Dodaj do ulubionych

Wodnista kupa

10.01.05, 18:01
Majeczka (04.01.2005) robi kupę - wodę - żółtą prawie taką jak siku wodnistą.
Ma od tego odparzoną dupcię - tak mi Jej szkoda, że szok.
Te wodniste kupy robi dziś cały dzień i ani ich nie słychać ani nic - nawet
się zbytnio nie napina do nich - leci jak siku.
Napiszcie czy to normalne???
No i co ja ewentualnie mogłabym zjeść, żeby zagęstnić jakoś Małej kupy???
I jeszcze jedno - co poza Sudocremem i wietrzeniem mogę zrobić, żeby
zaczerwienienie przeszło???
Obserwuj wątek
    • moniaweg Re: Wodnista kupa 10.01.05, 22:17
      Cześć!

Jestem mamą Mai ur 4.XI.04 :)
      Moja Maja również ma bardzo luźne stolce, najprawdopodobniej po antybiotykach,
      które brała 2 tygodnie. Podaje Jej smectę 2 razy po 1/4 opakowania i 2 razy
      lakcid. Smectę podaje się jeszcze przez ok 2 dni po ustąpieniu biegunki.
      Piszesz, że stolce Małej są wodniste - jesteś pewna, że to nie jest biegunka?
      Dzieci karmione piersią często mają luźne kupki, ale nie wodniste. Może coś
      zjadłaś? Dzieci często reagują biegunką jeśli uczulone są na białko krowie. Na
      Twoim miejscu jak najszybciej udałabym się do lekarza, bo jeśli rzeczywiście
      jest to biegunka, to takie maleństwo może się bardzo szybko odwodnić.
      Na odparzenia najlesze są długie i częste wietrzenia pupy (dostęp powietrza) i
      niestety - pieluchy tetrowe (przepuszczają powietrze). Sudocrem jest naprawdę
      dobry, na odparzoną pupę smaruj 2 razy grubszą warstwą niż normalnie
      (przerabiałam to z moim starszym synem i w ciągu tygodnia uporaliśmy się z
      problemem).
      Pozdrawiam serdecznie, życzę dużo zdrówka - mama Mai
    • monika_staszewska Re: Wodnista kupa 11.01.05, 12:26
      Żółta, zupełnie wodnista kupa może być. Odparzonej pupie pomóc powinna zmiana
      pieluchy, mycie rzadkim krochmalem lub naparem z nagietka lekrskiego, osuszanie
      nie wycieranie, wietrzenie, smarowanie sudokremem lub tormentiolem i dodatkowo
      okłady z chłodnego, gęstego krochmalu cztery razy dziennie na piętnaście minut.
      Ale jeśli sytuacja będzie się powtarzała to chyba trzeba będzie pomyśleć nad
      dietą.
      pozdrawiam :)
      monika staszewska
    • monia744 Re: Wodnista kupa 11.01.05, 12:40
      mam podobny problem. Mój synek (2,5 mies.) od pewnego czasu też robi takie
      wodniste kupy, że pampers ich nie pochłania i wylatują nogawkami. Chyba nie
      jest to biegunka bo robi nie więcej niż 2-3 kupy dziennie, ale mają one kwaśny
      zapach, co też mnie niepokoi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka