IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.16, 08:52
Witam, moja córcia się urodziła 03.06.2016r. Przez cc . Do tej pory karmie ją piersią ....dziecko się najada.... Nie placze... Potrafi przespac 5i pol godziny nocą .Problem w tym że lekarz stwierdził ze mało przybiera.... Przy wyjściu ze szpilala waxyla 3550 a teraz waży 4600
Obserwuj wątek
    • panizalewska Re: laktacja 25.07.16, 09:14
      Podaj wagę spadkową i kolejne ważenia.
      Pierwsze 3 miesiące - minimum to 120 g na tydzień. Tak pi razy oko przybiera średnio 150 g na tydzień, czyli jest ok. Nie ma czego się czepiać. Poszukaj siatek centylowych WHO dla dzieci kp, nie polskich.
      • ewa_marysia Re: laktacja 25.07.16, 10:13
        Ona urodzila sie 3700 przybierala 200 i ponad tygodniowo a w tym tyg tylko 100 i o to się pan doktor pezyczepił tylko , ze jak ja ja cześciej przykładam to ona i tak nie ssa
        • ela.dzi Re: laktacja 25.07.16, 16:35
          Teraz jest gorąco, dziecko nie będzie chciało tyle jeść, a dodatkowo się poci. Ważenie co tydzień jest niemiarodajne, waż raz na miesiąc (albo nawet rzadziej) i oblicz średni przyrost. Szczepienia mogą sprawić, że dziecko będzie mniej przybierać. U Was jest wszystko w porządku, karm dalej na żądanie, proponuj często, bo jest ciepło ale jak nie chce, to daj spokój :)
        • panizalewska Re: laktacja 25.07.16, 18:36
          Ale co za problem - jeden niższy przyrost? Infekcje jakieś w domu? Katar, szczepienie, cokolwiek? I już możesz mieć niższy przyrost.
          W drugim kwartale minimum to 90 g na tydzień jakby co. Średnią masz naprawdę przyzwoitą, nie martw się :)
        • Gość: Kacha1 Re: laktacja IP: *.wroclaw.vectranet.pl 25.07.16, 20:17
          Kolejny lekarz marzył o weterynar i chciał się specjalizować w tucznikach, tylko rodzice się nie zgodzili?
          Lekarze mają w Polsce w większości zerową wiedzę o laktacji, a na zdrowie dziecka patrzą wyłącznie przez wielkość przyrostów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka