Dodaj do ulubionych

Problem z kp:( prosze o pomoc.

05.10.14, 19:10
Witam
Mam problem. Synek ma obecnie 17dni. Urodzil sie z waga 4109g przy wypisie ze szpitala wazyl 3790 po 10dniach od wypisu pojechalismy na kontrole wazyl 3630 dodatkowo zoltaczka. Do tej pory karmilam piersia. Po przybyciu na oddzial zalecili kp i dokarmianie mm. Zaczal przybierac. Zdrowie wazne. Wypuscili nas ze szpitala po 3dniach z waga 3860. Ale mam problem bo chcialabym karmic wylacznie piersia a mam malo pokarmy. Probuje sciagac laktatorem elektrycznym i schodzi mi max 30ml z obu piersi a w najgorszym wypadku 10ml w ciagu godziny. Tak mialam od poczatku. Moze zle cos robie. Corke starsza karmilam wylacznie piersia przez trzy lata teraz jestem zalamana ze musze mlodego dokarmiac. Kupilam mu butelke medeli calma czy jakos tak no ale co z tego. Cyvka bo cycka ale jakos malo efektywnie:( mozecie cos poradzic a moze macie z Warszawy jakiegos doradce zeby umowic sie prywatnie na wizyte.bardzo mi zalezy a nie wiem juz co mam robic. Boje sie ze wogole odrzuci piers choviaz lubi pocyckac zawsze po 15-20min do kazdej z piersi jest przystawiany.....
Obserwuj wątek
    • oladidi Re: Problem z kp:( prosze o pomoc. 05.10.14, 19:11
      Bede wdzieczna za pomoc.
      Pozdrowienia
      • nothing.at.all Re: Problem z kp:( prosze o pomoc. 05.10.14, 19:53
        Umów się do poradni laktacyjne przy szpitalu na żelaznej albo Madalińskiego. Fantastyczne kobiety tam pracują pomogą ba pewno. Telefony znajdziesz w necie .
        prywatnie tez jest wiele doradczym. Na stronie mlekomamy.pl/index.php?page=poradnie-laktacyjne masz całą masę kontaktów.
        • oladidi Re: Problem z kp:( prosze o pomoc. 05.10.14, 19:56
          Umowie sie na Madalinskiego bo mam kontrole po pobycie w szpitalu. Co do dokarmiania on zjada najpierw piersi dwie a pozniej z calmy okolo 90ml. Nie wiem czy ze strzykawki da rade tyle ale sprobuje oczywiscie allo ten kubeczek. Zaraz obejrze filmiki i zastosuje sie do tej rady karmienia co dwie godziny moze to bedzie kluczem do sukcesu dzieki
          • nothing.at.all Re: Problem z kp:( prosze o pomoc. 06.10.14, 07:45
            Ja byłam w poradni tam i kobiety pomogły. Tak więc polecam.
            • oladidi Re: Problem z kp:( prosze o pomoc. 06.10.14, 07:57
              Tak sadze ze pokrwawione brodawki i karmienie przez kapturki... walczymy zobaczymy czy damy rade. Mam nadzieje ze tak:)
      • nothing.at.all Re: Problem z kp:( prosze o pomoc. 05.10.14, 19:55
        Przystawka często kiedy tylko chce. Zobacz filmiki jak trzeba przestawiać I jak a ssać. Może coś w technice jest nie tak.
    • mad_die Re: Problem z kp:( prosze o pomoc. 05.10.14, 19:52
      Po pierwsze - gratulacje!
      Po drugie - butelka lepiej nie, strzykawka/kubeczek/pipeta, po każdym karmieniu po 20-30 ml.
      Po trzecie - karmienie co 2h najlepiej, z każdej piersi żeby ssał efektywnie, i potem dokarmienie.
      Wtedy masz gwarancję, że dziecko zjada, a nie zaburza sobie ssania butelką.
      Odciąganie sobie daruj, lepiej dostaw małego do piersi.
      Jak on ssie? Tak?
      www.nbci.ca/index.php?option=com_content&view=article&id=124:good-drinking&catid=6:video-clips&Itemid=13
      Dostawiasz go tak?
      www.nbci.ca/index.php?option=com_content&view=article&id=75:when-latching&catid=5:information&Itemid=17
      • oladidi Re: Problem z kp:( prosze o pomoc. 05.10.14, 19:59
        Dostawiam go spod pavhy i z przodu. Sadze ze robie to dobrze bo mialam jedna konsultacje juz wlasnie na Madalinskiego jak lezelismy z zoltaczka. Pomogla lekcja z dostawianiem bo juz nie mam pogryzionyvh piersi i nie karmie przez kaptirki bo powiedziano ze lepiej nie. Vo do ssania nie moge teraz obejrzec bo cos mam z filmikami na tel. Ale sadze ze bardziej cycka niz polyka chociaz widac jak zuchwa mu pracuje nie policzki.
        • oladidi Re: Problem z kp:( prosze o pomoc. 05.10.14, 20:00
          Filmiki obejrze odrazu jak usiade do laptopa:)
        • mad_die Re: Problem z kp:( prosze o pomoc. 05.10.14, 20:04
          No jednak coś musiało być na rzeczy skoro nie przybierał na wadze...
          Więc albo ssanie albo dostawianie, ale jedno i drugie.
          Czy miał wędzidełko sprawdzone?
    • yumemi Re: Problem z kp:( prosze o pomoc. 05.10.14, 20:00
      Dodatkowo: zastanow sie co moglo spowodowac ten spadek, jak czesto dziecko ssalo, czy ssalo aktywnie, czy dostawalo jakiekolwiek smoczki, czy mialo dlugie przerwy miedzy karmieniami, etc.
      Sama zoltaczka jest normalna, wazne aby dziecko ssalo czesto i regularnie i efektywnie.
      • oladidi Re: Problem z kp:( prosze o pomoc. 05.10.14, 20:32
        Nie mial sprawdzanego wedzidelka. Smoczek ssal niestety ale juz wyrzucilam i nie podaje go. Ssal w miare czesto co trzy cztery godziny ale rzeczywiscie srednio aktywnie. Byl senny ale w nocy plakal myslalam ze to brzuszek a on byl pewnie glodny. Zaczrlismy go wazyc w szpitalu przed i po karmieniu piersia i wychodzilo ze jadl po 10-30ml na jeden raz
        • mad_die Re: Problem z kp:( prosze o pomoc. 05.10.14, 21:56
          oladidi napisała:

> Nie mial sprawdzanego wedzidelka. Smoczek ssal niestety ale juz wyrzucilam i ni
          > e podaje go. Ssal w miare czesto co trzy cztery godziny ale rzeczywiscie sredni
          > o aktywnie.
          Często?
          Dziewczyno! Noworodek ma ssać 24h na dobę, nie co 3-4 godziny....
          I jeszcze do tego smoczek...
          Nikt Cię nie poinstruował jak karmić? Czego unikać? A co właśnie należy robić?

Byl senny ale w nocy plakal myslalam ze to brzuszek a on byl pewni
          > e glodny.
          I nie karmiłaś go w nocy?

Zaczrlismy go wazyc w szpitalu przed i po karmieniu piersia i wychodz
          > ilo ze jadl po 10-30ml na jeden raz
          No bo pewnie zaspokajał pierwszy glód i potem ze zmęczenia zasypiał. Typowe...

Teraz, jak nie ma już smoczków to powinnaś koniecznie karmić go minimum co 2h z każdej piersi efektywnie, tak, żeby widzieć, że ssie i łyka pokarm. I po każdej takiej sesji karmienia dokarmić do 20-30 ml sztucznego mleka. I za chwilę znowu do piersi. Jak płacze - do piersi. Zmienisz pieluchę - do piersi. Wierci się - do piersi.

Powinien sikać 5-6 pieluch na dobę i robić przynajmniej jedną kupę.
          Zważ go koniecznie za 2-3 dni. Jak będzie ok przyrost, to wtedy rób dalej tak samo i kolejne ważenie za tydzień.
          • oladidi Re: Problem z kp:( prosze o pomoc. 05.10.14, 23:39
            Karmilam go w nocy. O te trzy cztery godziny to chodzi ze spal ale karmienie trwalo srednio okolo godziny poltorej.... dziekuje za instrukcje sprobujemy i zobaczymy co z tego wyjdzie. Probowac jeszcze laltatorem czy odpuscic? Ja go probuje po dwa razy przystawiac do jednej i drugiej piersi od rana jakby ale musi dojesc znow i 90ml zjada. Ale moze bardziej po tych przystawianoach sie uda to rozkrecic. Pozdrowienia i dziekuje
            • nothing.at.all Re: Problem z kp:( prosze o pomoc. 06.10.14, 07:43
              Uda się na pewno. Przystawiaj ciągle. U nas tez byl problem ale wróciło do normy. Mieliśmy słabe przyrosty bo ja też zapalenie piersi przechodziłam i dużo smoka było. Może u was też w tym słabym tygodniu przyrostu był jakiś powód?
            • Gość: maddie Re: Problem z kp:( prosze o pomoc. IP: *.cm-7-4c.dynamic.ziggo.nl 06.10.14, 10:01
              Godzina czy poltorej nieefektywnego ssania to nie jest karmienie.
              Dziecko ma ssac i polykac mleko podczas karmienia.
              90ml to bardzo duzo jak na dokarmianie, to praktycznie karmienie sztucznym mlekiem.
              Takze na pewno nie dawalbym smoczkow, butelek, kapturkow bym nie uzywala.
              Dostawialabym do piersi na kazde kwekniecie, ruch, niezadowolenie, nie dopuszczalabym do placzu - placz to bardzo pozna oznaka glodu. Pilnowalabym dobrego dostawiania do piersi, dobrego ssania - tak jak na filmie, a potem dokarmilabym bez uzycia smoczka minimalna iloscia sztucznego mleka. Tak, zeby za te godzine czy dwie znowu dostawic do piersi.
              Poswiecisz na takie karmienie kilka do kilkunastu dni i bedzie juz lepeij.
              Wazne zebys kontrolowala wage co 2-3 dni, zeby miec pewnosc ze wszystko dziala.
              • oladidi Re: Problem z kp:( prosze o pomoc. 14.10.14, 22:02
                Po malu ograniczam mm teraz na dobe lacznie podaje okolo 100ml. Sciagam tez wiecej mleka laktatorem. Z 20-30ml zrobilo sie okolo 110ml na dobe. Ale do wczoraj przybieral synek ladnie a dzis wieczorem go wazylam i jest 10g mniej. Zastanawiam sie czy najapda sie teraz z tych moich piersi cho iaz ssie lepiej ale nie wiem czy nie czrka zeby sie najesc szybciej. Dokarmian butelka calma medeli.
                • Gość: maddie Re: Problem z kp:( prosze o pomoc. IP: *.cm-7-4c.dynamic.ziggo.nl 15.10.14, 10:57
                  Po co dokarmiasz skoro ladnie przybiera?
                  Po co sciagasz?
                  Ile syn teraz ma i ile wazyl/y?
                  Ile razy karmisz piersia? Z ilu piersi?
                  • oladidi Re: Problem z kp:( prosze o pomoc. 15.10.14, 15:15
                    Podaje naprzemiennie piersi po 2 razy kazda.
                    karmie okolo 10x na dobe ( w tym podaje raz 60ml mm i 30ml lub 3x30ml obecnie) i dodatkowo sciagniete przez siebie mleko
                    dokarmiam po cyrkach w szpitalu jakie mialam bo maly spadl z wagi. Urodzony 4109 spadl do 3630 jakos tak plus zoltaczka. Inkubator itp przez trzy dni. Dokarmiali nas tam do 90 ml przy kazdym karmieniu w zaleznosci ile zjafl z piersi. Byl wazony przed i po karmieniu piersia. Teraz przybierac zaczal wiec z 90ml na jedno karmienie zeszlam do 90ml na dobe. Teraz wazy 4220. Dziennie okolo 15-30g przybiera.
                    mam schize wazenia po tym wszystkim i przejmowalam sie kazdymi gramami.
                    Sciagam laktatorem zeby pobudzic laktacje. Mialam problem na poczatku po cesarce, nie mialam nawalu, kiepsko lapal piers i mialam poranione piersi.
                    Spotkalam sie trzy razy z doradca laktacyjnym i zaczelam schodzic z mm, ladnie juz lapie piers i sciagam laktatorem bo jest troche jednak synek leniwy i nie wiem czy wystarzajaco duzo sciaga z piersi.

• oladidi Re: Problem z kp:( prosze o pomoc. 15.10.14, 15:16
                      27dni ma. Jutro beda cztery tygodnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka