Dodaj do ulubionych

do P.Moniki

07.02.05, 16:02
jestem po cc. Moje maleństwo ma 4 tygodnie. Zwracam sie z takim pytaniem: karmię dziecko piersią, średnio co 3 godz. w nocy zdarza się przerwa 4 godzinna. Pewnego dnia musiałam zostawić dziecko z babcią i odciagnęłam pokarm po 3 godzinnej przerwie miezy karmieniami. No niestety po 45 walce udało mi sie odciągnąć 40 ml ( przecież to tak mało). Wpadłam w panikę, ze moje dziecko bardzo mało je, bo ja nie mam pokarmu. Zaczełam coraz częściej odciągać, ale moje dziecko napije sie mleka z piersi i nie chce mleka odciągnietego ( chociażby 40 ml, bo nadal wiecej nie jesdtem w stanie odciagnąć). nie wiem co jest grane, czy moje dziecko nie potrzebuje tyle pokarmu, czy dziecko bardziej wyssie niż odcigacz? Naprwadę sama nie wiem w czym tkwii problem. Nie wiem, czy mam odciagać? Dopóki nie odciagnęłam z dwóch piersi i zoabczyłam, ze tylko 40 ml to było ok, ale teraz panikuje. Byliśmy u lekarza ( standardowa wizyta u pediatry - GDY BYŁAM JESZCZE SPOKOJNA) to po przeliczeniu przytyła 160 g na tydzień wiec powiedzmy mieści sie w granicach. Mała moja często ulewa i naprawde nie wiem co o tym wszystkim myśleć!!
Obserwuj wątek
    • tijgertje Re: do P.Moniki 07.02.05, 19:06
      Dziecko wypija z piersi znacznie wiecej, niz jestes w stanie odciagnac nawet najlepszym odciagaczem. Przez jakis czas musialam wazyc swojego synka przed i po jedzeniu. Roznica byla kolosalna. Maly wypijal nawet ponad 200ml, a ja po nawet 6 godzinnej przerwie bylam w stanie odciagnac 20-50 ml. Po odciaganiu dziecko potrafilo wypic cala swoja porcje. No coz. odciagacz pracuje w inny sposob niz dziecko. Czyz nasze malenstwa nie sa genialne?. Jesli twoje dziecko wystarczajaco przybiera na wadze i ma min. 6 mokrych pieluch na dobe, to nie ma sie czym martwic.
      Pozdrawiam
      • mika45 Re: do P.Moniki 08.02.05, 15:07
        Dziękuje bardzo za odpowiedź. Tak bardzo czekałam na nią. Moje dziecko robi do 6 kupek i pampersy są mokre. Jka byłam ostatnio u pediatry to dziecko pzrytyło 160 g na tydzień a granica dolna to 150 g no więc pediatra nic na to mi nie powiedziała. Wiesz to takie ważne jak ktoś Cię pocieszy i doda wiary!!!!
    • monika_staszewska Re: do P.Moniki 15.02.05, 14:47
      1. Przyrosty wagi są dobre.
      2. Ulewanie to niestety rzecz dosyć powszednia u niemowląt szczególnie w
      pierwszym półroczu życia.
      3. Z odciąganiem bywa bardzo różnie. Są kobiety, które odciągają bez problemu
      każdą ilość mleka, ale są i takie które pomimo długiego udanego karmienia nie
      mogą odciągnąć nawet kilku kropli. To jest kwestia nie tylko dobrania
      odpowiedniej metody odciągania, ale i tego (a może przede wszystkim) co siedzi
      w głowie.
      Reasumując: spokojnie może Pani myśleć, że wszystko jest w porządku. Co do
      odciągania to - jeśli planuje Pani od czasu do czasu wypady bez malucha
      proponuję raz dziennie czy raz na dwa dni odciągać mleko i mrozić je. Dzięki
      temu zawsze będzie gotowy zapas.
      pozdrawiam :)
      monika staszewska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka