Dodaj do ulubionych

długie brodawki

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.14, 16:23
W szpitalu pielęgniarki powiedziały mi, że mam tak długie brodawki, że wypełniają całą buzię dziecka i przez to nie łapie ono otoczki i karmienie jest nieefektywne. Jakoś udaje mi się ułożyć córkę tak, żeby w czasie ssania miała dolną wargę na granicy otoczki i piersi, a górną tuż nad brodawką, ale jest to trudne. Problem może leży w tym, że córka nie chce otwierać szeroko ust... Szukając piersi otwiera szeroko, ale jak łapie, to już niestety płytko - raptem kilka razy udało mi się uzyskać szeroookie rozwarcie, ale zwykle jej wargi stykają się ze sobą na dość długim odcinku (pcha rączki do buzi i ciężko mi ją dobrze przytrzymywać i jednocześnie odsuwać rączki). Córka ma 8 dni i dzisiaj przeżywam z nią koszmar - ryk z głodu prawie non stop. W czasie jej godzinnego ciumkania i przysypiania udało mi się odciągnąć ręcznie tylko 10ml, które chcę jej podać po następnym karmieniu strzykawką. Mam wrażenie, że mam mało pokarmu - tak samo było przy poprzednim dziecku i skończyło się na szybkim przejściu na butlę... Boję się, że znowu tak będzie i cały dzień łzy mi się cisną do oczu :( Córka nigdy nie próbowała butli ani smoczka i dziś pierwszy raz spróbuję ze strzykawką. Jak pobudzić laktację? Jak nauczyć córkę szerzej łapać? Piję dużo, a mimo tego mleka zdaje się być niewiele. Na początku córka ssie przez kilka minut w rytmie ok. 10 razy 1-4 ssania i przełknięcie, a potem przerwa. Potem już tylko ciumka i przełyka b. sporadycznie, a po odessaniu jej i próbie odbicia jest ryk i szukanie piersi. Jestem zrozpaczona, bo wygląda to wszystko analogicznie jak w przypadku starszego dziecka, którego nie mogłam odłożyć na moment, bo zaraz był płacz z głodu, a nie chcę powtórzyć tamtego scenariusza. Córka siusia kilka razy dziennie, kupki też są kilka razy, ale mało przybrała od wyjścia ze szpitala (30g/4dni). Proszę, doradźcie mi!
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: długie brodawki 10.05.14, 17:22
      > Na początku córka ssie przez kilka minut w rytmie ok. 10 razy 1-4 ssania i przełknięcie,
      > a potem przerwa. Potem już tylko ciumka i przełyka b. sporadycznie,

Tak wygląda karmienie noworodka. Ssanie to ciezka praca.
      Po kilku minutach takiego ciumkania możesz ją połaskotać, to przez chwilę possie aktywniej, a potem znów będzie ciumkać. Takie delikatne ssanie przekazuje piersiom informację, że proces jedzenia trwa i nie należy uwadniać mleka, tylko dalej ma lecieć to tłuste. Krople, które wtedy płyną, składają się na łyki. Te twoje 10 ml to około 50-100 kropli - i nawet niech to trwa pięć minut - to w kwadrans robi się 30 ml, a w pół godziny 60 ml, co już jest ilością konkretną, prawda? A jak co kilka minut spróbujesz ją zaktywizować, to będzie więcej.

A jeśli chodzi o przyrost wagi, to faktycznie jest on poniżej normy (17 g/dobę, srednio), ale z drugiej strony w tak krótkim okresie i przy tak małej różnicy byle drobiazg wpływa na pomiar: odległośc od ostatniego siusiu, odległość od ostatniej kupy, odległość od karmienia.

Pilnuj, żeby ssanie trwało długo, aktywizuj, zmieniaj piersi (ale nie co chwila, tylko co pół godziny co najmniej), staraj się o dobre przystawienie i zważ małą za kolejnych kilka dni.
    • yumemi Re: długie brodawki 10.05.14, 21:09
      Gość portalu: malwa napisał(a):

> W szpitalu pielęgniarki powiedziały mi, że mam tak długie brodawki, że wypełnia
      > ją całą buzię dziecka i przez to nie łapie ono otoczki i karmienie jest nieefek
      > tywne.

Ile centymetrow dlugosci ma brodawka? Bo az taka dluga raczej nie jest..
      Dziecko nie wazne ile lapie otoczki, wazne zeby wysuwalo jezyk i masowalo otoczke jezykiem, i aby wiecej bylo dolnej otoczki (tam gdzie broda dziecka) w buzi niz gornej (tam gdzie gorna warga). Nie musi miec wcale calej otoczki w buzi:)

Pokarmu bedzie tyle ile dziecko zamowi, wiec o ilosc sie nie martwimy tylko o to aby dziecko dobrze przystawiac.
      Obejrzyj te filmiki:
      www.breastfeedinginc.ca/content.php?pagename=videos
      Zobacz jak dziecko jest przystawiane, w samej pieluszce, naprowadzane na piers - obejrzyj je dokladnie.

Jestem zrozpaczona, bo wygląda to wszystko analogicznie jak w przypadk
      > u starszego dziecka, którego nie mogłam odłożyć na moment, bo zaraz był płacz z
      > głodu, a nie chcę powtórzyć tamtego scenariusza.
      Wiec nie odkladaj, niech ssie, Dzieci na tym etapie rzadko daja sie odlozyc:)
    • malwina.okrzesik Re: długie brodawki 12.05.14, 18:15
      Trudno powiedzieć nie widząc was, czy rzeczywiście córeczka "nie pasuje" do Pani brodawki, czy są one zbyt długie. Gdy brodawka jest b. długa pobudza odruch wymiotny,, siągając podniebienia miękkiego, maluch wypluwa brodawkę, spłycając ssanie. Takie karmienie jest nieefektywne, laktacja może się zmniejszyć, a dziecię jest nienajedzone.
      W szerokim złapaniu pomoże przytrzymanie bródki dziecka w trakcie przystawiania, brodawkę celować na podniebienie dziecka
      czasem przy zbyt długich brodawkach pomaga "upakowanie" ich w kapturku
      Gdy i to nie pomoże, kapturek w połączeniu z okresowym dokarmianiem przy piersi za pomoca sondy lub systemu SNS. Znam takie przypadki, gdy mama musiała poczekać kilka tygodni, aż buzia dziecka urośnie i pomieści większą brodawkę.
      Gdy żadne sposoby nie pomogą proponuję na razie regularne odciąganie mleka
      Na zwiększenie produkcji dobry będzie preparat Femaltiker

Zwrócić uwagę czy ma Pani dobrze dobrany lejek odciągacza, tzn, czy pobudzana jest otoczka- to bardzo ważne.
      Różne rozmiary lejków dostępne są w odciągaczach Medela

Nie wpadać w panikę, cierpliwe działać w ramach tego co jest w tym momencie możliwe. Nie musi być tak, jak za pierwszym razem !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka