożyczyć chustę i takiego najedzonego po brzegi młodego wsadzić w chustę - niech śpi na Tobie. Ręce wolne, kręgosłup odciążony.
      Nie walcz z dzieckiem, bo męczycie się oboje przecież
    • Gość: niuniek3 Re: nie chce spac w dzien IP: *.dynamic.chello.pl 03.04.14, 13:56
      dziewczyny dobrze piszą. nie walcz z dzieckiem. ono chce i ma prawo być tylko przy tobie - non stop. nie odkladaj, sprobuj karmić na leżąco a potem sama wstawaj. U mnie działała tylko chusta - nawet 2-3h potrafil w niej przespać. A inaczej to piers i piers. CZasem się jeszcze udało że tata na rękach potrzymał.
      Takiego dziecka nie trzeba usypiać. Skoro juz obok niego leżysz to nie gadaj do niego, nie głaskaj tylko daj pierś. Tzn gadać i glaskać też mozesz :)
      A tata niech buja na rękach czy co tam woli - albo niech weźmie do chusty, a może uda się na krótki spacer?
      Zobaczysz jeszcze tylko kilka tygodni. Smoczka nie dawaj - będzie mniej jadl, gorzej ssał i po co ci problemy?
      I nie trzymaj żadnej diety- to mit. Jedz wszystko, byleby zdrowo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka