Dodaj do ulubionych

3m-ce, przesypia noce

05.05.14, 10:06
Witam,

Moj synek ma obecnie 12 tygodni. Poza pierwszym miesiacem zycia, kiedy karmienie bylo regularnie co 2-3-4 godziny, syn bardzo ladnie spi w nocy. Najpierw pierwszy sen trwal 5-5,5 godziny, ostatnio nawet 6-7 godzin, a dzis obudzil sie po 9!
Od malego jest tylko na piersi, nie dostaje butelki, ale ok. 8 tyg. zycia wprowadzilismy smoczek, bo nie dalo sie go uspokoic w zaden sposob.
Urodzony z 3540 g, w pierwszym miesiacu przybral 1300g, w drugim 900g, teraz wg wagi domowej przyrost wynosi ok. 1000g.
W ciagu dnia jada co 3-4 godziny.

Czy taka dluga przerwa w nocy w tym wieku jest do zaakceptowania? Obawiam sie, czy piersi beda w stanie wytrzymac na dluzsza mete taki schemat, a chcialabym karmic dlugo. Mam wybudzac synka na dodatkowe karmienie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Paletka Re: 3m-ce, przesypia noce IP: *.ip.netia.com.pl 05.05.14, 11:25
      Ale Ci zazdroszczę! Mój ma 5,5 miesiąca, śpi z nami i ciumka praktycznie całą noc przy czym strasznie się wierci ostatnio, więc nie jestem w stanie spać.
      Myślę, że możesz mu dać przesypiać noc skoro tak ładnie przybiera. Zawsze możesz wrócić do nocnego karmienia, jeśli tylko zauważysz, że waga stanęła, a laktacja się zmniejszyła. Trzeba też pamiętać, że przyrosty nie będą już takie spektakularne.
      No i bardzo możliwe, że coś mu się jeszcze pozmienia, więc ciesz się póki możesz. :)
      • galgo Re: 3m-ce, przesypia noce 05.05.14, 11:40
        Hehe, jak to gdzies na forum wyczytalam, to sie chyba nazywa egzemplarz promocyjny ;-)
    • panizalewska Re: 3m-ce, przesypia noce 05.05.14, 12:19
      Generalnie gratulacje :)
      Przyrost wagi liczy się od najniższej spadkowej, ale i tak wygląda super. Ja bym się nie przejmowała, tylko korzystała :)
      Smoczek może popsuć przyrosty, uważaj, kontroluj i w razie czego licz się z tym, że będziesz musiała się go szybko pozbyć.
      A piersią się nie dało uspokoić?
      • galgo Re: 3m-ce, przesypia noce 05.05.14, 13:32
        Dzieki!
        Najnizsza waga to 3340, czyli przyrosty jescze ladniejsze, jesli do tego porownywac.
        Co do smoczka, bardzo chetnie sie go pozbede, wiec to problemem nie bedzie. Starszak byl KP i bezsmoczkowy, z juniorem tez tak chcielismy, ale nic nie dzialalo. Uspokajanie piersia nie dzialalo z prostej przyczyny: najedzony nie chce piersi. Denerwuje sie przy niej i wyrywa, a jak jest glodny to ladnie spokojnie je. Probowalismy nosic, kolysac, spiewac. Lezaczki, bujaczki, chusty, nic nie dawalo rezultatow. W ogole jest mi troche przykro, bo starszak uwielbial chuste,a mlodszego to w ogole nie rajcuje. Krzyczy orzy wiazaniu i sie wygina, a potem wcale nie jest lepiej. Jak zasnie to na 5 minut, a potem jest krzyk.

Co do smoczka, sprobuje sie pozbyc za jakies 2 mce, kiedy ten oddruch ssania powinien juz byc slabszy.
        • lezacybyk Re: 3m-ce, przesypia noce 05.05.14, 14:18
          to jak młodszy brat bliźniak mojego, obecnie 14-miesięcznego, synka. Zaczął przesypiać noce po skończeniu 3 miesiąca, na początku piersi były twarde, było ciężko, miałam kilka zastojów, ale po czasie się przyzwyczaiły. Smoczka daliśmy w 2 miesiącu, bo nie chciał spać nie mając nic w buzi, a sorry, nie dam rady leżeć 9 godzin na jednym boku w nocy poczynając od godziny 19, też chcę mieć życie, smoczek nic nie zepsuł. Z chusty się wyrywał, nie lubił być ciasno omotany, koło 6 miesiąca kupiłam nosidło Tula i tu już było lepiej, ale i tak ma momenty na wygibasy na podłodze i wtedy w nosidle marudzi.
          Ciesz się, ja się cieszę :) Piersi się przyzwyczają.
          • maff1 Re: 3m-ce, przesypia noce 05.05.14, 16:36
            pozwólcie że i ja się wtrącę.
            Jeśli maluch śpi całą noc i ładnie przybiera to jest ok.
            Ale... organizm mamy otrzymuje jasny przekaz że nie ma już takiego zapotrzebowania na mleko jak wcześniej. Zazwyczaj dochodzi do powolnego i z czasem widocznego zmniejszenia się produkcji. A młody człowiek rośnie i razem z nim potrzeby.
            czyli jesli maluch śpi to ok.
            ale mama w nocy powinna odciągnąć mleko.
            • aga.1975 Re: 3m-ce, przesypia noce 05.05.14, 18:05
              Jak maluch zacznie sie budzić na jedzenie to i piersi zaczną więcej produkować. Sciagać w nocy nie trzeba.
            • lezacybyk Re: 3m-ce, przesypia noce 06.05.14, 07:28
              nic nie trzeba ściągać. Jak maluch nie ssie w nocy to więcej ssie w dzień. Kiedyś robiłam zestawienie i w szczytowych momentach połowę dnia w sumie mały spędzał przy piersi. Piersi się dostosowują do godzin produkcji, w nocy nie produkują, w dzień produkują. Jak jest zwiększone zapotrzebowanie na mleko to po prostu więcej przystawiasz, dbasz o nawodnienie i za 1-2 dni jest więcej mleka. Potem i tak mniej mleka się gromadzi na zapas, większość się produkuje na bieżąco, piersi są miękkie, ale mleko jest.
              Mój przesypia noce od 4 miesiąca, był wyłącznie na piersi do 9 miesiąca, bo praktycznie nic nie chciał jeść. W 9 miesiącu był na 97 centylu z wagą, z powietrza to się nie wzięło, produkcja się jakoś nie zmniejszyła a przerwa w nocy jest 10-11 godzin.
            • Gość: niuniek3 Re: 3m-ce, przesypia noce IP: *.dynamic.chello.pl 06.05.14, 09:54
              Jeśli dziecko przybiera tzn że jest zdrowe i silne. I śpi tyle ile trzeba. A laktacja się dostosuje. Kombinować to trzeba jeśli jest coś nie tak z wagą. Śpij kobieto na zdrowie. Ja od roku nie przespalam dłużej niż 3h. Już zwątpilam że jeszcze kiedyś przespię;)
            • a_buuuu Re: 3m-ce, przesypia noce 06.05.14, 10:13
              Eee, no warto obserwować, ale ja nic nie ściągałam, laktacja się dostosowuje. Przyjdzie popyt, przyjdzie podaż.
    • malaidka Re: 3m-ce, przesypia noce 05.05.14, 17:08
      Napiszę tylko jedno- ZAZDROSZCZĘ!
      Też tak miałam, ale promocja była ograniczona. Skończył się 3miesiąc, skończyło się spanie, a przynajmniej moje. Dzieć w nocy budzi się miliard razy, teraz marzę, żeby spać godzinę bez przerwy, a dwie to już święto. :-)
      I jedzenia, mimo że ma 5 miesięcy, dopomina się przynajmniej 4razy...

Ciesz się!
      • daneeka Re: 3m-ce, przesypia noce 05.05.14, 23:39
        Skok rozwojowy :)
    • oh_lola Re: 3m-ce, przesypia noce 05.05.14, 19:40
      Nie budź synka, niech śpi! Moja córka teraz ma 2 miesiące. Najpierw budziła się do karmienia co dwie godziny ale od 6 tygodni budzi się tylko raz, o 3 nad ranem. Chodzi spać ok 8,9, wstaje ok 7. W dzień je praktycznie co godzinę, w nocy co 6/7 i znów po ok. 4h. Piersi się przyzwyczaiły. W dzień laktacja szaleje, noca odpoczywa. Córa pije coraz więcej, mleka też przybywa. A mała przybiera niekiepsko bo po 1/1,2 kg na miesiac. Urodzona 4090g teraz dobija do 6000g. Nie budzę jej w nocy bo dzidziuś śpi tyle, ile potrzebuje.
    • galgo Re: 3m-ce, przesypia noce 06.05.14, 12:27
      dzieki dziewczyny, bylam wlasnie ciekawa Waszych doswiadczen, jak mialabym strzelac, to powiedzialabym, ze natura sama wie lepiej i jak maluch spi to pewnie potrzebuje, a piersi powinny sie dostosowac. No ale wiadomo, ze roznie bywa.

Bede sie cieszyc tymi nockami, bo trzeczywiscie za kilka tygodni moze byc juz zuplnie inaczej, dzieki za porady i wszystkim zycze takiego luksusu!
      • Gość: melancholia Re: 3m-ce, przesypia noce IP: *.static.chello.pl 07.05.14, 08:11
        Mój starszak tak miał. jak nagle przespał nam noc to leciałam zestresowana, ze coś sie stało- a ten sobie śpi...
        Przeszło mu niestety około 6 m-ca.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka