Dodaj do ulubionych

kupki przy kp

IP: *.maverick.com.pl 13.10.14, 21:52
Atlas kupek niby znam, ale rada doświadczonych karmiących na wagę złota :) synek karmiony wyłącznie piersią robi kupki są one wodniste ( jak jest na bez pieluchy to mu się jakby wylewają z pupy, wcześniej strzelały teraz się wylewają) z grudkami często, musztardowe lub trochę ciemniejsze. Nie ma śluzu. Często też robienie kupy wygląda tak ze się napnie, zaboli go, strzeli bąką z kupą. Czy takie objawy mogą świadczyć o skazie, nietolerancji itd????
p.s podłącze jeszcze inne pytanie...z powodu kolek ograniczam nabiał tzn krowę, a jak z kozą? kupiłam dziś żółty ser kozi i się zastanawiam czy jest bezpieczny
Obserwuj wątek
    • mad_die Re: kupki przy kp 13.10.14, 22:00
      Gość portalu: ola napisał(a):

> Atlas kupek niby znam, ale rada doświadczonych karmiących na wagę złota :) syne
      > k karmiony wyłącznie piersią robi kupki są one wodniste ( jak jest na bez pielu
      > chy to mu się jakby wylewają z pupy, wcześniej strzelały teraz się wylewają) z
      > grudkami często, musztardowe lub trochę ciemniejsze. Nie ma śluzu. Często też r
      > obienie kupy wygląda tak ze się napnie, zaboli go, strzeli bąką z kupą. Czy ta
      > kie objawy mogą świadczyć o skazie, nietolerancji itd????
      Nie, kupa jest ok.

> p.s podłącze jeszcze inne pytanie...z powodu kolek ograniczam nabiał tzn krowę,
      > a jak z kozą? kupiłam dziś żółty ser kozi i się zastanawiam czy jest bezpieczn
      > y
      Nabiał nie ma wpływu na kolki, w ogóle to co jesz nie ma wpływu na kolki. Kolki to niedojrzałość układu - pokarmowego i nerwowego dziecka. Miną z czasem. Taki czy inny ser nie ma na nie wpływu.
      Ograniczanie krowy jednak może wyjść Tobie na dobre :)
    • nothing.at.all Re: kupki przy kp 13.10.14, 22:05
      Kolki nie są efektem twojego jedzenia a nie dojrzałości. Więc koza czy krowa tu się nie licza;).

Bóle brzuszka dziecka czy obawy skórne czy źle kupki owszem o ile dziecko ma jakąś nietolerancja czy alergie. Często jak na krowizne jest uczulenie to na koze tez ale trzeba sprawdzać.
      • Gość: ola Re: kupki przy kp IP: *.maverick.com.pl 13.10.14, 22:11
        tak bardziej u nas to bóle brzuszka, bolące bąki niż typowa kolka stąd ograniczenia co do nabiału, pediatra nakazał całkowicie odstawić, a ja próbuję się doszukać dlaczego. brzuszek raz boli raz nie, innych objawów nie ma. krowę odstawiam zapobiegawczo
        • nothing.at.all Re: kupki przy kp 14.10.14, 07:35
          Odstawiasz krowe zapobiegawczo, a po co? No chyba że nie nie lubisz i nie chcesz jesć. Nie ma co ograniczać diety jak zmian skórnych czy złych kup nie ma.
          A jakie argumenty podał pediatra?

Jak poczytasz to forum, to zobaczysz że tylko w PL tak jest, że od razu dieta matki karmiącej, od razu skaza. W innych krajach jeśli dziecko ma problemy z brzuszkiem tylko, a poza tym pogodne i przybiera na wadze to się nie stosuje diet, bo to skutek niedojrzałości układu dziecka.
        • Gość: maddie Re: kupki przy kp IP: *.cm-7-4c.dynamic.ziggo.nl 14.10.14, 08:33
          A ile dziecie ma?
          Zakladam ze mniej niz 3msce a u takich maluchow na KAZDY bol pomaga mama i ssanie piersi.
          Wiec jak cos to do piersi.
          A jak piers nie ukoi to wtedy zmiana pieluchy, noszenie brzuch do brzucha, brzuch do dolu, masaz, polegiwanie na mamie lub tacie brzuchem do brzucha, i zmiana pieluchy i do piersi za chwile.
          Bol w tym wieku to dziecko ma jeden - egzystencjalny. I ten bol mija jak jest mama i jest piers.
          • Gość: mamamarcela Re: kupki przy kp IP: *.polsystem.net.pl 14.10.14, 10:40
            "Bol ma jeden - egzystencjonalny" .. dobre :) i trafione. ... Czwarty trymestr ciąży. Natura jakos tego nie dopracowala:/
    • panizalewska Re: kupki przy kp 14.10.14, 10:43
      Ło matko jak ja bym chciała mieć takie kupy u swoich dzieci! Od tygodni takiej nie widziałam na oczy. U nas zielone i cuchnące kwasiorem na zmianę z brązowymi z przezroczystym śluzem.
      U Was są w 200% prawidłowe :-)
      • Gość: mamamarcela Re: kupki przy kp IP: *.polsystem.net.pl 14.10.14, 10:46
        I bedziesz jakos temu przeciwdzialac?
        • Gość: panizalewska Re: kupki przy kp IP: *.centertel.pl 14.10.14, 16:04
          Kombinuję z dietą, chyba znowu muszę wywalić nabiał definitywnie. Podejrzenie padło też na mleko sojowe, bo zamieniłam z ryżowego
          Ale i tak wiem, że czas będzie najlepszym lekarstwem
    • malwina.okrzesik Re: kupki przy kp 15.10.14, 12:20
      Mogą być takie kupki przy kp
      Jeśli jest podejrzenie nietolerancji, to ograniczenie nabiału nie pomoże,. Trzeba by odstawić zupełnie, żeby zobaczyć jakąś zależność. Pytanie tylko czy trzeba?
      Co z kozą? Trzeba zaobserwować, ale nie sądzę żeby to miało znaczenie.
      • Gość: ola Re: kupki przy kp IP: *.maverick.com.pl 23.10.14, 08:37
        I znowu te kupy...od wtorku maluch ma wysypkę na buzi pojedyncze krostki różowe na lewym policzku skupisko. W kupce poza grudkami są ciągnące się nitki rozumiem że to śluz... Bardzo się zmartwiłam. To co z nowości zjadłam w poniedziałek to spory kawał szarlotki z gałka lodów i kilka paluszków oblanych mleczną czekoladą ( milka stix cos takiego może z 7)
        Raz dziennie wlewam ciut mleka do kawy i przeciągnę kanapkę masłem baardzo skromnie żeby się wędlina przykleiła...dziś nadal objawy się utrzymują. Czy trwałoby to tak długo gdyby to faktycznie bylo coś z poniedzialku Np ta czekolada???
        • bieniewicka Re: kupki przy kp 23.10.14, 09:22
          U mnie najgorzej na krostki i kupy działały niestety lody ;(
        • fizmedka Re: kupki przy kp 23.10.14, 09:22
          Ta szarlotka to wlasnej roboty? Jak nie to obstawilabym polepszacze cukiernicze i te milkowe dodatki.
          • Gość: ola Re: kupki przy kp IP: *.maverick.com.pl 23.10.14, 10:29
            Domowa. Może po małym kawalku nic by nie było ale zjadłam spory...w każdym razie odchodzą i lody i ciasta i czekolada. Kiedy buzia i kupy powinny się uspokoić?
            • Gość: maddie Re: kupki przy kp IP: *.cm-7-4c.dynamic.ziggo.nl 23.10.14, 10:37
              Wiesz, jak chcesz sie odchudzic to nie jedz ;)
              Ale jak zrobisz dobra szarlotke to bedzie dobrze. Lody lepeij robic samemu lub kupowac organiczne - bo chemia w nich moze draznic.
              Jak zjesz dobra czekolade 80% czy 90% kakao to wyjdzie to Ci na zdrowie, oczywiscie nie cala na raz, ale.kawaleczek. kupne gotowe slodycze maja to do siebie, ze zdrowe nie sa....

Ile mala ma ? Bo w koncu tego nie wiemy....
              Krostki na jednym policzku to moze byc zadrapanie, przegrzanie, slina, tradzik albo insekt, takze wiesz....
              • fizmedka Re: kupki przy kp 23.10.14, 10:52
                Maddie lepiej bym tego nie ujela :)
              • Gość: ola Re: kupki przy kp IP: *.maverick.com.pl 23.10.14, 12:19
                Krostki są na obu, na jednym więcej dziś juz trochę bledną. Jako maluch miał trądzik ale to nie jest to. Tym bardziej że zbiegło się to ze śluzem w kupce i bólem brzucha cały wtorek. I szorstkie kolanka ma... Skończył w niedziele 3 miesiące
                • nothing.at.all Re: kupki przy kp 23.10.14, 16:42
                  A Ty jesteś końcu na diecie bez białka krowiego xzy nie?
                  Mogła zaszkodzić czekolada albo lody. Można teraz odczekać i spróbować te rzeczy ale pojedynczo.
                  • Gość: ola Re: kupki przy kp IP: *.maverick.com.pl 23.10.14, 17:08
                    Nie jestem, ograniczam do masla i raz dziennie kawa z mlekiem ale jednak nie jestem calkowicie bez krowy
                    • nothing.at.all Re: kupki przy kp 23.10.14, 20:38
                      Czyli nie jesteś. No ale jak dziecku nie szkodzi to nie mam sensu być. Chyba ze tak dla siebie.
                • mad_die Re: kupki przy kp 23.10.14, 20:46
                  To mógł być najzwyklejszy zbieg okoliczności - ten śluz i ból brzucha (zresztą po czym wnioskujesz, że to brzuch boli?)
                  Szorstkie kolana możesz smarować wazeliną i będzie ok.

Jeśli chcesz zobaczyć, co małemu nie służy, to najpierw wywal całą krowę (totalnie nic nie jedz co z krową ma wspólnego, również krowa ukryta (czyli maślanka w pieczywie tudzież inne dodatki w wędlinach i gotowych daniach)) - czyli albo sama wszystko robisz albo dokładnie czytasz etykiety. Mleko zamień na sojowe, chleb piecz sama i smaruj hummusem lub tylko tahini lub samą oliwą, wędliny rób sama, lody jedz wodne ;) ciasta bez mleka i śmietany. Przepisów w necie masz zatrzęsienie, z głodu na pewno nie umrzesz ;)
                  I tak z miesiąc wytrzymaj (a przynajmniej 3tyg). Jak będzie poprawa to luzik. Jak nie, to wracasz do krowy a wywalasz gluten - czyli to samo, tylko stopień trudności wyższy ;)
        • yumemi Re: kupki przy kp 23.10.14, 21:54
          Ale przeszkadzaja dziecku te krostki w czyms?
          • Gość: ola Re: kupki przy kp IP: *.maverick.com.pl 23.10.14, 23:14
            Nie przeszkadzają. Dziś juz został ślad tylko po nich. Odstawienie krowy również tej utajonej to dla mnie abstrakcja...jak zjem trzy gotowe posiłki wymagające tylko podgrzania to jest super, nie wyobrażam sobie znaleźć czas żeby robić wszystko sama (chleb, wędliny itd) młody je co godzinę a potem i tak go noszę albo je co 15 minut 5 minut. Taka jego uroda. W każdym razie gdyby to była krowa to chyba objawy by byly od dłuższego czasu...a u nas od poniedzialku takie hity...
            • mama_maciupkow Re: kupki przy kp 24.10.14, 09:23
              Wedline można stosunkowo łatwo i szybko zrobić. Poszukaj sobie przepisów w necie na schab pięciominutowy. Zagotowujesz mięso wieczorem z przyprawami, potem znowu rano, zostawiasz do wystygnięcia i można kroić na kanapki. A chleb można kupić, tylko trzeba zapoznać się ze składem. Chociaż, ja po porodzie dostałam alergii na coś w pieczywie, jakiś dodatek. I czasem skład niby ok, a wokół ust pojawiała się pokrzywka, więc nie wiem czy można tak do końca ufać tym etykietom.
    • nothing.at.all Re: kupki przy kp 24.10.14, 07:45
      Nam się zdarzyła wczoraj kupka z nitka mi krwi. Nie było dużo (bo mam porównanie z pierwszego tygodnia gdy jadłam nabial) ale były. Z nowych rzeczy zjadłam gruszki i sporo wiorek kokosowych i się zastanawiam czy cos z tych rzeczy czy wybryk taki? Jak sądzicie? Obie rzeczy przetestuje osobno oczywiście.
      • Gość: ola Re: kupki przy kp IP: *.maverick.com.pl 24.10.14, 08:03
        Nie było sensacji brzuszkowych po tej gruszce? ile ma Twój maluch?
        • nothing.at.all Re: kupki przy kp 24.10.14, 09:24
          Cora ma 4 miesiące. Brzuch był ok. Tylko ta Jedna kupka inna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka