Dodaj do ulubionych

bolesne ssanie

21.10.14, 09:46
Od jakiś dwóch trzech dni, odczuwam ból przy karmieniu małej, ból podobny jest trochę do tego jaki jest kiedy się zaczyna karmić. Zastanawiam się, co jest tego przyczyną, małą przystawiam jak zwykle. Czy możliwe, aby w sposobie jej ssania coś się zmieniło? Dodam, że równocześnie mała zaczęła bardziej skupiać się na ssaniu kciuka, którego jej staram się odbierać. Nie wiem, może to zbieg okoliczności ale wydaje mi się, że kciuk jest winny, że ona ssie pierś i kciuka podobnie. Nie każde karmienie jest bolesne, ale większość tak.
Obserwuj wątek
    • mad_die Re: bolesne ssanie 21.10.14, 14:18
      Postaraj się ją lepiej dostawiać, tak, żeby szeroko buzię otwierała, żeby dolna część otoczki była w buzi, żeby broda była w pierś wetknięta a nos lekko odstawał lub tylko piersi dotykał, sutek celuj w górne podniebienie małej, brzuch do brzucha.
      No i kciuka wyciągaj, nie ma zmiłuj.
    • nothing.at.all Re: bolesne ssanie 21.10.14, 15:21
      Z kciukiem walcz. My właśnie teraz tez na tym etapie..kciuk twój przyjaciel ale jak tylko widzę to wyciągam, zajmuje ręce, zabawiam.
      A odnośnie bólu to pilnuj techniki i powinno minąć.
      • bieniewicka Re: bolesne ssanie 21.10.14, 15:44
        Trochę offtopicowo, to ciekawe ze bobasy odkrywają kciuka na roznym etapie życia, Ty Martini masz chyba maluszka, a nothing coś koło 4 miesięcy? Moja kciuka odkryła dopiero teraz, na tydzień przed skończeniem 5 miesięcy, przedtem ładowała do buzi kilka paluszków naraz i je memłała albo dwie piastki naraz chciala zmiescic. Czy to w ogóle prawda ze odruch ssania po 4 miesiącu życia się zmniejsza? Ja nic takiego nie zauważyłam.
        • nothing.at.all Re: bolesne ssanie 21.10.14, 19:11
          Nie widzę aby się zmniejszył. Przy kciuki i paluszki jest chyba większy;).
          Wiesz tak jak każde dziecko się rozwija w swoim tempie tsk i kciuka roznie odkrywają,).
          Walczysz x tym? Jak?
          • bieniewicka Re: bolesne ssanie 22.10.14, 10:00
            ee, nie demonizuje kciuka. Zresztą ten kciuk znajduje się w buzi z częstotliwością powiedzmy 3/10, zawsze i tak w łapce ma jakas zabawkę czy gryzaka i sobie je memle ;) Dopiero jak nic nie ma to czasami zapoda kciuka ale rzadko to widzę. zresztą jedyne co można robić to odwracać uwagę.
            • martini-7 Re: bolesne ssanie 22.10.14, 11:02
              A nie zdarza się Twojemu dziecku przez sen ładować kciuka do buzi? moja mała czasem tak robi, wczoraj kiedy była na drzemce i już zasnęła władowała kciuka do buźki, bezczelnie podmieniłam go na smoczka, o dziwo załapała, pewnie dlatego, że spała, dałam jej possać go z max 5 minut i zabrałam. Nie chcę jej na smoka uczyć, ale czasem ona ma potrzebę ssanie, pierś ją irytuje bo, mleko leci, a ona chce sobie possać tylko, więc nie podstawiam jej wtedy żeby nie było znowu nagminnych awantur przy karmieniu bo, nadal się zdarzają.
              Czasem ten kciuk bywa pomocny, ale boję się, że to zrobi się nawykiem.
              • bieniewicka Re: bolesne ssanie 22.10.14, 11:40
                Nie zdarza, u nas jest smoczek w użyciu wiec może dlatego ten kciuk na razie niedoceniony został ;) mala ze smoczkiem zasypia przy piersi przytulna.
                • Gość: mamamarcela Re: bolesne ssanie IP: *.polsystem.net.pl 22.10.14, 12:29
                  Kiedy mija to parcie na ssanie wszystkiego o pchanie wszystkiego do buzki
                  • nothing.at.all Re: bolesne ssanie 22.10.14, 14:06
                    Chyba nie tak szybko. Bo dzieci wszystko testują buzia;)
                    • martini-7 Re: bolesne ssanie 22.10.14, 15:11
                      No i mam teraz mętlik w głowie, czy uczyć na tego smoka czy nie uczyć? pasuje mi, że ona go nie używa, pierwsza używała i problem był jak gdzieś czasem się zaplątał. No i jak to w końcu wypływa na karmienie?
                      Drugie dziecko, a wszystko takie nowe.... :/
                      • bieniewicka Re: bolesne ssanie 22.10.14, 15:48
                        Martini dobrze Wam bez smoka, po co to zmieniać? nie wypowiem się na temat wpływu ssania kciuka na technikę ssania piersi, no ale wydaje mi sumie jak świat stary dzieci paluszki ssaly... Zwłaszcza jeśli mala do tej pory smoczka nie znala to nie widze logicznie mozilwosci zeby ten kciuk tak namieszał, ale niech się ekspertki kp wypowiedzą.
                      • mad_die Re: bolesne ssanie 22.10.14, 20:15
                        Nikt Ci nie powie jak to wpłynie na Wasze karmienie - może wcale nie wpłynąć a może wszystko popsuć (bo dziecko zacznie mylić ssanie, ssać pierś jak smoczka, przestanie przybierać, odrzuci pierś itp.)
                        Etap kciuka mija szybko, ważne, żeby wtedy kiedy można ręce zajmować i po kilkunastu dniach powinno się unormować.
                        Nie zawsze uda się kciuka na pierś zamienić, bo nie zawsze dziecko ssie paluchy jak jest głodne. Czasami ssie z nudy, wtedy trzeba się potomkiem zająć. Czasami odkrywa ciało, wtedy trzeba pomóc w odkrywaniu.
                        Generalnie smoczka bym nie dawała, jak już tak długo smoczka nie miała, to po co teraz wpychać na siłę? Zwłaszcza, ze jak piszesz mała wariuje przy piersi i ssanie czasami boli.
                        • martini-7 Re: bolesne ssanie 22.10.14, 21:58
                          Macie rację dziewczyny, nie ma co się na smoka przestawiać zwłaszcza, że jest jakiś procent szans, że coś popsuję. Ona paluszka czasem ssie jak się na coś zapatrzy, ale zwykle jak jest zmęczona.
                          Dziś ładnie i bezboleśnie ssała, więc może faktycznie to przejściowe było i bez większego powodu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka