Dodaj do ulubionych

Jak karmić na śpiocha

22.03.16, 21:45
Często pojawia się ten temat, ale ja potrzebuję więcej instrukcji, jak karmić na śpiocha. Wczoraj spróbowałam, ale gdzieś popełniam błąd. Córcia 5,5 miesiąca, je na jawie (pierś) i śpi na żądanie. Doszliśmy jakiś czas temu do jednej pobudki nocą, ale ostatnio młodzież budzi się dodatkowo koło pólnocy. Ja chodzę spać o 11, więc aby uniknąć nieprzyjemnych pobudek tuż po zaśnięciu spróbowałam śpiocha, żeby to karmienie przyspieszyć. Wyjęłam dzidzię delikatnie z łóżeczka, ta postękała po drodze na kanapę, ale zjadła pięknie (ssała równo, głęboko i nawet szybko). Po odstawieniu znów kwękanie, które przeszło po drodze do łóżeczka w płacz. I tu chyba jest ten błąd, bo postanowiłam ją przewinąć, skoro już była obudzona. Na przewijaku dostała histerii, która przeszła w żałosne kwilenie (jeszcze czegoś takiego nie słyszałam u niej) i mimo, że sprawnie poszło awantura trwała jeszcze długo. Potem mała niby zasnęła, ale popłakiwała jeszcze długo. Ponownie wyjęłam z łóżeczka i dopiero po kilku zaśpiewanych przeze mnie kołysankach westchnęła i poszla spokojnie spać. Pytanie jest takie: czy zepsułam sprawę przewijając (choć już bez tego była bardzo zła)? Czy zezłościła się, bo dotychczas jej nie wybudzałam na jedzenie (jedynie na samym początku parę dni) i płacz był o tą nowość? Czy zrezygnować z dalszych prób, skoro opór jest tak wielki? Wiem, że nie da się jej wyjąć/odłożyć do łóżeczka bez wybudzania. Pewnie każdy tak ma, ale ja jestem szczególnie wrażliwa na wybudzanie tuż po zaśnięciu. Głowa mnie potem boli długo i nie mogę zasnąć ponownie.
Obserwuj wątek
    • leni6 Re: Jak karmić na śpiocha 22.03.16, 22:15
      Jeśli nie jesteś w stanie nakarmić bez obudzenia (tzw. dreamfeefing), to ja bym nie budziła w ogóle. Przerywasz dziecku, najdłuższa, najlepsza część snu, do tego wprowadzasz nawyk karmienia o tej godzinie. Ja juz bym wolała zmienić porę swojego chodzenia spać (na wcześniej lub pozniej).
      • babybump Re: Jak karmić na śpiocha 23.03.16, 00:02
        Dokładnie tak, jak Leni mówi - dreamfeeding robimy tak, aby dziecka w ogóle nie obudzić. Jeśli się budzi, to jest to zwykłe karmienie 'narzucane', jakby przez Ciebie. Szybko prowadzi do karmienia nawykowego o tej porze.
        Dreamfeeding najlepiej działa u dzieci karmionych butelką, bo wtedy się dziecka nie rusza z łożeczka. ba, nawet się dziecka nie dotyka, tylko butelkę wkłada do buzi.
        Jeśli odciągasz, to możesz sprawdzić, czy da radę.
        U dzieci karmionych piersią już jest trochę trudniej, bo jeśli dziecko śpi w łóżeczku, to wiadomo, trzeba je wyjąć. Już to poruszenie często powoduje lekkie przebudzenie, czyli dziecko jest świadome tego, że jest ruszane, przemięszczane gdzieś, potem przysypia na piersi w jednym miejscu i jest znowu odkładane do innego miejsca. Ale...to nie znaczy, że się nie uda. Możesz próbować, ale jeśli po kilku razach zobaczysz, że dziecko się nadal przebudza, to ja bym zaprzestała.Pamiętaj też, ze celem DF jest to, że karisz na śpiocha, a potem do rana już nie karmisz. Jeśli dziecko nadal będzie się budziło, to znaczy, że coś jest nie tak z DF.
        Możesz spóbować zrobić DF o 22, bo być może o 23 kończy się u niej faza snu najgłębszego (chociaż nie piszesz o której chodzi spać, więc to tylko gdybanie).
        Spróbuj przez tydzień, jak nie bdzie coraz lepiej, to znaczy, że dla Was to niestety nie działa.

Na moich dzieciach nie działało. Moja córka nie była zainteresowanajedzeniem o tej porze i byłą wręcz wkurzona, że ją zbudziłam podczas najgłębszego snu. Syn też mi się obudził i potem reszta nocy była do luftu.
        • duniacha Re: Jak karmić na śpiocha 23.03.16, 10:45
          Dzięki. Macie racje, to raczej nie dla nas, skoro po tej próbie i tak się obudzila o 3. Ogólnie córcia pięknie śpi w nocy, więc nie będę tego psuć. O 8 idzie spać po rytuale wieczornym i to chyba jedyna jej regularna aktywność (bo narzucona przez nas). A ja powinnam pogodzić się z tym, że dziecko nie było nie jest i nie będzie regularne:).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka