Dodaj do ulubionych

noworodek nie chce spac

27.02.16, 20:56
Chcialabym z wami skonsultowac kwestie niespania mojej corki.

Waga urodzeniowa - 2500
29 doba zycia - 3600

W 6 dobie wprowadzone kapturki poniewaz dziecko szarpalo sie przy piersi, spadala waga, plaskie brodawki bardzo utrudniaja odpowiednie chwycenie. Do dzisiaj nie udalo mi sie ich odstawic.
Od 10 doby zycia wprowadzilam diete beznabialowa, poniewaz corka miala problem ze zrobieniem kupki, bardzo to pomoglo.
Spala przez 2-3h po kazdym karmieniu. Mniej wiecej w 18 dobie zycia pojawil sie taki problem ze corka spi dluzej w dzien tylko na 3h spacerze. Budzi sie okolo 9.00 i efektywnie je okolo 20 minut po czym zasypia. odlozona do lozeczka spi 5-10 minut i budzi sie, po chwili zaczyna plakac. przewijam ja, ponownie przystawiam do piersi, ssie chwile efektywnie, potem zeby trzymac kapturek w buzi i przysypia. ewidentnie nie chce jesc wiecej, mimo ze ja staram sie dobudzic. na rogalu jest w stanie przespac nawet godzine ale tez zdarza jej sie obudzil po 5 minutach i dalej possie kilka minut.
po odlozeniu do lozeczka/bujaczka/gdziekolwiek indziej z dala ode mnie - budzi sie po kilku minutach, oczy szeroko otwarte, zaczyna plakac i tylko przystawienie do piersi ja uspokaja.
to sie nasila po poludniu, po powrocie ze spaceru ok 15 jest nieodkladalna do 23. w nocy spi dobrze, budzi sie na karmienie ok 3 razy i po nakarmieniu zasypia.
mleka jest duzo, w zasadzie jestem zalewana mlekiem w trakcie kazdego karmienia, jej sie az wylewa z buzi. nie ulewa duzo ale pieluszki zmieniamy bardzo czesto. doradczyni laktacyjna stwierdzila ze je efektywnie, dobrze otwiera buzie. dopiero po kilkudziesieciu minutach to ssanie przestaje byc dla jedzenia, tylko zeby byc blisko mamy.
w jaki sposob moge poprawic sytuacje, zeby przesypiala sama chociaz troche dluzej?
dziecko sie nie daje zamotac w chuscie.
Obserwuj wątek
    • ela.dzi Re: noworodek nie chce spac 27.02.16, 21:23
      Obawiam się, że musisz przeczekać :) Po południu może być zmęczona różnymi bodźcami i ciężko jej się wyciszyć. To wydaje się upierdliwe, ale z perspektywy czasu myślę, że lepiej było wtedy niż potem, gdy syn stał się mobilny i nie było czasu usiąść na moment.

A może usypiaj w wózku lub leżaczku lub czymś samobujającym się ? Przyrosty są ok. Sama karmiłam przez nakładki przez 4 miesiące, buźka urośnie i będzie łatwiej je odstawić.
      • julka.82 Re: noworodek nie chce spac 27.02.16, 21:27
        dziekuje za odpowiedz:-) coreczka dzisiaj od 14 praktycznie non stop mi wisi na piersi. przysypia, budzi sie i ssie. po odlozeniu nawet do bujaczka - no gora 5 minut polezy.
        nie przeszkadzaloby mi to gdyby nie fakt ze mam jeszcze dwulatke, ktora tez wymaga atencji a ja kompletnie nie jestem w stanie nic zrobic...
        • ela.dzi Re: noworodek nie chce spac 27.02.16, 21:35
          To gorzej, ale coś się może wymyśli :) może samobujająca się huśtawka ? Przynsjmniej sąsiadce pomogła przez jakiś czas. Może nie chusta a dobre nosidełko z wkładką ? Polecam Tulę. BTW, nie masz możliwości pomocy kogokolwiek ?
          • ela.dzi Re: noworodek nie chce spac 27.02.16, 21:42
            A inna sprawa, że jeśli dziecko dobrze przybiera, to może a nuż smoczek by pomógł.
            • julka.82 Re: noworodek nie chce spac 27.02.16, 21:53
              tule mam ale jednak poczekam az usiadzie. pomoc tez mam ale popoludniami juz nie.
              doradzczyni laktacyjna ocenila, ze z powodu duzej potrzeby ssania & bliskosci rozwiazaniem bylaby chusta lub smoczek wlasnie...
              • jak-kania-dzdzu Re: noworodek nie chce spac 27.02.16, 22:04
                Smoczek na pewno nie jeśli używacie kapturków, najpierw wyeliminuj powoli kapturki, może obcinając po kawałku.
              • ela.dzi Re: noworodek nie chce spac 28.02.16, 08:35
                Mój miał smoczek, a karmiłam długo. Nie namawiam, ale mądrze używany smoczek nie oznacza końca kp. Trzeba patrzeć czy nic się nie dzieje z techniką ssania i ewentualnie reagować.
    • panizalewska Re: noworodek nie chce spac 27.02.16, 21:26
      Nie możesz. Za dużo wymagasz od noworodka. Czwarty trymestr ciąży to się nazywa. Dziecko ma prawo być 24/7 przy matce, po prostu.
      Podaj wagę spadkową. Dziecię ważone na tej samej wadze zawsze na golasa?
      • julka.82 Re: noworodek nie chce spac 27.02.16, 21:30
        po wyjsciu ze szpitala, 5 doba 2600, 6 doba 2540 i od tamtej pory codziennie tendencja wzrostowa, wazone na tej samej wadze na golasa.
    • ananas.89 Re: noworodek nie chce spac 27.02.16, 21:31
      Hm, ja bym skakała z radości gdyby mój syn spał na spacerze 3 h, bo on nie tolerował wózka i wytrzymywał w nim max godzinę i to oczywiście pod warunkiem, że został do niego włożony na śpiocha. Więc spacery to była u nas niezła gimnastyka, a tak w ogóle to i tak wisiał prawie cały czas na piersi i też nie dawał się odłożyć. Jakoś minęło, choć ze spaniem u niego na bakier do tej pory a ma prawie rok i najlepiej jak do spania jest pierś :)
    • yumemi Re: noworodek nie chce spac 27.02.16, 21:35
      Przede wszystkim - odstaw te kapturki, ucz dziecko ssac piers. Wszystko ok na razie bo masz jeszcze nadprodukcje ale jak sie skonczy moze byc roznie. Ucz dziecko ssac piers.
      Po drugie - nie mozna oczekiwac ze dziecko bedzie na tym etapie chcialo spac z dala od mamy czy taty - normalne ze chce byc przy kims. Karm kiedy chce, nos, lulaj. etc. Zamiast zawijac w rogale - sprobuj chusty. Niech sobie spi kiedy chce :) Moje spaly tylko na mnie albo na mezu :)
      • julka.82 Re: noworodek nie chce spac 27.02.16, 21:41
        dopytam Cie o te nieszczesne kapturki. pierwsza corka tez ich potrzebowala ale szybko je odstawilam.
        druga nie chce ssac piersi. lapie, puszcza, efektywne ssanie to 10-15 sekund, placze, wygina sie. slizga sie po brodawce. wprowadzalam je z niechecia i chcialam jak najszybciej odstawic ale nie wiem jak. rozmwialam z doradczynia laktacyjna, ktora ocenila ze dziecko pieknie ssie. powiedziala zebym zupelnie sie kapturkami nie przejmowala, podobno ostatnie badania pokazuja ze wcale nie zaburzaja laktacji, dzieci jedza rownie efektywnie, mozna je tak karmic latami (abstrahujac od tego ze to niewygodne). to jak to jest?
        • yumemi Re: noworodek nie chce spac 27.02.16, 22:00
          Dzieci nie potrzebuja kapturkow - a kapturkow na pewno sie nie daje na to ze brodawka plaska, bo wiekszosc matek ma takie przy pierwszym dziecku. Ludzkosc by dawno wyginela. Ksztalt brodawki jest bez znaczenia bo dziecko nie ssie brodawki tylko masuje otoczke jezykiem i w ten sposob przechodzi sygnal zeby mleko plynelo - brodawka to li tylko transport.
          Plus przez kapturek bodzce sa slabsze.
          Doradczyni wie ze gdzies dzwoni ale nie wie dokladnie w ktorym kosciele - nie ma nic wspolnego z tym jak efektywnie dziecko je,tylko sila rzeczy kapturek oslabia efekt jaki masowanie jezykiem przez dziecko ma na otoczke i nie ma na to sily.
          Kapturki niestety statystycznie zwykle oznaczaja ze laktacja slabnie, dziala to lepiej jesli matka ma naturalna nadprodukcje. Czyli u mniejszosci.
          Plus klopot - a doradca laktacyjna powinna wiedziec ze kapturki stosuje sie wylacznie w paru okreslonych sytuacjach i tylko chwilowo i nie zostawia sie matki karmiacej na miesiace meczenia z kapturkami.. niezle te porady dostalas :(
          Odstawiac mozna np zaczynajac karmic z kapturkiem po czym szybkim ruchem na piers, albo zaczac rano kiedy dziecko jest wypoczete bez kapturka. Albo co kilka dni obcinac po milimetrze az zniknie :) - to zadzialalo u wielu mam tutaj.
    • anka-ania Re: noworodek nie chce spac 27.02.16, 21:35
      Popróbuj jeszcze z chustą, może przyzwyczai się. U nas pierwsze motania były dosłownie na minutę, ale z czasem było lepiej. Masz doświadczenie w wiązaniu, chusta złamana?
      • julka.82 Re: noworodek nie chce spac 27.02.16, 21:43
        nie mam niestety. poprosze chyba o pomoc kogos bardziej doswiadczonego, nie bede sie poddawac:-)
        • anka-ania Re: noworodek nie chce spac 27.02.16, 21:54
          Ja uczyłam się wiązać z YouTube z kanału wrapyouinlove. Kluczem jest dobre dociąganie, ale do tego chusta musi być złamana, mięciutka, wtedy jest o niebo łatwiej.
          • panizalewska Re: noworodek nie chce spac 28.02.16, 12:02
            Prawda :) Możecie też wybrać się na warsztaty całą rodziną i wtedy małżonek bawi się ze starszą, albo starsza uczy się wiązać chusty dla lalek i misiów (moja długo się tak wiązała i domagała własnej chusty, różnica wieku taka sama) A Ty się uczysz wiązać. Gorąco polecam. W Wawie znalazłam takie za 40 zł od osoby. Poszukaj Julka jakiś Klubów Kangura, czy czegoś takiego w swoim mieście
    • leni6 Re: noworodek nie chce spac 28.02.16, 17:26
      Jeśli problem występuje tylko po południu to pewnie wynika z przemęczenia i pomoglo by niedoprowadzanie do niego (czyli pilnowanie by czasy czuwania były odpowiednie, w tym wieku około 30-45 min). Jeśli problem występuje od rana, to możesz spróbować usypiać inaczej niż piersią lub poprawić warunki snu (zaciemnienie, szum).
      • julka.82 Re: noworodek nie chce spac 28.02.16, 21:42
        rozumiem idee czasow czuwania.
        dziecko ssie efektywnie, po czym nie idzie spac. odlozone do lozeczka zasypia ale budzi sie po 5 min.
        problem nasia sie po poludniu ale rano tez jest nieidealnie, czyli np spi pol godziny. szum zupelnie nie dziala. coo radzisz w tej sytuacji?
        • panizalewska Re: noworodek nie chce spac 28.02.16, 21:57
          Julka, ale to jest CAŁKOWICIE normalne, serio. Taki kurczak się budzi, bo nie ma mamy. Jak masz możliwość - zawijaj ciasno w kocyk i karmcie się w łóżku. Jak młody zaśnie, to TY się dyskretnie ewakuujesz, nie przesuwając młodego.
          Moja starsza spała w dzień krótko i trzeba było koniecznie dopychać piersią, żeby dołożyć kolejne 40 minut spania, za to w nocy spała bajecznie. Młodszy odwrotnie - w dzień jak złoto, za to w nocy świrował. Oboje z tego wyrośli. Sami. Serio ;)
        • sfornarina Re: noworodek nie chce spac 29.02.16, 03:00
          To jest normalne. Tak na początku bywa, z czasem będzie coraz lepiej.
          Pewnie nie pomogę, ale... i tak masz dobrze, bo moje jadło tak między 11 w dzień a 5-6 nad ranem. Spało tylko raz 3 godziny pod rząd w wózku... a w zasadzie 2.5, bo pierwsze pół godziny w wózku wyło :)
          Bardzo poprawiło się najpierw w 9-tym tygodniu, potem w 12-tym, potem było kijowo między 5.5-7-mym miesiącem, a od 7-go miesiąca przesypia noce praktycznie bez karmienia.
        • leni6 Re: noworodek nie chce spac 29.02.16, 07:54
          Spanie pół godziny jest na tym etapie typowe dosc, nie umie na razie przejść do kolejnej fazy snu, łączyć ze sobą cykli. 5 min normalne nie jest i wynika raczej z przemęczenia. Próbuj po tych 30 min usypiać ponownie. Polecam drugi post w tym watku: forum.gazeta.pl/forum/w,572,159154263,159154263,Sen_dzieci_urodzonych_we_wrzesniu_2015.html
          • Gość: kaja Re: noworodek nie chce spac IP: *.play-internet.pl 29.02.16, 15:21
            Moja mała też tak miała, w końcu się z tym pogodzilam i trzymalam ją na rękach praktycznie non stop, dopiero teraz (ma 4, 5 miesiąca) zaczela dawać się odkładać. Tez mam jeszcze dwulatka. Niestety na początku nie było lepszego sposobu niż puszczenie bajki. Teraz jest duuuzo lepiej.
    • duniacha Re: noworodek nie chce spac 29.02.16, 16:54
      Z mojego doświadczenia wynika tak:
      - kapturki stosowałam chwilę, gdy brodawki przezwyczajały się do karmienia i bolały - ból minął, kapturki też. Młoda nie protestowała. Próbuj karmić bez i może też się uda.
      - podczas wiązania w chustę jest zwykle płacz, ale wystarczy chwilkę pochodzić i mała zapada w błogi sen. Spróbuj chwilę pochodzić zdecydwanym krokiem zanim rozwiążęsz.
      - na wieczorne marudzenie, gdy córcia była noworodkiem pomagało leżenie na tacie - taki rytuał: tata wraca z pracy, je i zalega z dzidzią na kanapie. Oboje to uwielbiali.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka