Dodaj do ulubionych

7 mies niskie przyrosty

IP: 46.22.169.* 14.04.14, 11:03
Zwracam sie do Was o prośbą o poradę.

Mój maluch, który początkowo przybierał w tempie turbo. Ur. 3500, 6 tydz 5700g, 8 tydz 6200g. w 3,5 miesiąca 7150g zaczyna widocznie spowalniać, kupy robią się wodniste i w 6 miesiącu waży 7790.
Jutro idę na kolejne ważanie, bo mnie to niepokoi. Mam dwie lekarki w zalezności od problemów malucha. Druga zaleciła z 10 dni temu bio gaję i dicolflor.
Początkowo było polepszenie zawartości pieluchy, ale od wczoraj znów brudna "woda". Dostał też cukinię jako nowość. Może to wpływ nowego pokarmu? Jutro idę do przychodni i nie wiem o jakie badania powinnam poprosić lekarkę, a nie chcę żeby mnie zbyła. O co mam pytać, prosić?

Dieta rozszerzana BLW, w kupce widoczne są raczej niestrawione, przerzute resztki pokarmu, ale nadal wodzianka.

Z góry dzięki za pomoc.
Obserwuj wątek
    • panizalewska Re: 7 mies niskie przyrosty 14.04.14, 12:10
      Może być od cukinii, może ząbkuje, może wirusówka, może reakcja poszczepienna? Ktoś w domu choruje / było szczepienie ostatnio?
      Dzieci z przyrostami zwalniają i bardzo dobrze. Jak się zaczynają ruszać to waga zwalnia / staje / czasami jest nawet niewielki spadek - i to też jest norma. Moja córa np ważyła tyle samo przez pół roku, jak zaczęła chodzić. Dopiero niedawno podskoczyła o 0,5 kg.
      No i wiesz, najlepszą BIOczynną substancją to jednak Twoje mleko jest. Żywe kultury bakterii i te sprawy :)
      Możesz zrobić podstawowy mocz i morfologię. A brzydkie kupy są od miliona rzeczy. Najważniejsze, żeby dzieć nie lał się przez ręce, nie miał temperatury, był energiczny a nie ospały, robił postępy (jakieś - powolne, ale jakieś) motoryczne itp itd
      • Gość: Agata Re: 7 mies niskie przyrosty IP: 46.22.169.* 14.04.14, 12:41
        Dzieki :-) wiem ze norma kupna u dzieci kp jest szeroka, ale zaniepokoiło mnie to ze stan się utrzymuje od ponad 2mies. Zbiegło się z wprowadzaniem pokarmów,a nie zmieniło po ich odstawieniu. Szukałam też minimalnych przyrostów u dzieci powyżej 6 m z i młody jest poniżej tego. Tak, rusza się _ pełza po dużym mieszkaniu. Wszczepiony był przy ostatnim pomiarze wagi, zabkuje? Pewnie tak.
        • Gość: Agata Re: 7 mies niskie przyrosty IP: 46.22.169.* 14.04.14, 12:47
          Na dwie raty bo z komórki :-) nie ma podstaw do niepokoju z ta kupka w postaci żółtego płynu? Pokarm wygląda na nie przetrawiony, tylko przerzuty ustnie. Może ma problem z wchłanianiem?
          • Gość: niuniek3 Re: 7 mies niskie przyrosty IP: *.dynamic.chello.pl 14.04.14, 13:45
            Oj z tym wchlanianiem to raczej nie. To jest za male dziecko, jeszcze niedojrzaly uklad pokarmowy. W kupie będą te resztki jeszcze przez dluzszy czas. Przynajmiej moje dzieci tak miały/mają i nikt nie miał uwag. Moze za wczesnie rozszerzyliscie dietę? Z drugiej strony wodnista kupa też może być. Moj tak mial i nigdy nie pomyslalam ze cos jes tnie ok. NIe byla brzydka, cuchnąca - tylko taka wodnista. A jeśli TWoja je blw to je jeszcze niewiele. Więc trudno o dorosłe kupy.
            A o przyrosty - hmm, nie wiem ale moje jak zaczęlo się ruszać to stanęlo. Doszlo ząbkowanie cieżkie i z gorączka i spadło. Tylko że on mial 8m.
            Wydaje mi się, że 6m to na pełzanie jest dość wcześnie - stąd może nie wyrabia minimalnych przyrostów. A może to jakaś nietolerancja czegoś?
            Przydałby się dobry pediatra, ale taki ktory nie uważa ze to wszystko wina kp...
            • panizalewska Re: 7 mies niskie przyrosty 14.04.14, 15:34
              Ano racja, może być jszcze nietolerancja czegoś.
              A te kupy to z bólem i płaczem, śmierdzące? Bo jak 3 x nie, do tego żadnych wysypek itp - obstawiałabym całą resztę wcześniejszych przyczyn.
              Moja ruszyła z pełzaniem z dnia na dzień na tydzień przed skończeniem 6 m-cy i od tej pory rusza się jak szalona. Dziecko-rekin, czyli nie rusza się=nie oddycha ;)
              Wchłanianie - zupełnie się nie przejmuj. Normalne dorosłe kupy dzieciom kp robią się dopiero 9-10 miesiąc przeważnie. Bo wtedy zaczyna się prawdziwe trawienie i wchłanianie na dużą skalę.
              Także może to sama cukinia szkodzi, a może po prostu taki urok kupy po cukinii, warzywie wodnistym skądinąd. Odstaw, odczekaj kilka dni na samej piersi, daj coś innego do jedzenia i zobacz, jaki efekt będzie
              • Gość: a Re: 7 mies niskie przyrosty IP: 46.22.169.* 16.04.14, 13:54
                Bez bólu i płaczu, zapach normalny.ale reakcja skórna jest zawsze po wszystkim nowym - delikatne wypieki na policzkach i lekkie odparzenia.
    • Gość: a Re: 7 mies niskie przyrosty IP: 46.22.169.* 16.04.14, 13:51
      Dzięki za odpowiedzi i wsparcie. Młody przybrał 300 od ostatniego ważenia, czyli ok. kupy są pewnie wynikiem niedojrzałego jeszcze systemu trawiennego. Zrobie badania, ale lekarka mnie uspokoiła. Taka chyba specyfika malucha.początkowo po rozszerzeniu diety mial, okropne odparzenia. Wczoraj zaczął klękać podpierając się o meble więc pewnie znów schudnie ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka