koljax 07.02.05, 09:48 Witam, nasze Malenstwo ma kilkanascie dni a mojej Zonce wyskoczyla dzis rano opryszczka. Prosba o opinie czy mozena tej sytuacji karmic piersią i ewentulanie co robic zeby Malutka byla bezpieczna. Prosba o rady. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paulina62 Re: Karmienie a opryszczka 07.02.05, 11:04 Rozumiem, że chodzi o opryszczkę na wardze. Nie ma powodu, żeby nie karmić piersią. Natomiast nie wolno całować dziecka, nie dotykać opryszczki a potem dziecka - zachowajcie ostrożność, a dziecku nic nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
noukie Re: Karmienie a opryszczka 07.02.05, 12:29 spokojnie- nie ma powodu, zeby odstawic dziecko od piersi - opryszczka NIE PRZESZKADZA w karmieniu piersia. jezeli ktos dostaje opryszczke- znaczy sie ma wirus w sobie- ten wirus ma sie zawsze i czasem tylko (najczesciej gdy organizm jest oslabiony)uaktywnia sie on jako krosta na ustach. dziecku z pewnoscia nic nie grozi. ale z chwilowego calowania maluszka tez bym zrezygnowala. pozdrawiam ...oby do lata!... Odpowiedz Link Zgłoś
shiraze Re: Karmienie a opryszczka 07.02.05, 12:41 Bez problemu może żona karmić piersią. Sama przechodziłam opryszczkę niedawno, a jestem karmiąca i nic się córci nie przerzuciło. Odpowiedz Link Zgłoś
koljax Re: Karmienie a opryszczka 07.02.05, 13:59 Dzieki za te informacje, odetchnelismy z ulgą bo nie wyobrazamy sobie zeby Malenstwo karmic sztucznie, choc gdzies spotkalem sie z opinią ze w tej sytuacji karmienie jest wykluczone. Pozdrowienia. Ps. opryszczka oczywiscie jest tylko na wardze. Odpowiedz Link Zgłoś