Dodaj do ulubionych

Karmienie - sam poczatek

IP: *.dip0.t-ipconnect.de 07.04.16, 20:22
Dziewczyny prosze o jakies porady dla szwagierki ze swiezo urodzonym dzidziusiem. Spadek wagi 10% po 2 dniach i dzeicko dzisiaj zostalo dokarmione. Mama boi sie ze za ma za malo mleka i w tym chyba upatruja spadku wagi.

Polecilam:
- trzymac sie i nie stresowac
- dalej karmic
- w szpitalu sa maszyny medeli i tez do wypozyczenia - polecilas odciagac, zeby troche wspomoc laktacje
- pic duzo herbaty laktacyjnej
- nie przejmowac sie tym jednorazowm dokarmieniem
- za kazdym razem prosic polozna by zerknela czy dobrze przystawione dziecko (ale ponoc tak, tyle ze przysypia przy jedzeniu).

Co wy jako ekspertki moglybyscie poradzic?
Obserwuj wątek
    • rb_111222333 Re: Karmienie - sam poczatek 07.04.16, 20:35
      Nie jestem ekspertką, ale ponieważ miałam podobne perypetie, to się wypowiem. Ja bym do tej listy dodała jak najczęstsze przystawianie dzieciątka i wybudzanie, tak żeby pojadło aktywnie jak najdłużej. Zadbanie o mamę - dobre odżywianie i jak najwięcej snu - w miarę możliwości. Z listy skreśliłabym herbatki laktacyjne,jeśli chce się suplementować to kupiłabym femaltiker
      • rb_111222333 Re: Karmienie - sam poczatek 07.04.16, 20:40
        No i pić dużo wody
    • panizalewska Re: Karmienie - sam poczatek 07.04.16, 20:45
      Generalnie super! Dobrze prawisz, no może poza tą herbatką. Placebo, ale portfel można zrujnować na takich specyfikach :P
      W szpitalu kontrola wagi to zdaje się powinna być codzienne rano.
      Patrzeć CZY przybiera. Jeżeli odbija od dna - super.
      Budzić, pobudzać do karmienia. Rozebrać np do bodziaka krótkiego i skarpetek, ugniatać stópki, naciskać pod brodą pod językiem stymulując przełykanie, miziać mokrą zimną chusteczką, niezależnie od zmian pieluchy (dzieciaki tego nie cierpią, wkurzają się i o to chodzi - szukają ukojenia w piersi mamy).
      Patrzeć jak wygląda żółtaczka - przy żółtaczce dzieci są ospałe generalnie, do tego ciepłe lampy i najchętniej przespałyby całą dobę - nie chcemy tego.
      Odciąganie super, te kombajny szpitalne są tęgie. I dokarmiać strzykawką młodzież, nawet, jak są to kropelki, po 2-3 mililitry. Im więcej tym oczywiście lepiej, ale żeby zasadniczo nie butelką.
      Sprawdzić wędzidełko - jak za krótkie to poruszyć niebo i ziemię, żeby podcięli od razu.

Kupę czasem dziecię zrobi? Tj smółkę? Sika czasem? Na początku przy siarze to mogą być mikro ilości siuśków, ale po kilku dniach powinno się rozkręcić. Minimum 6 pieluch dziennie. Ale to później.
      • zabka141 Re: Karmienie - sam poczatek 07.04.16, 20:52
        No nie wiem dziewczny, na mnie ta herbatka Weledy naprawde dzialala. W skladzie woce anyżu, kminek, koper włoski i kozieradka pospolita - tzn. ziola, w ktore jednak wierze ze moga wspomagac karmienie.
    • babybump Re: Karmienie - sam poczatek 07.04.16, 21:06
      Moje dziecko miało straszne wzdęcia, kolki, itp (potem okazało się, że to refluks) i gdzieś 'usłyszałam', że jak ja zacznę brać tabletki z kopra włoskiego, to pomoże to dziecku.
      Już po dwóch dniach (brałam 2 tabletki 3 razy dziennie) miałam tyle mleka, że wystarczyło lekko dotknąć ręką piersi i tryskałam po ścianach. Moje dzieci się dławiły tym tryskającym mlekiem, zarówno starsze, jak i noworodek. Potem przeczytałam, że te tabletki są na laktację!

Poza tym, bardzo popularne są w Kanadzie i Stanach ciasteczka na laktację.

No i u nas się przepisuje tabletki na laktację, ale chyba w Polsce raczej nie, bo nigdy o tym na forum nie czytałam.
      • babybump Re: Karmienie - sam poczatek 07.04.16, 21:11
        Tu przepis na ciasteczka:

www.drmomma.org/2010/08/lactation-cookies-recipe-increasing.html

No i teraz widzę, że to nie tanletki z kopru włoskiego brałam tylko kozieradkę (fenugreek). Syrop z kopru włoskiego dostawało dziecko, ale też nie pomagało na jego żołądek.
    • Gość: Niuniek3 Re: Karmienie - sam poczatek IP: *.dynamic.chello.pl 07.04.16, 21:50
      Nie jestem ekspertką ale ile waży dziecko?. Ile g spadło.?
      Czy dziecko ssie?. Czy się samo budzi. ? Ile razy, czasu na dobę karmi?
      Pierwszą dobę mogło spać. Potem trzeba już budzić. Cały czas trzymać przy piersi. Pobudzać do ssania.
      2 dni to mało. Krótko. Jeśli w 2 dni spadnie 10% a potem już nie spada to jest ok. Gorzej jeśli w dwa dni spadnie 5 a potem kolejne dni a ono dalej spada. W skrócie na razie bez paniki. Nie dać sobie wmówić ze nie ma pokarmu. Żadne herbatki niepotrzebne. Ssanie i juz. Odrobinę może dokarmiać i ssanie.
    • yumemi Re: Karmienie - sam poczatek 07.04.16, 22:10
      Nie ma ze za malo mleka.
      Jest tylko: dziecko ssie nieefektywnie, za malo, etc,
      Herbatki laktacyjne to mit oczywiscie.
      Co robic- zero smoczkow jakichilwiek, dziecko na piers min co 2h w dzien, co 3h w nocy, rozebrane do pieluszki, jesli przysypia, nosimy, przewijamy i znow na piers.
      Laktator zbedny oczywiscie. Dziecko uczymy ssac i to jest podstawa i najlepszy laktator.
    • melancho_lia Re: Karmienie - sam poczatek 07.04.16, 22:14
      Dużo pić i przystawiać jak najwięcej. Budzić malucha (rozebrać do pieluchy, przemyć buzię gazikiem z wodą).
      Nie dać sobie wmówić braku/słabego pokarmu.
      • babybump Re: Karmienie - sam poczatek 07.04.16, 22:58
        Mój mąż niespodziewanie kupił 3kg worek marchewki, więc w weekend zrobiłam te muffinki:

smarteatingforkids.com/recipe/the-best-carrot-muffins-ever/
        (zamiast orzechów dałam 3 łyżki masła orzechowego; nie dałam rodzynek, tylko małą łyżeczkę cynamonu i 1/2 szklanki oleju kokosowego)

Ładnie się mrożą. Jak chcę 'na teraz' to wrzucam do postera, aby się odmroziły.
        • babybump Re: Karmienie - sam poczatek 07.04.16, 22:58
          zły wątek oczywiście. Poproszę moderację o skasowanie. Dziękuję.
          • panizalewska Re: Karmienie - sam poczatek 07.04.16, 23:07
            Nawet wiem który ;)
            Ale bardzo ładnie, odczapiście! A niech zostawią, odrobina radości w życiu przyda się każdemu. Już nie mówiąc o muffinkach ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka