Dodaj do ulubionych

"Receptory DNA" na sutkach ???

IP: *.182.94.99.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 27.10.14, 21:34
Dziś w grupie KP na Facebooku przeczytałam coś takiego : "W otoczkach sutkow sa receptory dna, ktore po slinie rozpoznaja z jakim dzieckiem maja do czynienia i wysylaja do piersi info jakie mleko w czasie ssania produkowac. Blizniaki tez dostaja rozne mleka "
oraz "Slina! Slina dotyka sutka i tworzy sie mleko wg potrzeb genialne co? " ...

Szukam informacji na ten temat,podobno "w każdej książce o kp jest o tym mowa",internet jednak milczy
Obserwuj wątek
    • yumemi Re: "Receptory DNA" na sutkach ??? 27.10.14, 21:47
      No nie bardzo :-) Mleko sie nie zmieni magicznie bo nagle zacznie ssac dziecko roczne zamiast naszego miesięcznego malucha na przykład :-)))

Natomiast organizm matki owszem reaguje np na wirusy obecne w powietrzu i produkuje odpowiednie przeciwciala, reaguje na temperatury i w upał produkuje wiecej wodnistego pokarmu - ale z tymi receptorami dna to ciekawe :-)

Owszem receptory na otoczce sa - dziecko masujące otoczkę językiem przesyła informacje do przysadki o tym ze ma produkować sie pokarm. Stad wiadomo ze dziecko piersi tak naprawdę nie ssie tylko te otoczkę masuje.
      Stad wiadomo ze nie da sie wyprodukować niczego co by piers imitowało :-)
      • ewka027 Re: "Receptory DNA" na sutkach ??? 27.10.14, 21:51
        Dzięki :)
        Tam dyskusja toczy sie wokół śliny,że niby to ślina ssącego dziecka jest rozpoznawana...
        • yumemi Re: "Receptory DNA" na sutkach ??? 27.10.14, 22:14

Pamietam ze kiedys gdzies o tym było :-) Ale nigdzie żadnych badań nie znalazłam, tylko hasła na miedzynarodowych forach laktacyjnych.

Według mnie troche tutaj mieszania faktow.
          Owszem ślina dziecka moze przekazywać informacje o wielu rzeczach, np o tym na co dziecko choruje aby matka produkowała przeciwciala - ale sam organizm matki i ssanie piersi przekazuje informacje o tym:
          - jak duże jest dziecko, i dostosowuje pokarm do tego
          - jakie potrzeby ma dziecko - jak duzo ssie, jak długo, etc
          - w jakim wieku dziecko - zmienia sie skład

Wiec Ameryki nikt nie odkrył - tylko raczej troche anegdotal ewidence chyba jesli chodzi o to dokładnie co ta ślina przekaże.
          Wiadomo bowiem ze np jesli matka karmi noworodka oraz 2 letnie dziecko, pokarm bedzie podporządkowany młodszymi dziecku - nie bedzie fiksowal miedzy jednym a drugim :-)

-
          • froobek Re: "Receptory DNA" na sutkach ??? 29.10.14, 08:36
            Często karmiłam jednocześnie niemowlaka i trzylatka, ale by był numer, jakby dwie kuchnie wydawały zróżnicowane menu :-D
          • beeranek Re: "Receptory DNA" na sutkach ??? 30.10.14, 08:40
            Magda Karpienia (hehe, autokorekta chciała zmienić na 'karmienia', jak pasuje :)), pisała że mleko dostosowuje się do dwójki, dla młodszego inne niż dla starszego ale nie mówiła tego o blizniakach. (w pytaniu o to dlaczego mm jest gorsze, czym się różni od pokarmu)

dziecisawazne.pl/magda-karpienia-rozmowa-o-mleku-mamy-i-mleku-modyfikowanym/
            • Gość: Yumemi Re: "Receptory DNA" na sutkach ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.14, 08:56
              Oczywiste ze sie dostosowuje bo organizm wie w jakim wieku jest dziecko, a mleko zmienia sie bez przerwy. Jak rodzi sie wcześniak na przykład, tez wie nawet jesli mleko jest odciągane.
              Ale o czym pisalysmy tutaj to cos zupełnie innego - czyli matka karmiąca dwójkę dzieci, noworodka i dwulatka - pokarm bedzie dostosowany do młodszego dziecka, nie do starszego. Nie bedzie sie zmieniał bo nagle ssie dwulatek a za chwile noworodek :-)
              • beeranek Re: "Receptory DNA" na sutkach ??? 30.10.14, 09:14
                No wg tego artykułu i wypowiadajacej się Pani Magdy, guru tutaj, organizm się dostosowuje przy tandemie, raz tak raz tak (poza okresem noworodkowym, wtedy młodszy ma priorytet)
                • Gość: Yumemi Re: "Receptory DNA" na sutkach ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.14, 09:44
                  Chodzi o ten fragment? 'Powiem więcej – kiedy mama karmi tandem, czyli starszaka i malucha, jej organizm (poza okresem noworodkowym) dostosowuje mleko w zależności od potrzeb dzieci. Niestety brak zrodel, a i zdanie troszke niekonkretnie napisane.

Organizm dostosowuje sie do mlodszego dziecka, nie jest w stanie zmieniac skladu w ciagu paru sekund miedzy zmiana miedzy 2 latkiem a malym niemowleciem:) Co nie zmienia faktu ze np dziecko ssajace lepiej wyssie szybciej wiecej mleka, na przyklad.
                  Pokarm bedzie zawsze dostosowany do mlodszego dziecka, bo jego potrzeby sa wazniejsze. Co nie zmienia faktu ze dla starszaka ten pokarm caly czas jest najlepszym mlekiem.
                  • beeranek Re: "Receptory DNA" na sutkach ??? 30.10.14, 09:50
                    Mnie też wydawało się to niemożliwe, ale ja nie mam takiej wiedzy, doświadczenia, a że zawsze Pani M była stawiana na piedestale, to mój mózg zaczął wypierać swoje przekonania :P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka